Ex-spionen: Det här är enda hoppet om att bli av med Putin
Dagens ETC
Det är en misslyckad spion som just nu attackerar Ukraina och sätter skräck i världen. Det säger den före detta KGB-spionen och Putin-kollegan Sergej Jirnov.
Dagens ETC träffar honom för ett samtal om vem Vladimir Putin är, om huruvida det blir ett tredje världskrig, om hur det är att vara spion – och om hur det är möjligt att han lever och kan berätta om det?
Som det anstår en gammal KGB-agent tycks han dyka upp från ingenstans. Han bara står där helt plötsligt och sträcker fram handen. Lång, välklädd och diskret – sånär som på ett ibland lite för generöst leende skulle han gå helt obemärkt förbi. Den 61-årige ryssen Sergej Jirnov smälter in här i Paris mest fashionabla kvarter, det sextonde arrondissemanget – precis som han skulle kunna smälta in lite var som helst i Frankrike. Han talar till och med som en fransman.
– Franska och engelska talar jag väldigt bra. Sen kan jag spanska och tyska också men inte på samma nivå, säger han på en franska helt utan spår av rysk accent.
Sergej Jirnov har levt som flykting i Frankrike under sitt riktiga namn sedan 2001. Innan dess kom han hit som spion under täckmantel med falskt namn och gick som sådan den franska elitskolan ENA (École nationale d’administration) – den skola som format det franska administrativa toppskiktet, inklusive flera presidenter, under decennier. Att han som opererat för främmande makt, infiltrerad i Frankrike nu sökt och beviljats asyl just här kan tyckas motsägelsefullt men är helt logiskt, menar Sergej Jirnov.
– Det är ett slags Stockholms-syndrom som installerar sig hos många spioner. För att kunna infiltrera ett land måste man lära sig dess språk och kultur, ja verkligen lära kunna det utan och innan. Och ju mer man känner och förstår ett land och dess kultur, desto mer förälskar man sig i det. Det är därför den ryska säkerhetstjänsten har producerat flest förrädare av alla. Men det är ett vanligt problem för alla säkerhetstjänster av samma anledning. I alla fall bland spioner som gör sitt jobb, säger Sergej Jirnov och skrattar.
”KGB lämnade mig”
Han slutade på KGB 1991 av ”helt normala anledningar”.
– Egentligen kan ingenting kallas normalt när det gäller spioneri. I princip kan du aldrig sluta som spion och man har inte heller rätt att, som jag gör, prata om det. Det gäller alldeles särskilt KGB. Man lämnar inte KGB om man inte rullas ut med fötterna före, om du förstår vad jag menar? Men det var inte jag som lämnade KGB, det var KGB som lämnade mig.
Sergej Jirnov påminner om vad som hände med KGB i augusti 1991 då säkerhetstjänsten deltog i den misslyckade statskuppen mot president Michail Gorbatjov – som senare samma år skulle lämna presidentposten och ersättas av den folkvalde Boris Jeltsin.
– De misslyckades med statskuppen och straffades därmed. Så i oktober 1991 upplöste Gobratjov KGB – som ideologisk organism, vill säga. Ja, det är en viktig detalj: KGB var Kommunistpartiets militära arm inom Sovjetunionen, det var inte enbart en underrättelsetjänst som fungerar som i andra länder. Hur som helst: KGB upplöstes alltså i oktober och i december samma år föll Sovjetunionen, säger Sergej Jirnov.
Jag är här för att vara öppen med min historia, oroa dig inte.
Medan landet och säkerhetstjänsten som Sergej Jirnov arbetade för genomgick dessa omskakande förändringar i sin struktur, gick han själv fortfarande på den franska elitskolan ENA, under täckmantel.
– Det är samma lärosäte som producerat fyra presidenter, ett riktigt elitmaskineri, påpekar han för andra gången – som för att försäkra sig om att det verkligen har framgått vilken bedrift det är för en spion att ha antagits där och därmed lärt känna och blivit del av Frankrikes crème de la crème.
Fast nu har ju ENA upplösts? (President Macron lade ned lärosätet han själv gått på för att ”demokratisera” lärosätena, reds anm.)
– Nej, nej det är precis som med KGB som under det nya styret heter FSB. Det är bara namnet som byts ut medan systemet med lärosäten som formar de högsta tjänstemännen, eller spionerna i FSB:s fall, kommer inte att försvinna bara för det. Lita på mig, säger Sergej Jirnov.
Han menar att det faktum att han var här i Frankrike under täckmantel precis när Sovjetunionen skakade och föll gjorde att han kom undan.
– Jag slapp plocka upp min kalasjnikov och strida för min regim som jag hade lovat att ge mitt liv för om det behövdes. Detta var möjligt eftersom när man ute på uppdrag står man under falsk identitet och har dispens från det kravet, säger Sergej Jirnov.
En annan KGB-agent som också lät bli att plocka upp sin kalasjnikov var Sergej Jirnovs nio år äldre kollega, Vladimir Putin – som då arbetade som rådgivare till borgmästaren av Sankt Petersburg, Anatolij Sobtjak. Putin levde inte under täckmantel och hade därmed inte dispens.
– Efter det sågs det som att han agerat som något av en förrädare bland de som var trogna kommunismen. Enligt mig har hans besatthet av att återskapa Sovjetunionens territorier med det här att göra. Men vi ska komma tillbaka till det när vi kommer in på Ukraina och situationen idag.
Det är Sergej Jirnov som styr samtalet. Trots att han frikostigt besvarar alla frågor är det som intervjuare svårt att få in honom på min linje.
– Haha, jag är tränad spion, jag har tränat för de svåraste förhörssituationer du kan tänka dig. Men jag är här för att vara öppen med min historia, oroa dig inte.
2001 beviljades han asyl i Frankrike och har sedan dess varit öppen med sin bakgrund. Han hade skrivit två böcker innan den som han är aktuell med idag: ”Engrenages” (som handlar om kriget i Ukraina, Ryssland, Putin och Macron). Efter den 24 februari, då Rysslands senaste anfallskrig mot Ukraina inleddes, har han blivit något av en kändis i Frankrike. Han har en fast plats i panelen på en av Frankrikes största tevekanaler, LCI – som Rysslandsexpert. Att han är före detta kollega med Vladimir Putin inom KGB ger en unik insyn och han har vid flera tillfällen förutsett dennes nästa drag.
– I början kallade de mig alarmist och konspirationsteoriker. Till exempel när jag började prata om kärnvapen redan den 25:e februari. Men den 27:e beordrade Putin höjd beredskap för kärnvapen och sedan dess har de lyssnat på mig, säger Sergej Jirnov.
Det var han som förhörde mig och han försökte sätta dit mig men jag var kaxig, jag visste mina rättigheter.
Möttes 1980
Första gången deras vägar korsades var under OS i Moskva 1980. Sergej Jirnov, som hade studerat ekonomi, internationella relationer och framför allt franska hade i uppdrag att svara i telefon på den informationslinje som hade upprättats för utländska besökare. Det var inte många som använde sig av tjänsten så när en fransman äntligen ringde varade samtalet i två timmar.
– Det var mitt jobb att tala med utlänningar, men det väckte ändå misstänksamhet att vi talade så länge, säger han.
Så en liten man med bister min och grå kostym kom och tog honom direkt till Lubjanka – KGB:s ökända huvudkvarter. Där förhördes han av den bistra lilla mannen – vid namn Vladimir Putin.
– Det var han som förhörde mig och han försökte sätta dit mig men jag var kaxig, jag visste mina rättigheter. Det ledde istället till att jag till slut rekryterades till KGB.
Sergej Jirnov började spionutbildningen vid KGB:s Andropovinstitutet, precis som Vladimir Putin hade gjort nio år tidigare.
– Att vara en riktig spion var att bli placerad i västvärlden utanför det kommunistiska blocket. Putin var en dålig spion och kom aldrig längre än Östtyskland. Jag har läst hans rapport och han klassades som en man som inte hade känsla för fara. Han var en fara för sig själv och därmed för KGB.
Putin ska bland annat ha hamnat i bråk i Leningrad (nuvarande Sankt Petersburg) och därefter fängslats.
– Det gjorde honom oduglig för utlandsuppdrag. Som spion får man naturligtvis använda våld men inte hamna i strid med rättvisan.
Deras vägar korsades vid flera tillfällen. Andra gången blev Putin irriterad och visade sitt missnöje med att Jirnov hade blivit en del av KGB och dessutom uppnått högre status än han själv, enligt Jirnov.
Han är en bandit, en mafioso. Det är en styrka som uppskattas och vinner segrar. Men han är inte en upplyst, vis man. Glöm det.
Tredje gången sågs de i östtyska Dresden. Jirnov var där under täckmantel som belgisk utbytesstudent.
– Han kände igen mig och tilltalade mig på ryska. Jag bara ”Ich verstehe nicht”, herregud. Det är den mest grundläggande regeln inom säkerhetstjänsten, att inte avslöja täckmanteln. Han är en sådan idiot, Putin!
Sergej Jirnov upprepar det hela tiden: att Putin är en idiot, en psykopat, en oansvarig bandit...
Putin avancerade i sin karriär, som rådgivare även till Boris Jeltsin, som chef för FSB och nu Rysslands president. Hur är det möjligt om han är en sådan idiot?
– Han har inga skrupler. Han kör vilka fula knep som helst för att vinna och han är bra på det. Han är en bandit, en mafioso. Det är en styrka som uppskattas och vinner segrar. Men han är inte en upplyst, vis man. Glöm det.
Sergej Jirnov ser äcklad ut när han talar om Putin.
– På samma vis är det den enda sortens styrka Putin respekterar i andra. Om du säger till honom: Putin, du är fantastisk, en superbra president – då blir han inte smickrad utan kommer att förakta dig. Han ser det som svaghet. Bara om du slår tillbaka kan du få respekt hos den sortens ledare Putin är.
Sergej Jirnov påminner om en av de gånger Macron bjöd Putin till Frankrike.
– Han låter sig bjudas in och Macron tog chansen att kritisera Ryssland för avsaknaden av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Då svarade Putin att visst, han är auktoritär men i Ryssland finns det inte hundratals skadade demonstranter som blivit blinda eller fått sina händer avslitna som under Gula västarnas protester i Frankrike (där den franska polisens använt övervåld mot demonstranterna och där gummiprojektiler skadat hundratals fredliga demonstranter, reds anm).
Jag tror jag minns det.
– Eller gör du verkligen det? Det kan hända att jag kryddar historien lite ... men det övergripande av allt jag berättar är sant. Sanningen är inte alltid att direkt informera.
Sergej Jirnov säger att han är rädd för Vladimir Putin och att alla borde vara det.
– Han har inga som helst skrupler och han kommer inte att nöja sig om inte någon stoppar honom.
Sergej Jirnov utesluter inte ett tredje världskrig.
”Kommer markera mot Finland och Sverige”
– Ukraina är en del av Putins och många andra ryssars förvridna historiesyn. Han tar bara tillbaka vad han anser tillhör Ryssland. Men i den världsbilden ingår även länder som Polen och, ja som sagt: han kommer inte att nöja sig med Ukraina. Jag är övertygad om att han kommer att markera mot Sverige och Finland nu när ni går med i Nato. Han ser det som en provokation och det är viktigt symboliskt att agera. Vinner han ens relativa segrar i Ukraina utan större internationellt motstånd blir det upp till er att försvara er sen.
Jag skulle säga att jag lever för att jag är en nolla med en röst som inte når tillräckligt djupt in i Ryssland.
Han menar att Putin förvånats av Ukrainas motstånd och att samma sak kan komma att ske i Skandinavien.
– Ni kommer att ge ett motstånd han inte väntar sig, i alla fall Finland som har den historiska erfarenheten.
Men kommer han verkligen gå så långt mot länder som ska gå med i Nato?
– Om ingen stoppar honom går han hur långt som helst. Många hoppas på att han ska elimineras men här måste jag påpeka något som folk kallar mig konspiratorisk som säger: Putin lever för att folk är intresserade av att han lever. Pentagon till exempel behöver en djävul för att motivera jättebudgetar. Runtom Putin finns enbart ja-sägare. Det enda hoppet om att bli av med honom kommer dock inifrån; en statskupp, en palatskupp. Det är vad han fruktar mest och det enda hotet mot honom just nu.
Sergej Jirnov tycker att den franske presidenten Emmanuel Macron gör rätt i att tala med Putin.
– Putin är väldigt isolerad just nu. Macrons roll blir att inte vara ännu en ja-sägare. Att berätta sanningen, en annan sanning. Utan Macron skulle Putin vara hänvisad till sin egen galenskap.
Annars är han inte särskilt förtjust i den franske presidenten.
– Nej, jag kallar Macron Putin light, han ställer sig liksom ovanför de demokratiska mekanismerna.
Hur kommer det sig att du kan sitta här och prata vitt och brett om vilken galen idiot Putin är och berätta om ditt liv som spion. Borde inte du vara död?
– Det finns de som tror att det faktum att jag lever betyder att jag fortfarande är i tjänst. Jag skulle säga att jag lever för att jag är en nolla med en röst som inte når tillräckligt djupt in i Ryssland. Jag talar med européer. Att jag är en personlighet här i Frankrike fungerar också som skydd. Min död skulle bli en diplomatisk kris och det är det inte värt för en nolla som jag är. Men ibland får jag dödshot. Vi får se.