Skövlad skog, nybyggt jakttorn, massiv kameraövervakning. Och inplanterade exotiska djur som äter upp allt.
På en ö i Stockholms skärgård har en av landets rikaste och hemligaste män i stor skala exploaterat den sköra naturen. För att skapa sitt privata jaktreservat kör han över såväl allemansrätten som strandskyddet och utreds nu för miljöbrott.
VIDEO: Dagens ETC spårar vilt och kalhyggen på H&M-miljardären Jan Bengtssons ö.
Ilsket röd och gul skriker skylten ut över vattnet: ”Privat brygga”. Bredvid sitter ett lika barskt anslag som upplyser om att allt och alla filmas. Uppsatt på en stolpe i hörnet av träbryggan övervakar en kamera, med sin myndiga kupollins, havet och strandkanten. Det här är Jan Bengtssons ö och ingen ska känna sig välkommen. Oavsett vad allemansrätten säger. Eller myndigheterna, som klassat öns tallskogslandskap som särskilt skyddsvärt.
H&M-arvingen Bengtsson fick köpa Kvarnön av Folksam 2014 för 49 miljoner kronor och ett solitt löfte om att absolut inte skövla den unika naturen, som bland annat försvaras av ett utökat strandskydd. Sju år senare kan Dagens ETC efter ett besök slå fast att så blev det inte alls. Istället har Jan Bengtsson med stora investeringar skapat i Östersjön vad tidningen Skärgården kallar ett ”privat jaktparadis”.
Öns ägare har inte brytt sig om att söka dispens för trädfällning eller för anläggningen av en sötvattensdamm. Dagens ETC kan med egna ögon konstatera att stora ytor av tallskogen har huggits ner och ersatts av golfbaneliknande gräsmattor. Avverkningen bekräftas av satellitbilder före och efter ön bytte ägare. Och här lever numera vilda jaktvänliga djur, främmande för den svenska faunan. Enligt säkra källor dök de plötsligt upp i flockar under 2021 men ingen har lyckats fånga de skygga mufflonfåren på bild. Därför går Dagens ETC på smygande spårjakt i skogen.
Sväljs av skogen
Det hornbeprydda klövdjuret stirrar rakt i kameran från andra sidan berget. Blir till ett pixligt mobilfotografi på 40 meters avstånd. Så vänder det sig om, skuttar iväg, och sväljs blixtsnabbt av skogen. På bråkdelen av en sekund har den skygga flocken på ett tiotal mufflonfår försvunnit bland de låga tallarna. Det exotiska djuret, med rötter i Asien, är inte naturligt förekommande i Sverige och är på gränsen till att klassas som en invasiv art då den ödelägger naturen. Det är ett jaktbrott att utan tillstånd plantera ut mufflonfår fritt i naturen. De senaste elva åren har Naturvårdsverket endast fått in två ansökningar i hela landet, som båda avslagits. Inga tillstånd har utfärdats för utplantering på Kvarnön eller någon annanstans i skärgården.
Ändå är de knappt simkunniga mufflonfåren, med sina av jägare hett åtråvärda troféhorn, numera rikligt förekommande i det vilda i Stockholms skärgård.
– Det är klart som korvspad att de transporterats ut för att jagas. Mufflon simmar dåligt. Det är solklart att det är massa skumraskaffärer kring det här, säger en anonym källa med djupgående och aktuell yrkeskännedom om djur, jakt och skärgården.
Ytterligare en källa med sex decennier av skärgårdsliv bakom sig, och själv ägare till en ö i närheten, säger så här:
– Närmaste plats där det finns mufflonfår är Fåglarö en mil bort. Inte en chans att de simmat till Kvarnön därifrån. Däremellan ligger dessutom Ornö och där finns de inte. Och is har vi inte haft här ute på minst tio år.
Utfodring inom skjutavstånd
Över hela ön löper breda djurstigar och här strövar enligt flera vittnen mufflonfåren fritt ihop med dovhjortar, som också misstänks vara inplanterade, bland jakttorn, foderstationer, och saltstenar. Jakttornet är så nytt att träet fortfarande luktar färskt. Från utkiksplatsen är sikten fri ut över den långa sänkan som röjts från träd och nu är ett öppet fält täckt av spillning och klövspår. På andra sidan fältet, uppe på ett berg, står en grön elektrisk foderstation strategiskt placerad inom skjutavstånd.
– Dovhjortar och mufflonfår dök plötsligt upp på Kvarnön 2021 ihop med nybyggda foderstationer. Jakttornet kom sommaren 2022. Från början var djuren inte alls lika lättskrämda. Man kunde nästan gå fram till dovhjortarna. Fasaner finns här nu också, säger en lokalbo som regelbundet besökt den vandringsvänliga ön i över tre decennier.
När mufflonfåren och dovhjortarna förökar sig och bildar större populationer kan det få förödande konsekvenser för naturmiljön, berättar Åke Lindelöw, tidigare fältentomolog vid Sveriges lantbruksuniversitet.
– De äter upp allt så långt de når. Jag har sett med egna ögon hur de hotar den unika floran och faunan ute på skärgårdsöarna. Djuren klarar dessutom inte vintrarna utan måste stödutfodras.
Vid Åke Lindelöws sommarhus på Gisslingö i norra skärgården misstänks någon ha planterat in mufflonfår för jakt, precis som det tycks vara på Kvarnön. Jakten har han inga problem med, säger Åke Lindelöw. Han är utbildad jägmästare och orolig för att de sköra ekosystemen ska rubbas bortom räddning.
– De här djuren är bara till glädje för jägarna. Och det är big business. Folk är villiga att betala 30 000 kronor för att fälla en stor mufflonbagge. Är det verkligen meningen att skärgården ska förvandlas till en djurpark?
Inkomst på 3,3 miljarder
Kvarnön i Stockholms sydöstra skärgård ägs alltså av 50-årige miljardären Jan Bengtsson: arvinge till H&M-imperiet och en av Sveriges rikaste personer. Sedan 2008 är hans sammanlagda inkomst 3,3 miljarder kronor, merparten från innehav av H&M-aktier. Han ställer i princip aldrig upp på vare sig intervjuer eller fotografier. Inte ens när medierna 2009 rapporterade att hans bröllop kostade 80 miljoner kronor – 200 kändisgäster flögs med chartrat jetplan till Cypern – fångades huvudpersonen på bild.
Bengtsson har i början av 2023 lämnat in en bygglovsansökan för att på Kvarnön uppföra ett gästhus på 76 kvadratmeter, samt ett garage till sina golfbilar. När Dagens ETC ringer den 36-årige affärsman som är angiven som kontakt på ansökan, lägger han på direkt när han hör Jan Bengtssons namn. Andra affärspartners som Dagens ETC har sökt svarar inte.
VIDEO: Dagens ETC spårar vilt och kalhyggen på H&M-miljardären Jan Bengtssons ö.
Utökat strandskydd
Två kilometer lång, som mest 800 meter bred – Kvarnön ligger nio kilometer från Haninges fastland, sydöst om Stockholm. Hit går inga färjor och strandskyddet är utökat, från 100 till 300 meter, då kommunen vill vara säker på att djur och natur bevaras. I stort sett all mark, med undantag av en mindre landremsa mitt på ön, lyder alltså under strandskyddet.
När Folksam sålde ön till Jan Bengtsson 2014 sa försäkringsbolaget att man fört långtgående diskussioner med honom om att bevara allt som förr.
– Vi ville hitta en köpare som inte spekulerar och exploaterar ön. Det är en unik ö i en unik skärgård och därför har vi varit noggranna med försäljningskraven, uttalade sig Folksams pressperson till tidningen Skärgården 2014.
Idag vidhåller Folksams pressperson att så var fallet: ”Vår uppfattning är att köparen delade vår syn att de naturvärden som fanns på Kvarnön skulle vårdas och bevaras även i framtiden.” I övrigt vill bolaget inte kommentera den pågående exploateringen. Källor på insidan uppger dock att man är väl medvetna om löftesbrottet och är missnöjda.
För köpesumman 49 miljoner kronor har Bengtsson förutom en bit skyddsvärd svensk natur, där han 2022 byggde en lyxvilla på 140 kvadratmeter, även fått ett välbärgat sällskap. Närmaste granne är en världsberömd kinesisk företagsledare, omtalad i skärgården som Volvo-kinesen efter sin tid som senior rådgivare åt biltillverkaren. En annan närliggande ö har köpts av ägaren till en stor firma som sysslar med avancerad skatteplanering åt näringslivet. En tredje ö ägs av arvtagaren till en anrik grosshandlarfamilj, förmögna sedan över 100 år på teimport. Ett par mil bort har miljardären Cristina Stenbeck, näringslivets mäktigaste kvinnliga ägare, köpt hela Björkö.
Men trots H&M-arvingens löfte till Folksam att inte exploatera, har det de senaste två åren skett stora förändringar. Något som tidningen Skärgården var först med att granska. Och som Haninge kommun är fullt medveten om. I oktober 2022 åkte en delegation med tjänstemän ut till Kvarnön för att undersöka de tips de fått från allmänheten. När Henrik Höglund, biträdande bygglovschef, klev i land hajade han till.
– De hade inte bara huggit ner stora mängder träd utan använt stubbfräsar också. Under de 22 år jag jobbat med strandskyddsfrågor har jag aldrig sett något liknande, säger han till Dagens ETC.
Kommunen har i flera månader försökt få tag i Jan Bengtsson för att få svar på vad som pågår. Men miljardären ignorerar tjänstemännens kontaktförsök.
Flaggstänger överallt
Pråmar fyllda med grus och stenar går i en strid ström sedan 2021. I byggprocessen har en tidigare badvänlig sandstrand förvandlats till lera, förmodligen när man rullat iland tunga maskiner. Genom hela ön slingrar sig nu en bred grusväg för fordonstrafik, anlagd på skogens bekostnad. Flertalet flaggstänger, med svenska fanan i topp, har placerats ut för att markera revir. En stång står på öns högsta klippa utan något hus i närheten.
– Ja, man känner sig verkligen inte välkommen att gå runt här längre. Det måste du hålla med om ändå, säger ytterligare en anonym lokalbo, med lång erfarenhet av Kvarnön.
Misstänkt miljöbrott
Under Dagens ETC:s vandring genom öns tallskog syns skyltar om biotopskydd. Men i en dalgång som enligt staten har höga naturvärden, uppenbarar sig plötsligt ett kalhygge stort som två fotbollsplaner. Den sköra tallskogen är borta och det som återstår är ett öppet fält med stubbar, stora flishögar och ett 70-tal fällda träd prydligt staplade i en hög. Det är inte tillåtet att skada naturmiljön i det skyddade skogsområdet, meddelar Skogsstyrelsen.
– Det går att söka dispens för att få utföra åtgärder men så har inte skett, säger distriktschef Frida Resare.
H&M-miljardären misstänks för brott mot miljöbalken, men avverkningen kan också strida mot strandskyddet. Grundregeln är att markägaren måste återställa skogslandskapet, kanske till och med transportera ut fullvuxna träd till ön, konstaterar Henrik Höglund på Haninge kommun. Strandskyddsfrågan avgör kommunen men de har även polisanmält Jan Bengtsson för misstänkt miljöbrott.
– Mycket talar för att han fällt alldeles för många träd, säger Henrik Höglund.
Plats för yachter
Men Jan Bengtsson kan ha gjort sig skyldig till ytterligare miljöbrott på ön. För ett år sedan anlitade han en byggfirma för att muddra och bredda den naturliga hamnen så att större yachter kan lägga till. Detta utan tillstånd från Länsstyrelsen.
– Det strider mot miljöbalken att påbörja en verksamhet i vatten utan tillstånd. Den som gör sig skyldig till miljöbrott riskerar böter eller fängelse. I det här fallet måste Länsstyrelsen göra tillsyn på plats om vi ska kunna bedöma om något fel har begåtts, säger Rasmus Seger Säll, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.
Allemansrätten ger alla rätt att lägga till vid en ö och privata bryggor är ovanliga. Ändå har alla bryggorna runt ön försetts med brandgula varningsskyltar om att de är privata och kameraövervakade.
– Sådana skyltar är förbjudna om de avhåller allmänheten från att beträda ett område där de annars skulle ha fått färdas fritt, säger Rasmus Sandsten, presschef Haninge kommun.
Massiv kameraövervakning
Minst 15 kameror är strategiskt utplacerade för att bevaka alla förtöjningsplatser, byggnader och vägar på ön. Kamerorna strider mot lagen då det är förbjudet att övervaka områden där allmänheten har tillträde. Varje kamera har en stor skylt där förbipasserande blir upplysta om att ”på denna plats bedriver fastighetsägaren kameraövervakning”, med hänvisning till en internationell advokatbyrås allmänna e-post för ytterligare information.
När Dagens ETC mejlar och frågar om övervakningen, svarar Caroline Sundberg på Hannes Snellman advokatbyrå:
– Kameror som befinner sig utanför hemfridszonen på Kvarnön är inte aktiva och spelar inte in. De fåtal aktiva kameror som finns på ön bevakar enbart inom hemfridszon, till vilken allmänheten inte anses ha tillträde.
Dagens ETC mejlar igen. Varför varnas besökare på allmän mark om att de övervakas när kamerorna inte är påslagna? Och går det att få en intervju med Jan Bengtsson?
Advokat Caroline Sundberg svarar att de inte har några ytterligare kommentarer.
Formidabel vattenutsikt
Den skygge miljardären bor i Danderyd utanför Stockholm i palatset Villa Vegeta, uppfört 1909 på sjönära tomt och tidigare hemvist åt legendariske tidningsmannen John Saxon. Där, på ett berg, 21 meter över havet, har Jan Bengtsson en formidabel vattenutsikt över Lilla Värtan.
Huset har en bostadsyta på 1 000 kvadratmeter, tomt på sammanlagt 4700 kvadratmeter, och ett totalt taxeringsvärde på 40,4 miljoner kronor. När Dagens ETC ringer på vid grindarna svarar en kvinnoröst att Jan Bengtsson sannolikt inte är intresserad av en intervju.
– Ni får mejla honom, svarar hon och hänvisar till en obskyr företagsmejl.
Jan Bengtsson svarar aldrig. Via sina advokater avböjer han intervju.