På Etnografiska museet i Stockholm visas många föremål som samlades in av den framgångsrike upptäcktsresanden Sven Hedin. Men museet relativiserar att den svenske geografen också var nazist. Det menar författaren Tommy Lundmark, aktuell med en bok om Sven Hedin.
Nu har Etnografiska museet beslutat att skrota den fasta utställningen om äventyraren – men allt plockas inte bort.
Sven Hedin är den världskände svenske upptäcktsresanden och geografen som länge haft en fast utställningsdel på Etnografiska museet i Stockholm. Där visas sedan flera år föremål som svensken samlade in på sina många resor runtom i världen. I informationstexter lyfter museet bland annat fram Hedins roll som ”framstående organisatör” för omfattande forskningsexpeditioner där stora mängder föremål samlades in.
Men museet förminskar den svenske upptäcktsresanden Sven Hedins starka kopplingar till nazismen. Det menar populärhistorikern och författaren Tommy Lundmark, som är aktuell med boken ”Sven Hedin-institutet - En nationalhjältes fall”. Han har länge varit kritisk till hur Etnografiska museet presenterat Sven Hedin.
I sin bok publicerar Tommy Lundmark foton från när Sven Hedin i mars 1940 spenderade tid tillsammans med Hitler och nazi-toppar som Heinrich Himmler, Hermann Göring och Joseph Goebbels.
– På en av bilderna står Sven Hedin i främsta ledet med nazist-toppar och gör Hitlerhälsning. Han fortsatte att stödja nazi-Tyskland helhjärtat, även efter att han fick vetskap om massmorden på judar, säger Tommy Lundmark.
Författaren anser att museet misslett besökarna när de i sin fasta utställning ”Med världen i kappsäcken” jämfört Sven Hedins förkärlek för nazister med att svensken även uttryckt sig positivt om kommunistiska ledare.
– Det är att relativisera. Att Sven Hedin tyckte att Lenin var en karlakarl går inte att jämföra med hans helhjärtade stöd till Hitler. Det är helt orimligt, säger Tommy Lundmark.
Skrotar utställningen
Till Dagens ETC meddelar Etnografiska museet nu att man tagit ner den fasta utställningen om Sven Hedin.
– ”Med världen i kappsäcken” var en basutställning med en berättelse som blivit otidsenlig och illa överensstämmer med det genomgripande dekoloniseringsarbete som pågår på etnografiska museer i hela Europa, säger Anna Lundström biträdande avdelningschef för innehåll och lärande på Världskulturmuseerna, där Etnografiska ingår.
Hon meddelar att det ännu inte är klart hur Sven Hedin och hans samlingar och politiska hållning kommer att lyftas i framtida utställningar. Klart är dock att presentationen ska förändras.
På Etnografiska finns dock fortfarande en monter med material från Sven Hedins samlingar, med rubriken: ”En insamling – ett lagarbete”. Dessutom visas en svartvit film om hans arbete. I monterns presentation nämns ingenting om Sven Hedins kopplingar till nazismen.
Tommy Lundmark har flera förslag till Etnografiska om de vill fortsätta visa föremål kopplade till Sven Hedin.
– Hittills har Etnografiska presenterat Sven Hedin genom att tona ner, spä ut och relativisera. Jag tror att det är fel tillvägagångssätt. Han var onekligen en briljant geograf. Men om man vill fortsätta att berätta om hans gärning behöver man också berätta om de mörka delarna, säger Tommy Lundmark.
Han anser att museet bör gå tillbaka till grunden och läsa de texter som Sven Hedin själv skrev under första världskriget om tyskarnas överlägsenhet och roll i Europa.
– För då förstår man varför han blev en sån inspiration och ideolog för Hitler och Hitler-Tyskland. Det var ren propaganda, säger Tommy Lundmark.
Förtydligande: Etnografiska museet har kommunicerat att utställningen inte monterades ner efter att Tommy Lundmarks bok publicerades.
"Arbetet med att ta ner Med världen i kappsäcken var planerat sedan länge."