Gigekonomin är starkt expansiv med allt fler bud som ska leverera.
Timbros chefsekonom testcyklade ett par dagar som en pr-kampanj.
Men för andra är det här hela arbetslivet, deras enda inkomst.
Moa Källström
”Svårt överleva på lönen när man har familj”
Namn, ålder: Mohammad Asaduzzaman, 39 år
Nationalitet: Bangladeshier
Arbetsgivare: Bolt och Uber Eats
Tid som bud: 3 år
Mohammad Asaduzzaman, kallad Asad, levererar mat 15–20 timmar en genomsnittlig arbetsvecka. Varje månad får han ut 6 000 till 8 000 kronor efter skatt. De som arbetar för företagen Bolt och Uber Eats är egenföretagare och betalar runt hälften i skatt och sociala avgifter. För att få ekonomin att gå ihop arbetar Asad också på restaurang, men tidigare arbetade han som matbud på heltid sju dagar i veckan.
– Vi blir inte behandlade väl av restaurangerna. Ibland måste vi vänta utanför restaurangen, oavsett väder. Andra gånger finns det ingenstans att parkera.
Asad har köpt sin moped för 15 000 kronor och betalar själv för bensinen.
– Det är svårt att överleva på lönen när man har familj.
Han uppskattar friheten med jobbet, att han själv kan välja när han ska arbeta. Som egenanställd på Bolt och Uber Eats kan han välja att tacka nej till uppdrag. Men väderförhållandena är tuffa. På sommaren finns det inte lika mycket arbete som på vintern, då får matbuden ofta sitta och vänta på uppdrag. Ibland går hela dagar utan att han inte får någon beställning, och då får han inte heller betalt.
I framtiden hoppas Asad kunna starta ett eget företag. Just nu väntar han på svar på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd.
”Det var inte ett bra arbete”
Namn, ålder: Sohail Amin, 32 år
Nationalitet: Pakistanier
Arbetsgivare: Foodora
Tid som bud: Arbetade som bud i Stockholm i 3,5 år. Slutade i juli 2022 och bor nu i Dublin
Sohail berättar att han kom till Sverige från Pakistan för att studera men fick börja arbeta heltid när han inte längre hade råd med studierna. På kontraktet med Foodora stod det tio timmar i veckan, men oftast blev det fler arbetstimmar än så. Men aldrig tillräckligt många, menar Sohail. I genomsnitt arbetade han 20 timmar i veckan. De veckorna han kom upp i heltid kunde han få ut 18 000 kronor i månaden efter skatt.
– Foodora bestämmer timmarna, säger Sohail. Arbetet är väldigt väderberoende och på sommaren är det få timmar, ibland bara sex timmar per vecka.
I december 2022 flyttade Sohail från Sverige till Dublin. Han är kritisk till hur Foodora behandlade sina anställda. Han tycker att de anställda blev utnyttjade och säger att det var svårt att få kontakt med kontoret, när han ville få fler arbetstimmar fick han inga svar.
Efter att han hade varit med om en arbetsolycka beslutade han sig för att sluta jobbet. Skaderisken är hög på vintern, berättar han. Vid olyckan fick han en fraktur på handleden och kunde inte arbeta under sex veckor. De första två veckorna fick han sjuklön av Foodora, men endast för de tio timmarna på kontraktet och inte för de faktiska timmar han hade arbetat. Foodora hade en försäkring genom Afa, som gav honom en engångssumma på 8 000 kronor.
Sohail vill inte arbeta som bud igen.
– Det var inte ett bra arbete, det var väderberoende. Jag planerar att avsluta mina studier i Dublin och sedan söka jobb.
”Svårt hålla leveranstider”
Namn, ålder: Faizan, 20 år
Nationalitet: Pakistanier
Arbetsgivare: Bolt
Tid som bud: Arbetade 10 månader som bud under 2022
– Problemet var vädret, det var tungt att arbeta och det var svårt att hålla leveranstiderna på grund av trafiken och när restaurangerna gjorde fel, berättar Faizan.
Fazian har arbetat för Bolt vid sidan av universitetsstudierna i Stockholm. Emellanåt var han tvungen att sitta och vänta på att få jobb och då fick han inte betalt. Men om det var dåligt väder fanns det mycket att göra.
Som egenföretagare som arbetade för Bolt valde han själv hur mycket han arbetade och han tycker att arbetet som matbud var flexibelt. För 35-timmars arbetsvecka fick han mellan 8 000 och 9 000 kronor i månaden efter skatt. Vissa veckor arbetade han varje dag, andra dagar valde han att arbeta färre pass.
Idag arbetar Faizan på en restaurang, tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan. I framtiden vill han starta en egen restaurang eller ett företag, kanske ett appföretag.
”Det bästa är lönen”
Namn, ålder: Haider Nawaz, 48 år
Nationalitet: Pakistanier
Arbetsgivare: Foodora och Kavall
Tid som bud: Cirka 3 år
Haider är ledig en dag i veckan. Övriga dagar arbetar han som matbud, 40 timmar för Foodora och åtta timmar för Kavall. Tidigare har han också arbetat för företagen Bolt och Wolt. På sommaren finns det färre uppdrag som bud och då arbetar han dessutom på en restaurang.
– Arbetet som matbud är tungt på vintern men det bästa är lönen, säger Naider.
Vid ett tillfälle blev Naider påkörd av en bil i arbetet och han var tvungen att uppsöka läkare. Varken Foodora eller polisen har hjälpt honom, säger han. Kostnaderna som hamnade på 3 000 kronor fick han stå för själv och polisen sa att de skulle kontakta honom, men hörde aldrig av sig.
Naider har en högskoleutbildning och arbetade som lärare i Pakistan. Innan han kom till Sverige bodde han i Italien. Nu funderar han på att flytta tillbaka till Italien, då hans familj inte får flytta till Sverige.
”Jag var snabb och ett av deras bästa bud”
Namn, ålder: Noémi Csipak, 24 år
Nationalitet: Ungerska, men uppvuxen i Serbien
Arbetsgivare: Foodora
Tid som bud: Noémi arbetade som bud i Stockholm i sex månader under 2022. Idag bor hon i Luxemburg.
Noémi är en av få kvinnor som arbetar som matbud. På Foodora fanns det en gruppchatt bara för kvinnor. I chatten var ungefär 20 kvinnor med, berättar Noémi.
I genomsnitt arbetade hon 30–35 timmar per vecka och tjänade strax över 15 000 kronor i månaden efter skatt. Kontraktet var på tio timmar i veckan och hon blev uppmanad att inte tacka nej när hon fick fler arbetspass. Kontrakten var visstidskontrakt.
– Först får man ett månadskontrakt. Därefter förlängs det, men aldrig mer än sex månader. De ger en ett kontrakt på tio timmar per vecka men säger att man kan få mer jobb, berättar Noémi.
De anställda på Foodora delades in i en av fyra nivåer, berättar Noémi. Indelningen baserades på hur snabba de var, hur många leveranser de hann med per timme och om de fick klagomål eller inte. De som hamnade i den första gruppen fick bättre skift, till exempel skiften under rusningstiderna vid lunch och middag.
– I den första gruppen tjänar du bättre eftersom du får de bättre skiften. Jag var snabb och ett av deras bästa bud, det sa de när jag skulle sluta och lämnade tillbaka min väska.
– När du får en order i appen kan du inte tacka nej. Det finns sätt att komma runt det så man inte får minuspoäng. Men det finns bara ett svarsalternativ, att tacka ja, fortsätter hon.
Noémi har arbetat som cykelbud och levererat mat i både Budapest och i Stockholm. Hon älskar att cykla och gillar att det händer något nytt varje dag. Men i framtiden vill Noémi arbeta med hållbarhet och med mänskliga rättigheter. Att arbeta som cykelbud är inte tillräckligt meningsfullt, anser hon.
”Trevliga människor – både kunder och restauranger”
Namn, ålder: Waqas, 27 år
Nationalitet: Pakistanier
Arbetsgivare: Foodora, tidigare både Wolt och Bolt
Tid som bud: Ett år
Waqas studerar en masterutbildning i Sverige och tycker att arbetet är bra som deltidsarbete vid sidan om studierna. Det är flexibelt och han kan ta ett pass när det passar honom. Han arbetar cirka 20 timmar i veckan och tjänar runt 15 000–18 000 kronor i månaden före skatt.
– Människor är trevliga, både kunder och restauranger, säger Waqas.
I Pakistan arbetade han som lärare efter universitetsstudierna i fysik. Att arbeta som cykelbud är inte ett långsiktigt arbete, menar Waqas. I framtiden hoppas han på ett stabilt liv där han arbetar inom sitt område, som ingenjör.
”Ibland cyklar jag fyra kilometer för en leverans”
Namn, ålder: Biniam Haile, 36 år
Nationalitet: Eritrean
Arbetsgivare: Foodora
Tid som bud: 2,5 år
Biniam kom till Sverige för fem år sedan. Han har permanent uppehållstillstånd, är gift och har två barn. Förra sommaren blev han färdig med sina studier till mjukvaruutvecklare och nu söker han arbete. Men det är svårt att hitta jobb utan kontakter, trots utbildningen. Under tiden fortsätter han att arbeta deltid som matbud för Foodora och kombinerar det med deltidsarbete för Postnord. För 11–13 timmars arbete i veckan hos Foodora tjänar han 7 000–8 000 kronor i månaden.
– Jag cyklar fyra–fem timmar över hela staden, ibland cyklar jag fyra kilometer för en leverans, ibland 300 meter. Det är hårt, snön och vinden i Stockholm gör att det är tungt.
Han saknar en plats där buden kan ställa sin utrustning och byta om. Det händer att han måste ta med väskan när han ska lämna eller hämta barnen på förskolan.
Biniam tycker att det är positivt att han kan välja sina arbetstimmar, men han rekommenderar inte arbetet som ett heltidsarbete. Hans fru arbetar på en förskola och med inflationen och de ökade matpriserna måste familjen skära ner på allt de kan för att få ekonomin att gå ihop.
– Om jag hade blivit erbjuden ett annat jobb hade jag slutat, säger Biniam.