Om förhandlingar väl inleds måste både Ukraina och Ryssland vara beredda att kompromissa, enligt Gudrun Schyman.
– Det är väl ganska rimligt att tänka sig att det finns saker som man kan diskutera och att det kan innebära förflyttningar av positioner på bägge håll. Det brukar gå till så i en förhandling, sa hon.
V markerade: ”Bestämmer själva”
Många blev arga på Gudrun Schyman. Och upprördheten kom långt ifrån bara från höger. Vänsterpartiet kände sig manade att markera att de inte höll med sin före detta partiledare.
”Ukrainas folk bestämmer själva när och hur de går till förhandlingsbordet”, twittrade den utrikespolitiska talespersonen Håkan Svenneling.
Men det handlar inte om att tvinga Ukraina till förhandlingsbordet, menar Gudrun Schyman.
– Det handlar om att låsa upp ett konfliktläge som genom en otrolig militarisering som i förlängningen blivit ett kärnvapenhot, säger hon till Dagens ETC.
”En så förvriden diskussion”
Konsekvenserna av kriget är så stora och sträcker sig så långt utanför Ukrainas gränser att det ger omvärlden ett ansvar att försöka kyla ner konflikten och bidra till förutsättningar för fredsförhandlingar, anser Gudrun Schyman. Hon avfärdar att det skulle vara att gå Vladimir Putins regims ärenden.
– Det är en så förvriden diskussion och otroligt ansvarslöst mot alla människor som nu dör, familjer som splittras och städer som raderas ut. Också mot den mänskliga kanonmat som skickas från Ryssland. Det finns ett instrumentellt förhållningssätt till kriget där man totalt bortser ifrån att det faktiskt är människor det handlar om.
Flera i debatten har jämfört med relationsvåld. Du skulle inte förvänta dig att den som misshandlats av sin partner ska kompromissa med förövaren. Varför ska Ukraina göra det?
– Det är en fullständigt befängd jämförelse som vittnar om okunskap om mäns våld mot kvinnor. Det är väl självklart att man ställer sig på offrets sida, men man säger väl inte åt en kvinna: ”Kom här så ska du få lite vapen så du kan slå ihjäl den här mannen som försökte slå ihjäl dig”? Så fungerar det ju inte.
Om Ukraina ger Ryssland eftergifter finns det då inte risk att både Ryssland och andra ser att erövringskrig lönar sig?
– Det måste vara fredsförhandlingar på en internationell arena där man bygger upp en europeisk säkerhetsordning där man kan garantera Ukrainas territoriella självständighet.
Men rent krasst, måste inte Ryssland pressas hårdare militärt först, för att det ska vara möjligt med förhandlingar på de premisserna?
– Jag kan inte diktera vad som är förutsättningarna för en internationell fredsförhandling. Men jag tycker att det finns många som har ansvar för att sätta igång den här processen för att kunna nå dit så fort som möjligt. Det här är inte en fråga som begränsar sig till Ukraina och Ryssland, det ger omvärlden ett betydligt större ansvar än att bara fortsätta leverera vapen som gör att kriget trappas upp ännu mer.
Vad konkret vill du att Sveriges regering ska göra?
– En djärv idé vore om Sverige och Finland nu sa: ”Vi pausar vår Natoansökan, vi tänker inte delta i Erdogans valkampanj, utan vi vill bidra till att skapa en alliansfri plattform för fredsförhandlingar.”