Henrik Jönsson: Hatar sossar mer än han älskar frihet
Bild: Emanuel Hendal (montage)
Dagens ETC
Batonger är bra. Bara vi slipper Miljöpartiet. Det säger högerns största influencer Henrik Jönsson, som trots påstådd frihetskärlek lobbar stenhårt för ökad statlig repression och övervakning. Det tar emot. Men allt är ändå sossarnas fel.
Läkarna har gett honom tio år kvar att leva. Och de vill han lägga på att bekämpa vänsterns kollektivism med hjälp av sina 120 000 följare.
– Vänstern vill tvinga ner vetegrässhots i halsen på mig, högern vill tvinga ner svenska flaggan i halsen på mig, säger youtubern, och öppnar upp sitt hemliga hem för middag och prepper-vin med Dagens ETC.
VIDEO: • Så tycker han om Socialdemokraterna • Persona eller ”larger than life” på riktigt? • Den lättretade vänstern
Stämningen är god. Champagneflödet är ändlöst, gratis och av hög kvalitet. Fyra våningar ovan Stockholms centrum går den anrika inredningen från 50-talet i mustiga jordtoner. Den ekprydda etagevåningen andas facklighet. Folkhem. Viskar om socialdemokrati från en tid då man fick röka inne. I skarp kontrast är gästlistan ett mindre lexikon över nutidens propert klädda högerkonservativa krafter. Här är många kulturkrigare som, likt kvällens huvudperson Henrik Jönsson, skålar till vänsterpolitikens död. Som vill stöpa om Sverige i grunden.
M-märkta machomannen Fredrik ”Mister Batong” Kärrholm har ett stramt AI-fejs medan han kryssar fram mellan anonyma Timbroiter från lobbyorganisationen Näringslivets Mediaservice. Där är Bulletin-bekanta nunor och Kvartal-korrar. Avpolletterade psykiatrikern David Eberhard är ståndaktig i en Stone Island-huliganjumper och Aron Flam sprutar Kalle Anka-ilskna gnistor när han hör bokstavskombinationen E, T, och C. Ett av få färgrika inslag är feministinfluencern Linnéa Claeson som kärvänligt kindpussas med Alexander Bard, för kvällen inte klädd i lederhosen.
– De hade inget emot att jag bjöd på bärs trots att jag var en ond kapitalist. Eftersom jag var den ende som jobbade och hade stålars, berättar Henrik Jönsson, och drar hem flabb med historien om livet som ung entreprenör bland Malmös vänsterradikala och arbetsskygga krogpolare.
Liknar ett väckelsemöte
Boksamtalet för Jönssons ”Bli fri – sju principer för oberoende” liknar mer ett väckelsemöte, av den sort man känner igen från USA:s tv-evangelister, än ett finkulturellt författarsnack. Den skånska prästsonen – blå kostym, gul näsduk i bröstfickan – ställer sig busigt upp, går spjuveraktigt fram över scenen, talar direkt till publiken istället för moderatorn, håller upp sin egen bok som om det vore Bibeln. Frihet, det är grejer det!
Jönsson är sällan sur och hans smilgropar är skarpladdade. Migration, klimat, kriminalitet, Greta, att kärnkraft är kärlek och Miljöpartiet suger – varje vecka vill 120 000 Youtube-följare få hans heta grepp om högerns huvudfrågor. Alltid levererat meme-kompatibelt med fart, fläkt, en smiley.
Ikväll, inför en livepublik med särskilt inbjudna, drar han anekdoter om hur kvävande det gamla sossesverige var, hur systemet motarbetade individualister. Nu har vinden vänt. Det är deras tid. Alla nickar med. Fnissar i kapp.
Mot slutet glider det över i mörk kamplust när han berättar hur hans dödliga diagnos gjort att allt ska betyda något. Det politiska gnetandet med filmer, föreläsningar, böcker, opinionsbildande, de aggressiva ledartexterna i Göteborgs-Posten – inget får eka tomt.
När de rödmosiga vännerna och fansen slussas ut för mer champagne spelas Dusty Springfields brottarhit ”Son of a preacher man” från 1968.
Hör Henrik Jönssons syn på Socialdemokraterna:
”Jag betraktar dem utifrån”
– Borgerligheten är mycket nervös och ängslig över vad Dagens Nyheters ledarsida tycker om dem! Jag ser mig inte som en del av det utan representerar frihetsrörelsen. Jag betraktar dem utifrån, förklarar Henrik Jönsson och serverar kaffe i djupblåa muggar med sitt eget Puff Daddy-inspirerade guldglimrande monogram. En självironisk, flärdfull nouveau riche-image han skapat för att trigga vänstern.
– Jag fattar att det är svårt att tro men jag har aldrig fått en spänn från dem eller någon annan i den sfären. Jag har inte heller något samarbete, utöver att de tipsar mig om saker. Enda kopplingen är att min kompis Philip Syrén, som jobbar åt Näringslivets Mediaservice, gjorde Energiupprorets sajt.
Det har gått några veckor sedan väckelsemötet i Stockholm. Landets största politiske influencer öppnar upp sitt omfångsrika gods för Dagens ETC. Adressen ute på den vrålskånska landsbygden är hemlig eftersom familjen har skyddad identitet på grund av hot kopplade till Jönssons politiska profil.
Tvillingdöttrarna äter smörgåsar vid köksbordet, ett efter skolan-mellis med mjölk. Deras far i inneloafers förklarar att borgerligheten förlorar på att maniskt ge sig in i vänsterns diskursfält. Så jobbar inte han. Han styr om debatten. Precis som i sina intensiva videos målar han upp en sketch för att illustrera:
En vänsterpolitiker säger att solidaritet är viktigt. Värna de svaga! Högerpolitikern replikerar då – med darr på rösten – att de också tycker det är jättebra. Men företag är också viktiga!
– Där borde högerpolitikern säga: Jag underkänner hela din problemformulering. Om du vill värna någon då måste vi låta företagen driva välståndet, annars finns det ingenting för dig att omfördela. Denna borgerliga ängslighet kanske SD kan bidra till att väga upp.
Larger than life-personan Henrik Jönsson. Har han självironi?:
Lyxlirare med rullande r
På hyllan i hemmastudion står ett tungt ståldiplom från Youtube. Plattformen postade det när Henrik Jönsson 2021 passerade 100 000 prenumeranter, precis som popartister får guldskivor.
– Nästa nivå är en miljon följare. En omöjlig nivå att nå med politiskt content i lilla Sverige, säger Jönsson, som på sin digitala kanals profilbild bär smoking med fluga.
På tredje våningen i hemmet skapar 48-åringen filmerna som laddas upp varje lördagsmorgon klockan åtta. Så har han hållit på de senaste sex åren. Numera snittar klippen kring 20 minuter styck och tar en arbetsvecka att färdigställa: idé, research, manus, inspelning, redigering. Antalet kommentarer på varje klipp är från 500 stycken och uppåt, de flesta kring 1 000. Alla gör honnör för Henrik Jönsson och kommentatorerna är nästan uteslutande män.
– Det är fint med all kärlek. Jag blir glad och tycker att jag gör något meningsfullt för min publik.
Skulle du våga att inte stryka dina fans medhårs? Till exempel, göra en video om att det är bra för hälsan och miljön att äta vegetariskt?
– Ja, absolut. Men det är en för tråkig video!
Poängen är: Vågar du bita handen som föder dig?
– Handen och jag tycker likadant. Det blir inte trovärdigt att lyfta frågor för att provocera. Det är klart jag kan få högre engagemang om jag går in oftare i migrationsfrågan. Men jag är inte intresserad av att få några tusen fler följare som är busarga som bin och bara har invandrare som fokus.
Sabrerar champagne med Åkesson
Framför kameran är Henrik Jönsson ännu mer animerad än på scen. Han transformeras till en serietidningsliknande lyxlirare som rullar parodiskt på sina skånska r, artikulerar hårt likt en dopad Dramaten-skådis, och sabrerar champagne ihop med Jimmie Åkesson och Linus Bylund framför en bastant gasolgrill.
Jönsson kallar sina lördagsvideos för ”oberoende folkbildning” och med färgglad grafik bekämpas det han ser som vänster. Vilket är nästan allt. Han väljer den fakta som stärker den story som ska säljas in. Och när han i sociala medier beskylls för att förvrida – vilket sker ofta – så ghostar han med ursäkten att det inte går att debattera på Twitter.
Typiska Jönsson-filmer har titlar som ”Migrationens pris” (130 000 visningar), ”Grönt våld, klimatrörelsens radikalisering” (80 000), ”Vindkrafts-blåsningen” (160 000) och ”Vind-lögner” (150 000). Hans samtal med högeragitatorn Jan Emanuel och Åkesson har nästan 800 000 visningar.
– Oberoende betyder inte att jag är neutral. Det betyder att jag inte är finansierad av ett parti eller en tankesmedja. Alla åsikter är 100 procent mina egna. Jag är marknadsliberal och därifrån kommer min kritik och min analys.
Henrik Jönsson om att reta vänstern:
Källhänvisningar sprutar fram
Att faktagranska Jönssons videos är tidskrävande och svårt. Siffror och källhänvisningar sprutar fram på skärmen. Dagens ETC väljer en på måfå: ”Vindkraftvärk – grönt slöseri del 2”, som visats nästan 90 000 gånger sedan november 2022. Tittaren får där veta att havsbaserad vindkraft är en brakförlust jämfört med kärnkraft.
Dagens ETC låter två av varandra oberoende experter granska videon: en docent i energiteknik, samt kände energiexperten Tomas Kåberger. Båda landar i att Jönssons påståenden inte stämmer. Docenten svarar att ”vindkraft bedöms vara billigare än kärnkraft i den breda majoriteten källor”. Kåberger skickar en lång lista på grova faktafel i 24 minuters-filmen: ”Problemet är att det är så många fel att det inte är lätt att sortera”, skriver han. Och lägger till att Jönsson missförstår grundläggande begrepp som terrawatt, och att han hänvisar till en vindkraftspark som inte existerar ännu. ”Rappakalja”, tycker Tomas Kåberger om den välklickade videon.
Henrik Jönsson fnyser:
– Det ska han säga. Kåberger är aktivist, killen som Miljöpartiet kuppade in i Vattenfalls styrelse för att sumpa Sveriges energisystem.
Han skrattade när jag sa ditt namn. Tänjer du på sanningen?
– Nej. Jag stöttar mig på offentliga källor. Jag har inget intresse av att vara en bedragare. Man kan göra olika tolkningar, jag kan ha missförstått en källa, jag kan ha daterade underlag. Men att jag medvetet skulle fara med osanning, absolut inte. Den övergripande bilden jag ger är jag säker på är ganska korrekt återgiven.
”Det är ett svinbra citat!”
När det här skrivs har hans senaste släpp ”Bör matpriserna styras av politikerna?” (spoiler: svaret är nej) rullat över 50 000 gånger på två dagar, och fått nästan 800 kommentarer. Videon innan heter ”Orsakar fattigdom brott?” (spoiler: Jönsson tolkar den brett omtalade färska Brå-rapporten som att fattigdom spelar föga roll) och har på nio dagar fått 82 000 visningar och 800 kommentarer.
Filmen inleds med att Jönsson citerar black power-poeten Gil Scott-Herons ”The revolution will not be televised” (1970), för att tittaren ska ledas in i ett resonemang om att ”dagens makthavare undviker att släppa fram information som hotar deras egen position”.
Till nyhetsbilder från koranupploppen i Örebro 2022 byggs kulissen att det mörkas att Sverige är ett rike i undergång, orsakat av slapphänta snutar och kollapsad integration:
”Aktivister och ideologer inom media och politik har under många år konsekvent ansträngt sig för att spela ner alla problem.”
Det är en typisk produktion från Henrik Jönsson Media Group AB. Inte minst för den inledande popkulturella referensen, Scott-Heron, som i vanliga fall tillhör den gamla generationens vänster. Jönsson älskar att peppra sin propaganda från den yttersta högerkanten med popkultur: The Clash, ”Star wars”, Bob Dylan, Marvel, ”The Simpsons” och LSD-författaren Ken Kesey samsas med mer typiska Bibel-referenser, sagor och de obligatoriska gamla grekerna. Vill man vara snäll kan man säga att han är högerns Fredrik Strage, medan ett elakare omdöme är Wish-varianten av Patrick Bateman.
För Dagens ETC citerar Henrik Jönsson en tre decennier gammal Pop-intervju med Henrik Berggren i Broder Daniel, som sitt motto: ”Det är bättre att något går sönder än att allt bara är meningslöst.”
– Det är ett svinbra citat! Man måste våga ta steget ut i det okända. Ibland går saker åt helvete och då får det vara så. För att bara sitta kvar i ett status quo är sämre.
Vad är faran med det meningslösa?
– Det blir plågsamt att på dödsbädden tänka att jag ägnade mycket tid åt det betydelselösa. Jag ser livet som en limited edition-grej. Då vill jag använda min tid här till att bidra till civilisationen.
Delade ut miljonbelopp
På kultursidor smädas han som en grevelajvare, ett hån som Jönsson gladeligen omfamnar. Hans framgångar som techentreprenör är vältecknade. Tiden i IT-industrins San Francisco kring millennieskiftet – ”den kvävande wokekulturen var ännu avlägsen” – då en avokadoodlande jurist socialistskammade honom som svensk och gav honom hans första Ayn Rand-pocket, via 00-talet i London där han drev 3D-animationsbolag, tillbaka till Skåneland.
I Malmö var han tidig in i gigekonomin och startade hungrig.se – det enda ämne som Dagens ETC gått med på att inte fråga om. Företaget har dock kritiserats hårt för kassa arbetsvillkor av oberoende granskarna Gigwatch. För fyra år sedan såldes hungrig.se för en matig, hemlig summa och slogs ihop med Foodora:
– Ekonomiskt oberoende? Nej, nej, nej, det blev jag inte.
Någon nöd går det dock inte på honom och 2021 gjorde han en utdelning på 1,85 miljoner kronor till sig själv från sin moderkoncern, där ett techföretag ingår vid sidan den politiska mediaverksamheten.
Henrik Jönsson, slipslös och ledigt klädd i laxrosa pullover, lutar sig tillbaka i sitt bibliotek, under en satirtavla på en judisk tiger han fått av sin förläggare och vän Aron Flam:
– Jag är 100 procent äkta! Mitt opinionsbildande är meningsdrivet! Det var inte så att jag såg ett marknadshål för missnöjda medborgare och fyllde det. Folk som ogillar mig säger ”du gör det för swishen”. Fattar du hur lite stålar det är jämfört med att bygga bolag?! Om det hade varit pengarna som drev hade jag slutat göra små klipp på Youtube. Jag har gått ner jättemycket i lön för bli influencer på heltid.
Hur mycket har du i månaden?
– En bra lön, absolut. Men jag är nästan 50 år gammal och jag har varit entreprenör hela livet så det är inte kontroversiellt att jag tjänar kring 50 000 före skatt.
”Jo, det är stor risk”
Karriären som Youtuber har varit den av opposition fram till förra valet då hans blå lag tog makten på Sverigedemokraternas nåder. När hans förra bok ”Frihetligt självförsvar – fälthandbok för individualister” gavs ut 2021 var de borgerliga partitopparna på plats på släppfesten. När ”Bli fri” firades i februari så lyste de med sin frånvaro, upptagna med att skissa fram en våg av repressiv politik: visitationszoner, anonyma vittnen, utökade preventiva tvångsmedel, tiggeriförbud, föräldraansvar för att vräka familjer till brottslingar, utvisning för bristande vandel, utökad kameraövervakning, indragning av redan utfärdade uppehållstillstånd, slopad rätt till tolk vid vård. Och så vidare.
– Jag använder inte termen libertarian längre utan kallar mig för klassisk österrikisk liberal. Men visst, i alla avseenden, absolut libertarian.
Du älskar frihet.
– Absolut.
Ändå har du med ditt genomslag hjälp till att driva fram en repressiv regering.
– Ja.
Jag skulle säga att det är den mest repressiva regeringen som jag har upplevt under min livstid.
– Ja.
Är du nöjd?
– Jag är nöjd med att vi fick en regering som är något mindre dålig än alternativet. För det långsiktigt sämre, mer förtryckande, hade varit om Miljöpartiet hade fått fortsatt påverkan. MP är synnerligen klandervärda och har haft ett destruktivt inflytande, vilket syns på energipolitiken.
Jönsson är frihetsvän. Men den analys som han kör ut är den av Tidöregimen. Det finns inget annat sätt öka friheten än att introducera ”ett visst mått av repressivitet” för att åtgärda den skada som orsakats av Socialdemokraternas kriminal- och integrationspolitik.
– Så det är klart att det sliter i mitt frihetliga hjärta samtidigt som jag rent pragmatiskt ser att det är så man måste göra.
Är det inte osannolikt att omfattande repression dras tillbaka när problemet är åtgärdat?
– Jo, det är stor risk, historiskt sett. All makt som du avhänder dig till staten för att de ska lösa kriser tenderar att aldrig komma tillbaka till individen. Men kriminaliteten skadar samhället mer. Jag ser ingen framkomlig väg där man inte börjar ta hårda nypor.
Skulle du acceptera att varje dag bli visiterad på gatan?
– Om jag bor där det finns en drogkartell, eller folk som håller på med storskaligt fuffens, och när jag åker bussen in till Malmö går polisen ombord för att stoppa skurkarna. Det är en stor inconvenience men visst, jag kan väl hacka i mig det. Jag hade knutit näven i fickan och skrivit på fejan om att ooooh, så jäkla jobbigt på bussen.
Han slår ut med händerna i en Jesusgest, och säger på den gladaste skånska:
– Men jag hade förstått det om det är demokratiskt förankrat.
SD:s sämsta egenskap
Det bländvita leendet är stort som hans kåk. Godsets mattor går i blodrött precis som den vänster han avskyr med nukleär hetta. Men den belevade baronimitatören tror på det goda samtalet. Ideologiska kombattanter får lägga fram sina sakfrågor och så kan allmänheten se dem duellera och bilda sig en egen uppfattning i ljuv syntes.
Därför låter han Dagens ETC övernatta trots att vännerna sagt att artikeln kommer att bli förödande. När intervjun är över bjuder hustrun Jaana på gnocchi med svamp, medan maken pumpar Lars Wilderängs preppervin på dunk, och tung amerikansk hiphop från 90- och 00-talet.
På samma sätt ser Jönsson att Sverigedemokraternas dåliga sidor kommer att vägas upp av Moderaternas bra sidor, och vice versa. Må de bästa argumenten vinna.
Vad är SD:s sämsta sida?
– Deras vurm för det sossesvenska idealet. Det andefattiga där det inte är utrymme för avvikelser. Folkhemsnostalgin som SD delar med S – deras paradis är mitt inferno. Vänstern vill tvinga ner vetegrässhots i halsen på mig, högern vill tvinga ner svenska flaggan i halsen på mig. Mitt problem är folk som vill tvinga ner saker i halsen på mig.
Och SD:s bakgrund som nazistiskt parti?
– Det har de gjort upp med. De är duktiga på att plocka bort alla dårar som dyker upp efterhand så det tar jag dem på orden när de säger att de inte vill ha det så.
Var går din gräns för när de borgerliga partierna anpassar sig efter SD?
– När högern börjar artikulera normativ kollektivism, det avskyr jag. Att det är vissa värden vi ska ha i det här landet. En estetik som vi måste hålla oss till.
Bedragna av etablissemanget
Precis som i stort sett alla borgerliga tyckonomer så anser Henrik Jönsson att Sverige i decennier fört en ansvarslös migrationspolitik. Det är också ett vältummat budskap som han kör ut i sina videos, i olika poddar, i sina texter.
Medan mörkret sänker sig över fälten utanför sippar han på ett glas vatten och säger att vanligt folk känner sig bedragna av etablissemanget när det gäller migration och integration, som han kopplar ihop med kriminalitet. Därför röstar väljarna SD.
– Man vägrade att göra prognoser för hur välfärden belastas, samtidigt som man sålde in hela flyktingvågen som vinst. Det fanns inget utrymme för diskussion och det är ett demokratiunderskott som nu har lett oss fram till repression som konsekvens. Allt det här har varit kontraproduktivt, även för dem som vill ha mer av en konstruktiv invandring.
Vad tänker du om att många är rädda för det du står för?
– Då säger jag att jag hoppas att vi får tillfälle att träffas, så att ni kan se att jag är en snäll person som vill bidra till att förverkliga det goda samhället. Sedan så kanske vi har dragit olika slutsatser om hur man gör det, men mitt uppsåt är inkluderande, positivt. Jag tycker om människor.
”Sjukdom, schmukdom!”
I mitten av 2020 fick Jönsson diagnosen väldigt långt framskriden osteoporos. Benskörhet. I sin bok beskriver han att läkarna är djupt förbluffade är över att han fortfarande går, står, lever. Att han om ett par år kommer att sitta i rullstol tar de för givet, men det stora är att han är döende. Uppskattningen är att den omåttligt populära 48-årige influencern inte kommer att fylla 60.
– Vetenskapen säger 10, 13 år till, ja. Det behöver inte stämma, jag mår nämligen prima. Jag hoppas att de har fel eller att de kommer på någon jävla stamscellbehandling eller någonting som hjälper mig att korrigera det här.
Hur har det påverkat ditt opinionsarbete?
Henrik Jönsson är tyst länge. Tänker länge i sin Chesterfieldfåtölj av mörkbrunt läder.
– Du frågade mig innan om vad problemet är med det meningslösa. Mening är något man definierar själv. Jag vill blicka tillbaka på mitt liv och tänka som Whitney Houston sjunger: ”When the Lord asks me how did you spend your life? I spend it well.”
Men du kommer inte göra en video om osteoporos?
– Det är inte intressant. Okej, jag har ganska allvarlig benskörhet. Bummer! Men vet du vad, förr eller senare ska alla dö. Så istället för att välja offeridentiteten så förvaltar jag tiden till att produktivt bidra. Istället för att sitta och böla! Alltså den där morbida fascinationen… Sjukdom, schmukdom!
Ett av Jönssons första släpp var rapvideon ”Vad fan får jag för pengarna?”, 2017, där han samplat den skattehatande affärsmannen Leif Östlings ökända uttalande om skattetrycket.
Din sjukdom upptäcktes och behandlas av den allmänna vården. Du har studerat. Har du inte fått något för dina skattepengar?
– Jo, absolut. De grejerna finns för vi har satsat pengar på dem. Och det är ju toppen! Men man kan få större utväxling på de sakerna om man låter marknadens fria strukturer sköta dem.