Men efteråt ges individuella intervjuer – on the record – och han är då minst lika generös i sina uttalanden.
– Det är viktigt för mig att veta vem jag talar med, förklarar han.
Han upptäckte Macron
Sist Dagens ETC träffade honom var han aktuell med boken ”Les leçons du pouvoir”, maktens lärdomar. Men då tycktes han inte villig att kritisera sig själv – snarare att peka på allt han gjort bra, grotta ned sig i omständigheter bortom hans kontroll samt mästra sin efterträdare Emmanuel Macron med ett slags "vänta du bara". Macron: den unge, briljante ekonomen som han själv upptäckte och rekryterade, först som rådgivare och sedan som finansminister i sin socialistiska regering. Boken kom 2018, bara ett år efter att det unga stjärnskottet utnyttjat tomrummet kring Hollande, en president som inte kandiderade till en andra mandatperiod.
Macron drog ut på att annonsera sin egen kandidatur och anklagades för att utnyttja sin ställning som finansminister för att tjuvstarta kampanjen då han reste land och republik runt med olika ministeriella förehavanden. Till slut avgick dock Macron, kandiderade öppet och valdes till fransk president på en politik som "varken var vänster eller höger".
– Varken eller-politik fungerar inte. Du måste till slut välja och det är också vad som skett, den nuvarande presidenten har valt högervägen, säger François Holland till Dagens ETC.
”Stark, stridbar reformism”
Han är fortfarande övertygad socialdemokrat och öppet kritisk mot vad han ser som Macrons högerpolitik. Men nu medger han sin egen roll i det som han menar har blivit en högergir i fransk politik.
– Det sägs att fransk vänster är död. Det stämmer inte, den franska vänstern är minst lika stark som någonsin. Starkare än på länge. Dess väljare röstade på Mélenchon, några få på Hidalgo och många på Macron i en slags känsla av hemlöshet. Det fanns en del av Socialistpartiet som inte längre representerade vänstern och där tar jag på mig ansvaret, i alla fall en del av det, säger François Hollande.
Med Macron som sin finansminister och invandringskritiska högersossen Manuel Valls som premiäminister var det i princip François Hollande själv som inledde den högerliberala bana Frankrike är inne på idag, under Socialistpartiets flagg. Det är alltså en analys François Hollande delvis delar idag till skillnad från 2018.
– Men den franska, socialdemokratiska vänstern är stark. Se bara vad som sker kring pensionerna. Det är första gången även de reformistiska fackförbunden är drivande bakom strejkerna. Det visar på en stark, stridbar reformism vilket är väsenskilt från de Gula västarna som enkelt kunde avfärdas som radikala även om så absolut inte alltid var fallet.
Han refererar framförallt till fackförbundet CFDT som idag är drivande i motstånd mot den sittande regeringens pensionsreform – som bland annat innebär att den allmänna pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år. CFDT har i regel längre till strid och är mer öpper för dialog än exempelvis Frankrikes mest stridbara fackförbund, CGT. Den här gången – vilket är ovanligt – har samtliga stora åtta fackförbund gått samman mot Macrons politik.
”Farliga tider”
– Fransmännen vill se reformer. Det är ett bevis på att fransk vänster i högsta grad är levande. Att vänstern inte har någon ordentlig, stark representation är dock ett demokratiproblem. Varken-eller fungerar inte, det behövs en tydlig vänster och höger. Om Socialistpartiet inte går att återuppliva får det bli ett nytt parti.
François Hollande småler och rycker på axlarna när Dagens ETC undrar om han själv vill vara en del av detta nya vänsteralternativ. Kanske som ledare? Det får framtiden utvisa, säger han.
– Men det är farliga tider nu och viktigt för våra europeiska demokratier att vårda våra system. Att vårda demokratin kräver en tydlighet gentemot väljarna, säger han.
François Holland är väl medveten om att konflikten kring Ukraina inte är något som kom ur tomma intet för ett år sedan. Tillsammans med Angela Merkel medlade han det bräckliga Minskavtalet som skrevs i Belarus, 2015. Avtalet förhandlades fram av Tyskland och Frankrike och stod mellan Ryssland och Ukraina med Belarus som värd. Det innebar bland annat eld upphör samt skulle garantera regionerna Donetsk och Luhansks självstyre inom Ukraina. Inte en enda punkt i avtalet hölls.
– Som Angela Merkel säger, Ukraina behövde tid. Jag ångrar inte att vi försökte medla.
”Putin är en lögnare”
François Hollande är återigen aktuell med en bok – ”Bouleversements”, omskakningar – där han skriver mycket om Ukraina, Vladimir Putin, vad som ledde hit och vad det innebär för Europa och Frankrike.
– Som jag skriver, det viktigaste vi har att lära om Vladimir Putin är att han är en lögnare. Han småljuger inte utan kommer med de mest enorma lögner. Han säger ena stunden att han vill finna en lösning men gör sedan det motsatta. I relation till Putin fungerar enbart hårt mot hårt, säger François Hollande.
Han menar att det inte bara är han själv och nu också Macron som behövt lära sig den hårda vägen.
– Jag känner Sverige och Finland väldigt väl, det är två länder jag beundrar. Det måste vara omskakande att gå från neutralitet till att bli del av en försvarsallians men vi lever i en annan värld idag, allesammans. Vi har alla skakats om i grunden. Sverige och Finland gör rätt som går med. Nu måste Turkiet skärpa sig och välja sida. Erdogan kan inte vara med i Nato och samtidigt vara vänskaplig med våra fiender. Även där måste det ställas hårt mot hårt, inom Nato, säger François Hollande.
Vilka är dina politiska framtidsplaner?
– Jag tror min erfarenhet kan komma till nytta för Frankrike och Europa. Framtiden får utvisa varthän det bär men fransk vänster behöver hitta tillbaka till sig själv och där hoppas jag kunna vara behjälplig, säger François Hollande.