Gängexperten: Moderaterna måste hålla S-linjen mot gängen i Södertälje
Bild: Montage. Bilder: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Tre döda på 13 dagar – och Södertäljeborna fruktar nya skjutningar.
Men staden har vänt en becksvart utveckling förr och kan göra det igen. Det tror polisen Gunnar Appelgren. Samtidigt varnar han den nya moderatledda majoriteten i staden för att svaja gentemot de kriminella.
– Det är extremt viktigt att den nya majoriteten fortsätter det goda arbetet.
– Det är jättekaos hos oss. Jag ber mina barn varje dag att inte gå ut.
Oron får Elafs röst att spricka när hon står vid den förskola där en ung man sköts till döds en fredagskväll fyra dagar tidigare, 19 år gammal. Hon har just hämtat sitt yngsta barn och står framför cirkeln av blommor och stearinljus på den asfaltsplätt där den unga mannens liv släcktes.
På lördagen small det igen. Då sköts en man i 40-årsåldern ihjäl i närheten av Ronnaskolan. Därmed hade två människor dödats och två skadats under fyra skjutningar i Södertälje inom loppet av nio dagar.
Måndagen efter gjorde Elaf som flera andra föräldrar i Ronna, hon höll barnen hemma från skolan.
– På tisdagen hade min son prov, då fick han gå.
Att tre pojkar i övre tonåren häktas på sannolika skäl för mordet på 19-åringen och en fjärde anhålls för mordet på mannen i 40-årsåldern räcker inte för att dämpa rädslan för nya dåd. Inte heller den nu högst påtagliga polisnärvaron i Ronna.
– Hur länge ska polisen stanna? frågar Elaf som om hon förväntar sig ett svar från Dagens ETC:s reporter.
Hon jämför med situationen på Järvafältet där kusinen bor och där skjutningarna minskat i antal.
– Där finns polisen hela tiden. Om de kriminella ser polisen, kanske de ändrar sig.
Mycket riktigt, det händer igen. I torsdags kväll, dagen efter att Dagens ETC besökt Ronna hittas två män skottskadade i Saltskog, några kilometer därifrån. Ett par timmar senare meddelar polisen att en av dem – en man i 20-årsåldern – avlidit och blivit det tredje dödsoffret på mindre än två veckor.
Inte läge att ge upp
Vid Ronnaskolans entré står fritidspedagogen Florence Melkemichel i gul rastvaktsväst. Hon förstår rädslan och delar den, hon ser sig omkring när hon kliver ur bilen på morgnarna. Att Södertälje basketbollklubb, där hon är engagerad som tränare, har ställt in veckans träningar i Ronna på uppmaning från föräldrar köper hon. Men att flytta verksamheten från Ronna för gott som en del föräldrar har önskat, det vill hon inte gå med på.
– Varför ska man ge upp på det sättet? Det blir bara mer oroligt. Alla föräldrar i Ronna har inte möjligheten att skjutsa sina barn någon annanstans, säger Florence Melkemichel.
– Ronna skulle bli dött. Vi är kända för vår idrottsverksamhet, lägger hon till.
Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren vet att nedåtgående spiraler kan vändas. Han var insatsledare för satsningen Tore 2 där polisen gick samman med Södertälje kommun och en rad andra myndigheter för att bjuda den organiserade brottsligheten i staden motstånd som aldrig förr. Och det gav resultat. I en stora rättegång 2011 mot det så kallade Södertäljenätverket fick 16 personer långa fängelsestraff för bland annat tre mord, utpressning och grova narkotikabrott.
Domarna innebar i de kriminella strukturerna försvagades, men inte utraderades. De senaste veckornas våld har i flera medier beskrivits som en strid mellan två falanger inom Södertäljenätverket. Den unga generation som tagit allt större plats i nätverket är ännu mer hänsynslös och våldsam än den äldre.
Nu gäller det för polisen att snabbt få fast dem som skjuter, menar Gunnar Appelgren. Annars ser han en uppenbar risk att det arbete som polisen lagt ner på att vinna medborgarnas förtroende snabbt raseras och att färre ställer upp på att anmäla och vittna. För den som som trotsar sin rädsla, kanske pekar ut en granne som barnen dagligen möter i trappuppgången, är det avgörande att det leder någonstans.
– Om det inte blir någon effekt, varför skulle man utsätta sig för det en gång till?, frågar Gunnar Appelgren retoriskt.
Fusk med hemtjänst och assistans
Södertälje gick från att betraktas som laglöst land till att framhållas som det goda exemplet efter att polisen, Skatteverket, kommunen och andra myndigheter gjort gemensam sak för att slå inte bara mot det grova våldet, utan också mot den ljusskygga ekonomin.
Härvor där företag bluffat till sig ersättning för hemtjänst och personlig assistans har väckt uppmärksamhet. En rad insatser har gjorts mer i skymundan, som när polisen flaggade för att kriminella grupper började använda sig av sprängmedel. Då slog Arbetsmiljöverket till med viten och indragna tillstånd mot byggföretag som man kunde misstänka att sprängmedlen härstammade ifrån – och som inte förvarats och bokförts på rätt sätt.
– För dem som gjort fel blev det väldigt dyrt. Det var väldigt mycket effektivare än vad det hade varit för polisen att försöka utreda bort problemet, säger Gunnar Appelgren.
Brottsligheten var ett paradnummer i valrörelsen, men Gunnar Appelgren är inte imponerad av debatten. Han efterlyser en större uppmärksamhet kring just de ekonomiska aspekterna av brottsligheten med tillsyn, kontroll och samverkan mellan myndigheter.
– Jag förstår att det är fokus på gatunivån eftersom det är där man skjuter. Men man skulle behöva föra in ett par tankar till.
Han önskar också att politikerna var lika konkreta när de talade om det brottsförebyggande arbetet som när de föreslår straffskärpningar. Att se till att det är två lärare i klassrummet i hela grundskolan kan vara ett exempel.
– Vi vet att skolan är en friskfaktor.
Samlar goda krafter
Efter 32 år med socialdemokratiskt styre väntar nu maktskifte i Södertälje. Gunnar Appelgren blir skarp i tonen när han uppmanar det nya moderatledda styret att hålla kursen gentemot den organiserade brottsligheten. Mycket av arbetet har skett i politiskt samförstånd, men inte allt. Efter avslöjandena om fuskande hemtjänstföretag avskaffade den rödgröna majoriteten LOV, den fria etableringsrätten för hemtjänstföretag i kommunen. Då protesterade den borgerliga oppositionen.
– Det är extremt viktigt att den nya majoriteten fortsätter med det, som jag tycker, goda arbete som den förra majoriteten har gjort, säger Gunnar Appelgren.
Dagens ETC har utan framgång sökt det tillträdande moderata kommunalrådet Alexander Rosenberg, men tidigare veckan betonade han den samsyn som han menar finns när det gäller kampen mot kriminaliteten.
– Vi har haft en viktigt samarbete över blockgränsen, mellan partierna, men också med polisen. Det är vår ambition att fortsätta med, sa han till P4 Stockholm.
I Ronna söker människor en väg framåt. Medan en del talar om att flytta, talar fritidspedagogen Florence Melkemichel om att våldsvågen kan bli det som mobiliserar områdets goda krafter.
– Det olyckliga kan leda till att vi kommer samman. När någon i familjen går bort, det är då släkten samlas, säger hon.