Under tio års tid ska de två bröderna ha spionerat för den ryska underrättelsetjästen GRU. En mycket omfattande utredning ligger till grund för det uppmärksammade åtalet. Snart väntas rättegången börja.
På ytan har han ett toppjobb inom Myndighetssverige, en villa med pool och ett stabilt familjeliv. Men bakom den putsade fasaden döljer sig en person som, enligt Säkerhetspolisens utredning, har sålt hemliga uppgifter till den ryska underrättelsetjänsten GRU – och använt sig av familj och vänner för att tvätta pengarna.
Nu står den äldre brodern, 42 år, åtalad misstänkt för grovt spioneri under åren 2011–2021. Uppgifterna som ska ha sålts till främmande makt kommer från hans tid som anställd vid den militära underrättelsetjänsten, Must, och vid Säpo. Hans yngre broder, 35, åtalas också för att ha deltagit i spioneriet – enligt stämningsansökan är det han som har skött kontakten med ryssarna. Båda bröderna nekar till brott.
Åratal av spaning
Det är ett mycket omfattande förundersökningsprotokoll på nästan 2 500 sidor som ligger till grund för åtalet – och då tillkommer även ytterligare material som är hemligt. Vad som föranlett utredningen avslöjas inte i de offentliga protokollen, men klart är att en anmälan om spioneri upprättas hos Säpo den 16 januari 2017. Att den äldre brodern snart är föremål för starka misstankar framgår av att de första utskrifterna över avlyssnade telefonsamtal är från februari samma år.
Men det ska dröja ända till den 20 september 2021 innan han grips. Vid tillfället arbetar han i generaldirektörens stab på Livsmedelsverket, där han varit anställd sedan flera år tillbaka, och har ansvar för säkerhetsfrågor. Säpo har då bedrivit åratal av spaning mot den misstänkte – bland annat i form av förhör med dennes chef, och hemliga husrannsakan i bankfack samt bagage i samband med en utlandsresa.
Knappt två månader senare, i november 2021, grips den yngre brodern. Han har då hunnit googla på bland annat ”spion”, ”hålla sig undan lagen” och ”säpo”, efter att brodern sedermera blivit häktad.
Uppgifter om Säpoanställda
Exakt vad det är för material som ska ha sålts till främmande makt är i stor utsträckning sekretessbelagt, men enligt åtalet rör det sig om uppgifter som den äldre brodern kommit över dels under sin tid på Must 2011–2014, och dels under sin tid på Säpo 2014–2015. Dokumenten misstänks ha fotograferats av, samt skrivits ut. Av förhör framgår att det bland annat kan röra sig om en ”fullständig personalförteckning” på Säpo, ett antal handlingar som berör några individer, samt ett ärende som är ”extra känsligt och extra hemligt”.
Detaljerna kring den äldre broderns arbetsuppgifter vid såväl Must som Säpo är också i stora drag höljda i sekretessens dunkel, men enligt Dagens Nyheter ska han ha tjänstgjort på Kontoret för särskild inhämtning vid Must – en av de hemligaste underrättelsesektionerna i Sverige. Klart är att något verkar ha inträffat under hans sista tid vid militären.
Tvingades göra hembesök
I ett förhör med en försvarsanställd klarläggs att den misstänkta spionen ska ha haft mycket hög frånvaro från arbetsplatsen under denna period. Trots detta har han enligt utredningen tagit sig tid att läsa hemliga dokument utanför sin behörighet, något som ska ha skett nattetid.
I samband med att anställningen avslutades ska han ha ”förhalat” processen och varit svår att få kontakt med.
– Det ledde till att det behövdes göras ett hembesök hos äldre brodern för att genomföra överlämning och avrustning. Det gick helt enkelt inte särskilt bra, säger den försvarsanställda.
Det framkommer också att storebrodern sökt en chefstjänst, som istället gick till en annan kollega. I ett annat förhör med en tidigare kollega vid Försvarsmakten antyds att det funnits rykten om att han blivit trakasserad av en chef, något som den misstänkta spionen själv dock förnekar, samt att det var ”ganska tyst kring” att han ”lämnade sektionen.”
Investeringar i kryptovalutor
Den yngre brodern studerade under en period vid Polishögskolan, och enligt uppgifter till SVT har även han arbetat vid Säpo. Han valde dock att hoppa av utbildningen, något som hans vänner uppger beror på att han skulle ta hand om sin sjuka pappa. Enligt förhör blev han deprimerad till följd av att fadern sedermera gick bort, och vännerna beskriver det som att han isolerat sig. Något arbete ska han inte ha haft efter faderns bortgång.
Släkten har ursprung från Iran, men familjen har bott i Sverige sedan 80-talet. I förhör med brödernas mamma framkommer dock att den äldre brodern har haft planer på att flytta från Sverige eftersom ”det är för många invandrare här”, samt att han ”inte gillar att vara iranier”.
Utredningen ger inga indikationer på att någon ideologisk drivkraft har legat bakom det misstänkta spioneriet. Istället är det pengar som står i centrum.
I förundersökningen framstår den äldra brodern och hans närmsta krets som mycket pengafixerade. Förutom det misstänkta spioneriet framkommer också uppgifter om aktieaffärer, investeringar i kryptovalutor – och köp av presumtivt attraktiva domännamn som sedan kan säljas med vinst.
Bröderna ska dessutom ha hanterat en stor mängd kontanter, bland annat amerikanska dollar, pengar som Säpo misstänker kommer från försäljningen av de hemliga uppgifterna.
Omfattande pengatvätt
För att tvätta pengarna ska familj och nära vänner ha engagerats i en systematisk process av växling och överföringar mellan olika bankkonton. Sammanlagt misstänks det handla om hundratusentals kronor.
Bifogat i utredningen finns också mängder av anteckningar som den yngre brodern har skrivit på sin mobil och dator. Det är ett virrvarr av idéer, tankar och information. Ofta skriver han utan skiljetecken. I dessa anteckningar finns formuleringar om ”GRU grejen” och ”hur mötet med rasski kunde gå fel”, samt ett stycke om pengar där raden ”800 000 månaden gru” finns nedtecknad. Det är ord som utredarna fastnat för – och som bidrar till misstanken att den yngre brodern varit involverad i spioneriet.
Nekar konsekvent till brott
När den äldre brodern grips så vill han inledningsvis inte svara på utredarnas frågor, men ganska snart så öppnar han upp sig – bilagan med hans förhör omfattar hela 466 sidor. Han nekar konsekvent till brott, och försöker att ge urskuldande förklaringar till utredarna när de presenterar sina misstankar och ställer frågor. Med tiden minskar dock samarbetsviljan, och i de senare förhören framgår att han mår dåligt av att sitta häktad.
– Om syftet har varit att knäcka mig så är det uppfyllt. Jag har ingen ork längre. Jag bryr mig inte, säger han i ett förhör som genomfördes i februari 2022, nästan ett halvår efter att han frihetsberövades.
Det sista förhöret genomförs i juni. Av protokollet framgår att den misstänkte gråter, och några frågor besvaras aldrig.
– Min bedömning är att min klient mår så pass dåligt att det här inte bör fortsätta, säger försvararen Anton Strand.