När ungdomar kastade tomatsoppa på en Van Gogh-målning förra året blev det en världsnyhet. Klimataktionen är en av många världen över som kan spåras till Climate Emergeny Fund, ledd av psykologen och Brooklynbon Margaret Klein Salamon.
Dagens ETC har träffat kvinnan som kommit att bli en maktfaktor inom klimatrörelsen.
Adrianna Pavlica
Det är få som vet vem hon är, men Margaret Klein Salamon leder The Climate Emergency Fund (CEF) som distribuerar pengar till organisationer och aktivister. I och med det har hon – som är en doldis, en psykolog i Brooklyn i New York – en nyckelroll i klimatrörelsen, men vill inte se sig själv som någon "boss".
– Det handlar förstås om mycket mer än en person, och jag är exalterad över att allt fler har gått in i ”emergency mode”, det vill säga behandlar klimatkrisen som den nödsituation den är. Jag vill gärna tro att jag har varit en väldigt signifikant del av att få rörelsen att höja sina förväntningar och att skapa en känsla av brådska, men vi i CEF styr inte våra stipendiater, det är organisationerna själva som bestämmer över vad de ska göra och hur frågan ska drivas framåt.
”Alarmlampa i ansiktet”
Margaret Klein Salamon hade sitt ”klimatuppvaknande” för bara tio år sedan. Vid den tiden pluggade hon psykologi och började notera allt fler klimatrelaterade katastrofer på nyheterna. Orkanen Sandy, som påverkade New York 2012, var en ögonöppnare.
– I takt med min egen utveckling fick jag också mer kraft att läsa om vad som verkligen pågår. Åren innan hade jag varit i ”willfull ignorance”, jag visste tillräckligt för att inte vilja veta mer, jag undvek de här upprörande ämnena. Men för tio år sedan kändes det som att jag hade en alarmlampa blinkandes i ansiktet. Så till en början hade jag patienter på förmiddagarna och ägnade eftermiddagarna åt att till exempel skriva texter om klimatkrisen, säger hon.
Snabb skiftning
Men den verkliga brytpunkten kom när en vän ifrågasatte Margaret Klein Salamons taktik.
– Min vän sa att jag inte skulle göra på det här sättet, utan verkligen fråga mig själv vad jag kan göra för att lösa problemet. Den konversationen förändrade allt för mig och det blev en så snabb skiftning i livet att folk i min närhet blev oroliga för mig.
Problemet idag är, enligt Margaret Klein Salamon, att alltför många – inklusive politiker – har riktat in sig på att begränsa konsekvenserna av klimatkrisen, snarare än att lösa den.
– De vill till exempel sakta ner farten för uppvärmningen, men vi borde i stället försöka stoppa den helt.
Vill skapa en brygga
Något som Margaret Klein Salamon jobbar för är att skapa en brygga mellan aktivister och filantroper.
– Det är två grupper som ofta inte förstår varandra så väl, och vi brukar inte tänka på att olika rörelser också behöver vara kopplade till pengar. Men det är helt enkelt nödvändigt.
Margaret Klein Salamon vill att fler blir aktivister, ”disruptive”, eller omstörtande, sådana.
– Jag ser att de vanliga kanalerna, såsom att skriva brev till politiker och göra insändare i tidningen, inte fungerar. Historiskt sett har vi haft individer som varit villiga att störa normaliteten på olika sätt för att få fram sitt budskap.
”Alla hörde om det”
Hon påpekar att sätten är många.
– Några av de vi finansierar kastade soppa på tavlor. De störde det vanliga kulturlivet, och det är rätt chockerande, eller hur? Men alla hörde om det, och det startar en konversation. CEF finansierar lagliga aktioner som de här grupperna gör, men visa av dem ägnar sig också åt civilt motstånd. Men det är viktigt att det är fredligt och inte våldsamt.
Men som i exemplet med tomatsoppan – skapar det rätt sorts konversation? Det väcktes mycket kritik, hamnar inte den diskussion ni vill väcka i skymundan?
– Jag håller med om att det kan vara en förvirrande taktik. Det har inte en helt uppenbar logik, som till exempel när aktivister har blockerat privata flygplatser genom att cykla runt dem. Tomatsoppan kräver mer förklaring. Men det handlar om medielandskapet och det ekosystem som klimataktivister verkar i. Medierna gör inte ett tillräckligt bra jobb i att bevaka klimatrörelsen. Organisationen Just Stop Oil, som kastade tomatsoppan på Van Gogh, hade blockerat mycket infrastruktur för fossila bränslen. De blev arresterade flera hundra gånger i april förra året. Men det fick en bråkdel av medieutrymmet som tomatsoppan.
Håller sig i bakgrunden
Själv håller sig Margaret Klein Salamon främst i bakgrunden, men var till exempel med vid uppmärksammade Extinction Rebellion day i London 2018, då klimatdemonstranter blockerade stadens fem broar.
– Men jag tror verkligen att jag kan göra mer från kontoret. Det är bara en annan typ av aktivism.
Hon känner väl till klimatrörelsen i Sverige och exempelvis kampen för våtmarker. Margaret Klein Salamon blir upprymd när hon får höra om docenten som stormade Melodifestivalscenen i februari. Greta Thunberg beundrar hon, och även om de inte känner varandra tror Margaret Klein Salamon att de båda gjort en liknande resa, där de landat i att klimatfrågan är så akut att något måste göras – och det nu.
”Pushar alltid folk mot aktivism"
Allt fler individer har börjat att ta ett klimatansvar, något som Margaret Klein Salamon är kluven till.
– Generellt sett har vi verkligen överprioriterat individuell förändring i konsumtion och livsstil, vilket stämmer in i mentaliteten att det handlar om den enskilde. Att göra små förändringar, som att sluta flyga eller bli vegan, bidrar såklart till en större kulturell skiftning, så det är förstås bra, men det räcker inte. Jag pushar alltid folk mot aktivism och uppmanar också alla att prata om klimatfrågan så mycket de bara kan, även om det kan vara obekvämt.
Margaret Klein Salamon är aktuell med en självhjälpsbok kring klimatfrågan. Den släpps i maj.
– Målet är att ta läsaren på en personlig upptäcksresa och att integrera realiteten med jaget. Att möta klimatfrågan är inte bara en vetenskaplig fråga, utan också en mänsklig, emotionell, spirituell fråga. Min psykologiska bakgrund gör perspektivet i boken unikt. Jag önskar att jag kunde prata med miljontals människor om hur klimatfrågan påverkar dem, vad de känner kring den. Boken är ett försök att närma sig så många som möjligt.