Tre uttjänta skjortor sys om till en ny – som håller länge. Och en sliten filt förvandlas till en cool höstjacka. Vi besöker Remake Sthlm, ett modemärke med ateljé som gör nytt av gammalt.
– Vi visar på ett alternativ, som vi hoppas inspirerar, säger designern Marie Teike.
Om man som barn kan sy kläder åt sina små dockor och gosedjur av små överblivna tygstuvar, vad kan man då inte göra som vuxen? Marie Teike har sytt, designat – och sytt om – kläder i hela sitt liv. Uppvuxen på landsbygden utanför Gävle, där det inte fanns några klädbutiker, blev det liksom självklart att själv sätta sig vid symaskinen. Och hon har aldrig tröttnat, tvärtom.
Baksidan av dagens höga konsumtion av slit-och-släng är hon väl medveten om, men hon försöker att inte tänka för mycket på den. Istället vill hon fokusera på det positiva: Hur kan vi ge kläder längre livslängd?
Remake ser Marie Teike som ett sätt att kunna jobba med mode – utan att få ont i magen till följd av vetskapen om hur det påverkar natur, miljö och klimat.
Redan för 20 år sedan grundade hon Remake Sthlm, som är Stockholms Stadsmissions modevarumärke och drivs som ett icke vinstdrivande socialt företag med arbetsintegration som mål. Även om de aldrig jagar vinst, så sätter verksamheten upp ekonomiska mål.
– Vinst ska återinvesteras, så ser vår modell ut. Och en hållbar ekonomi är en jättestor utmaning för ett företag i en bransch där kläder ofta är väldigt billiga.
Klädkonsumtionen är fortsatt hög, människor konsumerar, sliter ut, ger bort – och köper nytt. Trots att det finns en rad organisationer som samlar in second hand-kläder tar Stockholms Stadsmission emot så mycket som 40 ton – per vecka. Och trots att allt fler uppmärksammar miljöproblemen med slit-släng-köp nytt, ser inte Marie Teike någon minskning alls av den volym som skänks.
– Att vi fortsätter få in lika mycket tyder på att svenskarna är bra på att ge till second hand, men risken är kanske att människor genom det dövar ett dåligt samvete, utan att egentligen förändra sitt konsumtionsbeteende. På så sätt är ju second hand en fortsatt del av miljöproblemet. Man kan bli nedstämd om man tänker för mycket på det, så vi försöker fokusera på att vi visar ett alternativ.
Själv köper Marie Teike oerhört sällan något nytt. Lockelsen kan hon känna ofta, inte minst när det är reor och rea på rean.
– Visst känner jag adrenalinpåslaget pirra när jag ser att jag kan få tre fina plagg för kanske mindre än kostnaden för en fika. Men faktiskt, så agerar jag i princip aldrig på det där pirret. För när jag vet hur mycket jobb som ligger bakom ett plagg så tänker jag, det priset kan inte vara rimligt, det kan inte betyda att människorna som gjort det har fått okej betalt.
Remake Sthlm-ateljén vi besöker i Farsta Strand är stor. Här finns rader av symaskiner, klippbord och hela rum fyllda av begagnade kläder och tyger. Festklänningar. Överkast. Skjortor, tröjor, byxor, gardiner, enfärgat, mönstrat, dovt, skrikigt… Ateljén tar inte på långa vägar emot allt det som kommer in till Stockholm Stadsmission.
Det sorteras, vissa plagg går på export, andra säljs direkt i butikerna och en del av det inlämnade – företrädesvis kläder av god kvalité i naturmaterial, hamnar här. Allt förändras inte, ibland räcker det att laga och tvätta.
– En kappa av god kvalité med trasigt foder och kanske en fläck är svårsåld i butik, men om vi tar bort fläcken och lagar fodret, då kan den få ett långt liv, förklarar Marie Teike.
Så jobbar de även med till exempel väskor som är smutsiga och skavda. Genom att smörja in och rengöra dem blir de som nya.
Men framför allt jobbar ateljén med att producera egna kollektioner av unika modeplagg. Marie Teike visar en vit skjorta som hon designat genom att sätta samman tre olika skjortor. Kragen och manschetterna kan vara utslitna på en, den andra kan ha ett trasigt bakstycke och en tredje en fläckad ärm. Remake Sthlm tar vara på de hela delarna och skapar nytt.
Ett säkert inflöde är alltid denim.
– Jeansmodet ändras hela tiden, smala, breda, hög midja, låg midja… Människor köper nya jeans och lämnar in sina gamla. Och eftersom jeans har ett tyg som håller väldigt länge, slitna jeans är inte fel – tvärtom – så är det ett tacksamt material.
Marie Teike visar ett bord där kvadratformade rutor av jeanstyg i olika färger sytts ihop till ett stort lapptäcke. På en ställning brevid hänger byxor, sydda av en sådan kviltad komposition.
– Ibland syr vi ton-i-ton, en ny ljus byxa av flera gamla, men ibland jobbar vi med färgkontraster istället. Vi får fram många olika uttryck.
Att tvätta, laga, designa och sy upp tar sin tid. Remake Sthlm har fyra heltidsanställda, varav två på heltid i produktionen. Dessutom bedriver de arbetsträning. Ett 30-tal personer får utvecklas inom sömnad och deltar i produktionen. De har fått en arbetsträningsplacering via Arbetsförmedlingen eller någon annan uppdragsgivare. Det är personer med olika bakgrund, erfarenheter och kompetenser som får individanpassat stöd på sin väg närmre eller tillbaka till arbete.
– Det gör vår verksamhet meningsfull i sig. Så många människor är arbetslösa när de faktiskt kan och vill arbeta.
Kläderna de syr upp säljs sedan via Remake Sthlm:s egen hemsida och på NK i Stockholm. De kostar minst en tusenlapp.
– Våra plagg kan uppfattas som dyra. Men inspirationen är viktig. Vi räddar inte mängden, men om vi kan få andra att inspireras, tänka annorlunda, göra annorlunda, kanske laga eller sy om själv, så tänker jag att vi ändå påverkar.
För Marie Teike är kläder som ett eget språk. Hon menar att människor faktiskt kommunicerar via sitt val av kläder. Och ju mer hon håller på, desto roligare blir det.
– Tar jag på mig glada färger och mönster påverkas jag. Jag kan klä mig till ett bättre humör när jag mår piss.
Väljer du alltid kläder utifrån hur du själv känner dig, eller tänker du också på vad du ska göra, vem du ska träffa, sammanhanget?
– Om jag vet att jag ska jobba på lagret hela dagen kan jag såklart välja fläckiga mjukisbyxor utifrån det. Men jag väljer framför allt kläder för att jag ska känna mig bekväm utifrån var jag befinner mig i mig själv. Och om det innebär fläckiga mjukisbyxor när jag ska gå på ett möte och en festligare outfit för en dag i produktionen, så blir det så.
När Marie Teike designar sina kollektioner får hon oftast den viktigaste inspirationen från kläderna i sig.
– Du ser tyger, mönster och hur de kan kombineras.
Samtidigt måste hon vara flexibel.
– Jag kanske ser mycket grönt i en speciell nyans i modet och tänker mig att i höst kommer vi att få in mycket grönt – men så blir det inte. Då får vi tänka om, jobba med det vi faktiskt har.
Virkade dukar, stora och små, kommer in i stora lass. Det är hantverk som tagit en oerhörd tid att tillverka, men som knappt säljer i butik.
– Nu har vi gjort en hel kollektion av korta jackor i vitt virkat. Och små runda virkade dukar kan bli en underbar kjol. Allt blir unika plagg av material som förtjänar ett långt liv.
Några reor har de inte i sin webb-shop. I stället packar de undan vinterkläder när vintern är slut – och kommer tillbaka med samma kläder nästa år.
– Vi ska inte jobba som alla andra, då är syftet borta med vad vi gör.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.