Hogwarts legacy kommer inte undan JK Rowlings transfobi
Dagens ETC
Ett nytt stort tv-spel lovar att uppfylla spelarens drömmar om att få studera på trollkarlsskolan Hogwarts i Harry Potters magiska värld. Men spelet kommer inte undan debatten. För medan författaren JK Rowlings kampanj mot transpersoner tilltar, höjs röster för att totalt bojkotta ”Hogwarts legacy” – för att uppmärksamma och stötta transpersoners rättigheter.
Det nya tv-spelet ser ut att leverera en efterlängtad dröm om interaktiva magiska äventyr. Lyckliga elever ska äntligen få besöka, och själva utforska, den legendariska internatskolan Hogwarts med omnejd. Det är första gången som så stora pengar läggs på ett ambitiöst tv-spelsprojekt kopplat till Harry Potter och JK Rowlings skapelse om häxor och trollkarlar. I veckan släpps spelet till den nuvarande generationens spelkonsoler och det spås redan att bli ett av årets största och bäst säljande tv-spel.
Fans kommer snabbt att känna igen sig i storyn även om den utspelar sig cirka 200 år före Harry Potter överlever Voldemorts attack i den första boken. Du som spelar ska gå på Hogwarts, lära dig nya trollformler, flyga kvast med andra elever och utforska mysterier. Som huvudmotiv har spelets ondskefulla svartalver förberett ett storskaligt uppror mot trollkarlsvärlden som det är upp till dig och en snäll, lite mesig lärare att stoppa deras planer.
(Svartalvernas motiv är förvånande nog en arbetarvänlig teori om arbete och ägande – där svartalverna anser att de är de rättmätiga ägarna till värdet av sitt arbete som trollkarlar och häxor sedan utnyttjat.)
***
Men det är inte handlingen som har hamnat i medialt fokus under veckorna fram till spelets lansering. Istället har detrapporterats om en kampanj för att bojkotta ”Hogwarts legacy” på grund av JK Rowlings transfientliga åsikter och engagemang. Rowling är en aktiv debattör i frågor som rör kön, kvinnor och transpersoner. Hon är bland annat emot att transkvinnor skulle vara kvinnor, delar ofta sensationella artiklar om transpersoner som ska ha begått brott, och har arrangerat "könskrigsluncher" med antitransaktivister som Maya Forstater och Rosie Duffield. Rowling har vid flera tillfällen kallat kända och okända transkvinnor för män och "penisindivider".
Användare har tagit till sociala medier för att berätta att man personligen bojkottar spelet, och vissa influerare och kända röster inom tv-spelsvärlden har bett fans att tänka ett varv till på om man verkligen vill vara en del av att stötta en Rowling-relaterad produkt.
På andra sidan har Rowlings försvarare och en transfientlig nätskara förklarat att man köpt extra många exemplar, eller att man uppgraderat till en dyrare version av spelet, för att explicit stötta Rowling och trolla och provocera transpersoner. En ekonomisk bojkott verkar inte ha haft någon storskalig effekt på spelets försäljningssiffror, som redan innan lansering har slagit flera rekord.
***
På hemsidan för Hogwarts Legacy står detklart och tydligt att JK Rowling inte på något sätt har varit inblandad i utvecklingen av spelet, utan att det är gjort med hennes godkännande och baserat på samma magiska värld. Det har varit viktigt för Warner Bros och utvecklaren att markera ett avstånd mellan Rowlings åsikter och deras produkt. Det går bland annat att se i en ny karaktär.
Nu har JK Rowlings magiska värld nämligen fått sin första transperson. Bartendern Sirona Ryan äger och driver pubben Tre kvastar. Sirona är med redan tidigt i handlingen men har inte synts i reklam eller marknadsföring för spelet på förhand. Till nättidningen IGN säger spelets utvecklare att det har varit en "högt uppsatt prioritet, under hela utvecklingen, att skapa ett spel som är representativt, i linje med vår underbara gemenskap av fans".
På en direkt fråga om Sirona Ryan är skapad som en reaktion eller motreaktion på JK Rowlings högljudda kampanj mot transpersoner verkar det som att spelutvecklaren, som svarar med en anonym röst, bekräftar att så är fallet.
– Teamet kände att det var viktigt att skapa ett spel som är representativt för Harry Potters rika och mångfaldiga värld såväl som de grupper av människor som spelar spel, vilket inkluderar hbtqi+-gemenskapen. Vi har en mångfald av karaktärer som spelare kommer att möta under hela spelets gång, säger utvecklaren till IGN.
Spelet och utvecklarna försöker alltså aktivt att främja inkludering och fjärma sig från skaparen. Men när transaktivister och kritiker har pratat om tv-spelet på sociala medier som Twitter har JK Rowling själv engagerat sig och svarat med hån och förminskande kommentarer. ”Hogwarts legacy” behandlas av JK Rowling som en förlängning av hennes tidigare verk. Det är inte klart hur mycket pengar som hon tjänar på utvecklingen och försäljningen av tv-spel inom Harry Potter-universumet.
Deeply disappointed @jessiegender doesn't realise purethink is incompatible with owning ANYTHING connected with me, in ANY form. The truly righteous wouldn't just burn their books and movies but the local library, anything with an owl on it and their own pet dogs. #DoBetter 1/2 pic.twitter.com/LqANqab8Km
Tre av de största sidorna på Reddit som har med spelet att göra har förbjudit användare från att diskutera den kända författaren eller hennes åsikter. Administratörer på sidan r/PS5 skriver att det är en unik situation där kontrovers och hat inte finns i själva spelets innehåll, utan istället följer skaparen till källmaterialet som spelet baseras på.
På den inofficiella Redditsidan för ”Hogwarts legacy” är det inskrivet i reglerna att medlemmar måste respektera hbtqi+-personers rättigheter, och att sidan annars inte är till för dem. Man skriver också att JK Rowlings försvarare och transfientliga troll alltid får diskussioner att spåra ur på ett sätt som överstiger all effekt som JK Rowlings kritiker eller transaktivister kan ha haft. Förbudet att diskutera författaren kallas för ett "tillfälligt JKR-embargo".
På den allra största Redditsidan för Harry Potters magiska värld, Stora salen, har det länge varit en fast regel att det inte är tillåtet att diskutera JK Rowlings personliga åsikter. Administratörer måste om och om igen påminna om att hålla god ton och att respektera vararandra. Sidan har 1,6 miljoner användare.
***
Elias Fjellander, 18 är, är förbundsordförande för ungdoms- och rättighetsorganisationen RFSL ungdom.
– Just nu lever vi i en demokratisk tillbakagång. Vi måste gå tillbaka till före berlinmurens fall för att hitta en värld som är så odemokratisk som den är idag.
Hur märker RFSL ungdom av det ökade fokuset på transpersoner i samhällsdebatten?
– Det finns en kraftig och växande våldsbejakande högerkonservativ sfär. Den har som uttalad strategi att välja och fokusera på frågor där det saknas ett brett folkligt stöd för mänskliga rättigheter. I Polen är det abort, här är det transpersoner. De vill få till en hätsk och ilsken samhällsdebatt som syftar till att inskränka mänskliga rättigheter. Det är klart att de som utsätts för det här mår dåligt, många har en dålig psykisk hälsa. Unga hbtqi+-personers framtidstro har minskat varje år sedan man började mäta det.
Ökad synlighet har följts av ett mer organiserat motstånd, som tar sig till uttryck ytterst genom hat, hot och våld.
– Vi fick se det nyligen när vår syskonorganisation i Norge inte kunde gå i Pride-paraden i Oslo för att en gärningsman sköt ihjäl folk på en bar kvällen innan. Det här inskränker vår föreningsfrihet. Det här inskränker vår yttrandefrihet. Det här inskränker vår möjlighet att vara i offentligheten.
Även i Sverige ser RFSL hot och hat. I en kartläggning uppger 26 av 36 avdelningar att de har varit utsatta de senaste åren.
– Då menar jag inte elaka kommentarer på Facebook, det har vi inte ens tid att räkna. Vi pratar om dockor med blodiga knivar instoppade i sig som läggs utanför våra lokaler, vi pratar om skjutningar. Om förtroendevalda som trakasseras på sina arbetsplatser. Vi befinner oss i en tid av ett krympande demokratiskt utrymme. Det är en utveckling som eldas på av högerextrema krafter. I Sverige använder de transpersoner som en halmdocka i sina försök att inskränka demokratin.
Du nämnde hot och hat, bland annat på Facebook. Hur mycket hat handlar det om?
– Alltså, det är en väldigt bra fråga. Det är väldigt mycket. Vi vet också, dels från våra kartläggningar men också från andra, att vissa typer av organisationer är extra utsatta för hot och hat. Hbtqi+-organisationer, organisationer som jobbar med etniska och religiösa minoriteter, organisationer som jobbar med personer med funktionsnedsättningar. Och det blir en fråga om vår möjlighet att överhuvudtaget kunna driva verksamhet.
Elias säger att fritidsgårdar och mötesplatser för hbtqi+-personer i vissa fall måste hålla sin verksamhet hemlig, av rena säkerhetsskäl.
– Det finns exempel där mötesplatser, fritidsgårdar och liknande med ett uttalat med sådant fokus inte kan säga till sina besökare var man ska vara för att man annars utsätts för våld till den graden att mötesplatsen behöver lägga ner. Så ja, det finns ofantlig mängder hot och hat i det svenska samhället. Det vi behöver göra framåt är att minska polariseringen och då behöver alla sidor vara lyhörda till vilka behov man har. Vi behöver vara lösningsfokuserade i att förbättra unga transpersoners levnadsvillkor och hälsa, inte spä på kulturkriget som extremhögern har skapat i ett försök att inskränka demokratiska institutioner.
Vad händer när en av världens mäktigaste och rikaste kvinnor ägnar driver kampanjer mot transpersoner, som JK Rowling gör?
– Det vi behöver göra i det här skedet är att fokusera på hur vi kan förbättra unga transpersoners livsvillkor. Hon får själv stå för det hon säger och gör. Men jag tycker att det är ledsamt att en människa som har så stor normgivande makt väljer att lägga den på andra saker.
Det är helt fel att se kulturkriget om transpersoner som någon form av kamp mellan jämbördiga parter, menar Elias Fjellander.
– Man är välkommen att läsa våra årsredovisningar om man funderar på hur mycket pengar vi har. Det är inte särskilt mycket.
Det finns inget hemligt transetablissemang som finansierar?
– Om man känner något sådant får man jättegärna sätta oss i kontakt med varandra, säger han och skrattar.
RFSL Ungdom lägger inte lägger särskilt mycket tid på JK Rowling, men att det händer att man får enstaka frågor om författaren eller hennes verk.
– Jag tycker att det är viktigt att hon får stå till svars för det hon tycker och självklart ska hon få säga det hon vill säga, men vi har också rätt att kritisera henne för det.
Elias Fjellander efterfrågar en konstruktiv idédebatt kring hur man kan förbättra unga transpersoners liv.
– Om Reddit är den rätta platsen att göra föra en sådan vet inte jag. Men jag tänker att varje person har ett ansvar att stå upp för alla människors fri- och rättigheter. Att verka för ett samhälle som präglas av öppenhet och respekt för varandras olikheter.
Han är inte alls förvånad över att kommentarsfält urartar i fientlighet.
– Jag vill särskilt peka på hur organiserat motståndet mot transpersoners fri- och rättigheter är.
Varför är det organiserat och riktat mot just transpersoner? Ser man det som någon form av lättast väg in?
– Ja.
Elias Fjellander tar ett andetag.
– Så här. Transpersoners mänskliga fri- och rättigheter är något som den generella personen har en ganska låg kompetens om. Då är det också ganska lätt för den som vill inskriva de rättigheterna att göra poänger på det. För att kunskapen om transpersoner och kunskapen om transfrågor är så låg.
***
Samtidigt finns det ett stort folkligt stöd för olika transfrågor, menar Elias Fjellander. När det gäller rätten till könsbekräftande vård för unga transpersoner gjorde RFSL en egen Sifo-undersökning.
– Den visade på att 74 procent av befolkningen stöttar unga transpersoners rätt till könsbekräftande vård efter behov. Trots en väldigt högljudd samhällsdebatt är en stor majoritet för unga transpersoners mänskliga fri- och rättigheter. Det gäller också rätten till privatliv, rätten till vård, rätten till utbildning.
Det är ett misstag att tänka på gruppen transpersoner som mer homogen än andra grupper i samhället.
– Transpersoner är en heterogen grupp med olika livserfarenheter, bakgrunder och liv. Det som förenar dem är att man är en transperson, helt enkelt. Det finns rika transpersoner, fattiga transpersoner, glada transpersoner, ledsna transpersoner, kända transpersoner, okända transpersoner. När du pratar om transfrågor och deras rättigheter pratar du om dina barns klasskamrater, din kollega och bibliotekarien på närmsta bibliotek.
– Många gillar att prata om transpersoner och HBTQI-personer som något annat, men folk är folk.
JK Rowling förnekar alla anklagelser om att hon skulle vara transfientlig eller ha transfientliga åsikter.