I januari var den svenska importen av flytande fossilgas, så kallad LNG (liquid natural gas), tvärtom större än någon annan månad sedan krigsutbrottet, enligt forskningsinstitutet Crea – Center for research on energy and clean air.
Då importerades fossilgas till ett värde av 245 miljoner kronor till Sverige. Sedan riksdagens tillkännagivande om importstopp den 19 maj har minst åtta stora tankfartyg levererat rysk LNG till Sverige till ett värde av närmare en miljard kronor enligt en sammanställning som Crea gjort åt miljöorganisationen Greenpeace.
– Siffrorna kan vara i underkant eftersom de bara inkluderar fullastade fartyg som åker direkt från Ryssland till Sverige, säger Rolf Lindahl som ansvarar för energi- och finansfrågor på Greenpeace.
Sekretessbelagda uppgifter
Det är det finska statliga energibolaget Gasum med terminal i Nynäshamn som köper gasen från Kreml-kontrollerade Gazprom. Gasen skeppas från en LNG-terminal i Vysotsk, som ägs av Gazprom och oligarkerna Leonid Mikhelson och Gennadij Timtjenko som står Putin nära.
På frågan varför Gasum fortsätter att köpa fossilgas från Ryssland svarar bolagets kommunikationsdirektör Olga Väisänen i mejl att Gasum har ett långtidskontrakt med Gazprom Export.
– Enligt avtalet är Gasum förbundna att årligen köpa en viss mängd LNG från Ryssland. Gör vi inte det måste vi fortfarande betala för gasen. Dessutom skulle vi vara skyldiga att köpa LNG från annat håll för att säkerställa överenskomna leveranser till våra kunder, skriver Olga Väisänen.
Gasum svarar inte på frågor om hur länge kontraktet gäller, hur mycket kontraktet är värt eller hur handeln överensstämmer med Gasums hållbarhetspolicy som säger att företaget ska ”upprätthålla god affärsmoral med ansvarsfulla affärspartners”.
Följer reglerna
Olga Väisänen framhåller att gasimport från Ryssland inte är belagt med sanktioner från EU eller något av de länder Gasum har verksamhet i.
– Vi följer alla internationella och lokala sanktioner och restriktioner. Vi måste också ta hänsyn till de avtalsförpliktelser vi har. LNG-leveransavtalet med Gazprom Export är ingått i Sverige och enligt svensk lag.
Huvuddelen av den LNG Gasum köper kommer enligt Väisänen från leverantörer utanför Ryssland.
Vad skulle hända om ni slutade ta emot den ryska gasen och lät bli att betala för den?
– Gasum följer alltid lokala och internationella lagar i all vår affärsverksamhet. I det här fallet lyder Gasum det svenska rättssystemet, och vi har ingen juridisk rätt att sluta följa avtalet.
Friköp från avtal
Bland Gasums kunder i Sverige finns bland annat svenska ståljätten SSAB och rederiet Viking Line.
Viking Line har enligt vd Jan Hanses ett bindande avtal med Gasum om LNG-leveranser som gäller till september 2024.
– Men för månaderna september – december 2022 förhandlade vi bort vår skyldighet att ta emot LNG från Gasum. I januari nådde vi dock inget sådant temporärt avtal. Vi fortsätter förhandlingarna för kommande månader, säger han.
Hanna Hoikkala är pressansvarig på SSAB, vars största ägare är svenska staten. Hon hävdar att den gas SSAB köper från Gasum kommer från andra marknader än Ryssland.
– Vi har en överenskommelse med Gasum som innebär att de importerar icke rysk LNG till Sverige motsvarande mängden som SSAB köper, säger hon.
Men det är ingen garanti för att gasen som driver SSAB:s industrier inte är rysk eftersom all Gasums gas lagras i samma cisterner.
Inget svar från regeringen
Ingenting hindrar regeringen att förbjuda den ryska LNG-importen, i enlighet med riksdagens beslut. Andra länder i Europa har redan gjort det, som baltstaterna och Storbritannien.
– Att fossilgas som finansierar Rysslands krig fortfarande tillåts flöda in till Sverige är oacceptabelt. Det borde ha upphört för länge sen, säger Rolf Lindahl.
Varför den svenska regeringen väljer att inte agera är oklart.
Varken statsminister Ulf Kristersson eller utrikeshandelsminister Johan Forsell (M) svarar på frågan från Dagens ETC om varför inte Sverige stoppar importen.
Utrikeshandelsministerns pressekreterare Karl Opdal skriver i sms att Sverige skulle ställa sig bakom EU-förslag ”som innebär sanktioner mot rysk gas”.
”För närvarande saknas dock tillräckligt stöd inom EU för att införa sådana sanktioner”, skriver Karl Opdal.
Varför förbjuder ni inte bara importen?
”Kommentaren du får är den ovan och med mig som avsändare”, svarar Karl Opdal.