Här kan gröna fingrar gro: ”Vem som helst får odla”
Julia Tegerhag är en av de som fått en odlingslott på Krägga herrgård utanför Bålsta.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
En koloniträdgård på herrgårdens mark. Det konceptet testar nu Krägga herrgård utanför Bålsta. Syftet är att nyttja marken bättre, skapa gemenskap och få möjlighet att köpa skörden till herrgårdens restaurang.
– Vi vill nå människor som bor i lägenhet som tycker om att odla, säger Tanja Askrabic på Krägga herrgård.
Marken som upplåtits för odling ligger precis vid infarten till herrgårdsområdet, fem minuters promenad från huvudbyggnaden. Runtomkring växer träd och på andra sidan vägen syns några nybyggda villor. Bredvid jordplätten ligger en stor hög med stenar som plöjts upp från den mark som i framtiden, enligt herrgårdens planer, ska vara frodig och full av grönsaker, blommor, bär och kanske fruktträd.
Men än så länge syns bara torr jord och det har hunnit komma en del ogräs sedan marken plöjdes i slutet av maj.
Julia Tegerhag, 26, pekar ut den odlingslott som nyss blivit hennes. Kål, palsternacka, spenat och bondbönor har hon hunnit sätta hittills. Tomatplantorna som hon förodlade på balkongen ser törstiga ut. Även vinbärsbuskarna, som hon grävt upp från föräldrarnas tomt, får sig en välbehövlig dos av vatten som hon tagit med hemifrån i en dunk.
– Pumpen har gått sönder så än så länge har jag fått ta med vatten i bilen, säger hon.
Ska odla på 200 kvadratmeter
Julia Tegerhag är uppvuxen i ett hus som ligger alldeles i närheten av herrgården och bor idag i en lägenhet i Bålsta tillsammans med sambon Christoffer och Allan. Under gymnasiet sommarjobbade hon som diskare på herrgården och senare har hon även extraknäckt där som servitris.
När hon hörde talas om odlingsprojektet blev hon genast intresserad.
– Jag tänkte att det vore kul att testa. Sedan såg jag annonsen på Instagram, och då skickade jag in en ansökan.
När Julia Tegerhag blev uppringd frågade de om hon ville ha 100 eller 200 kvadratmeter mark att odla på.
– Jag tänkte att jag provar med 200. När jag skulle mäta upp lotten med snöret blev jag förvånad över hur stort det var. Just nu ser det lite tomt ut och det är väldigt mycket ogräs. Vi har också fått plocka bort en massa sten men jag antar att det blir lättare ju längre man håller på.
Hennes plan är att odla sådant som klarar sig ganska bra själv.
– Jag har inte så stora förhoppningar utan kommer att bli glad för det minsta lilla. Till nästa år kan jag planera bättre och satsa på det som gick bra i år. Förhoppningsvis är det helt grönt här då, säger hon och pekar ut över lotten med sonen Allan på armen.
Vill köpa från odlarna
Idén om att upplåta mark för odling kom från Tanja Askrabic, marknadschef för Krägga herrgård, och hotelldirektören Lars Aggestedt när de strax innan nyår satt och pratade om vad de kunde göra för att främja hållbarheten på herrgården.
– Vi vill jobba med närproducerat så mycket som möjligt för att slippa transporten och de utsläpp det innebär. Det här är något som gynnar det lokala på flera sätt, och vi kom också fram till att odlarna skulle kunna sälja råvarorna till vårt kök.
Att sälja råvarorna till herrgårdens kök är dock inget krav, poängterar hon.
Totalt har 1200 kvadratmeter mark utsetts för odling, varav hälften plöjts upp inför den här säsongen. Den marken har delats upp på lotter på 100 kvadratmeter, men om någon vill ha mer går det också bra, säger Tanja Askrabic.
– Vem som helst som är intresserad får odla. I Bålsta finns till exempel många pensionärer som tidigare bott i hus och som gärna vill odla.
Odlaren får betala en depositionsavgift på 1000 kronor som betalas tillbaka om personen ger upp lotten. För att hitta odlare har herrgården annonserat på hemsidan, i sociala medier och i deras digitala nyhetsbrev. Hittills har 15 personer anmält intresse, varav samtliga kommer att få en lott.
– Alla känns helt perfekta. De flesta kan redan en del om odling. Vi börjar i liten skala och plöjer mer vartefter lotterna blir uppbokade. Och blir intresset jättestort kan vi tänka oss att utöka.
Tanja Askrabic har också tagit kontakt med kommunen för att höra om de hade någon målgrupp som kunde tänka sig vara intresserad. De svarade att de inte har någon direkt funktion för ändamålet men föreslog ett besök på herrgården för att sedan hjälpa till att sprida information om projektet.
– Vi ser fram emot deras besök och uppskattar att de hjälper oss att nå ut till fler odlingssugna i kommunen.
Drömmer om eget hus
När de drog igång projektet hade de inte funderat över allt som det innebär, berättar Tanja Askrabic. Eftersom marken ligger en bit ifrån vattnet var det till exempel en hel del jobb med att dra bevattningssystemet så långt bort från sjön. Några odlare undrar också vad de ska göra om det kommer vildsvin eller rådjur.
– Det finns mycket vilt i trakten men vi har inte haft problem med det på våra ägor än så vi hoppas de lämnar odlingarna i fred, säger hon.
Den enda som hittills börjat odla är Julia Tegerhag. Det är första gången hon odlar i den här utsträckningen på egen hand. Det hon kan har hon lärt sig av sin pappa.
– Jag brukade hjälpa honom att odla men sedan byggde de en altan över landet. Nu kommer han att hjälpa mig med vattning till exempel. När jag fyllde år fick jag också en bok med 700 frågor om odling som jag kanske ska läsa under sommaren, säger hon och skrattar.
I framtiden vill Julia och sambon Christoffer flytta till ett hus med egen trädgård. Men innan de har råd med det är hon glad över möjligheten att få odla här och samtidigt ha kvar en fot på Krägga.
– Ett sånt här ställe blir mer än en arbetsplats. Det känns också roligt att mina tomater kanske kommer att ligga på en tallrik i herrgårdens restaurang.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.