När årets upplaga av FN:s klimattoppmöte går mot sitt slut känner många deltagare och aktivister samma besvikelse som tidigare. Inga stora lösningar på klimatkrisen har presenterats och arrangemanget har kantats av greenwashingskandaler. Men det finns ändå skäl till att fortsätta delta i arrangemanget, säger en inrest aktivist till Dagens ETC.
Under de två veckor som FN:s klimattoppmöte Cop27 arrangerats i ett kongressområde i egyptiska Sharm el-Sheikh har det stått ett bås utanför huvudentrén där deltagarna kunnat hyra ”klimatvänliga” pedal- drivna cyklar via en app. Bakom satsningen står Kairoföretaget Baddel, som säger sig vara först i Menaregionen med en sådan e-tjänst.
Problemet är att inga Cop-deltagare har hyrt cyklarna: det har varit 30 grader varmt och det saknas cykelanpassade vägar vid kongressområdet.
Som observatör av årets klimattoppmöte har man kunnat traska omkring och hitta gott om liknande tragikomiska exempel på vad som bäst kan beskrivas som greenwashing – där den stora ödesfrågan om klimatkrisen på många sätt har drunknat i regeringars och företags ”gröna” pr-kampanjer.
Den egyptiska regimen har till exempel tapetserat Sharm el-Sheikh med banderoller som informerar om att staden har som mål att inte längre använda engångsplastpåsar. Banderollerna är särskilt framtagna till klimattoppmötet och gjorda av plast, samtidigt som det florerade gott om plastpåsar i konferensområdet.
Sponsrat av Coca-Cola
Supernedskräpningsföretaget Cola-Cola Company sponsrar Cop27. Och bredvid kongressområdet har det funnits ett Saudi Green Initiative, ett forum som presenterat orealistiska lösningar på klimatkrisen. Hela rubbet har betalats av Saudiarabien, vars regim byggt sin makt och förmögenhet på fossilindustrin.
Enligt tidningen The Guardian har rekordmånga lobbyister från olje- och gasindustrier deltagit i årets Cop, totalt över 600 stycken. Samtidigt rapporterades koldioxidutsläppen från den fossila industrin nå rekordhöga nivåer under 2022.
Så hur har klimatmedvetna deltagare hanterat den stora besvikelsen över att världssamfundets viktigaste klimatmöte mest utmynnar i grönmålningsjippo?
Mitzi Jonelle Tan har under hela Cop medverkat som representant för en koalition av filippinska organisationer som kämpar för klimaträttvisa. När Dagens ETC talar med henne har hon svårt att dölja sin frustration.
– Det här klimattoppmötet har varit en festival för greenwashing. Vid varje Cop hör vi fler och fler världsledare leverera lögner och låtsas lösa klimatkrisen, men ingenting händer. Det har fortfarande inte synts av några välbehövliga lösningar på klimatkrisen.
”Bygger på tidigare löften”
Det har förvisso tagits små steg framåt gällande frågan om en etablering av en fond för att täcka kostnaderna för skador och förluster som klimatkrisen orsakar i fattigare länder. Det är en hjärtefråga för Mitzi Jonelle Tan, vars hemland nyligen drabbades av en synnerligen extrem orkan. Hon ingår även i nätverket Fridays for Future MAPA (Most Affected People and Areas).
– Men även om vi sett vissa öppningar gällande finansiering av skadeersättning så är det inte bara nya beslut. Delar av det bygger på tidigare löften, andra gånger rör det lån och inte bidrag.
Mitzi Jonelle Tan har också förvånats över att wifi-systemet varit så uselt under Cop. De som inte velat köpa in sig på det egyptiska telenätet har knappt kunnat ta del av programmet.
– Det har också varit så bisarrt att vi inte kunnat genomföra några protester utomhus. Vi har bara kunnat ha en inomhus.
Blockerade webbsidor
Så ser priset ut för att arrangera ett klimattoppmöte i en diktatur. Under Cop27 har deltagare och observatörer fått många tillfällen att påminnas också om detta. Hundratals människorättsrelaterade webbsidor är blockerade i Egypten. Det har flera gånger gjort att internationella människorättsorganisationer inte kunnat visa upp sitt eget arbete när de själva medverkat i samtal under Cop.
Tysklands federala polis har varnat alla tyska delegater från att använda Cop27-appen, på grund av hög risk för spionage från den egyptiska underrättelsetjänsten.
Expressbussar har slussat Cop-delegater från kongresscentret in till Sharm el-Sheiks gamla marknad. Där har det funnits en storbildsskärm som visat sköna naturbilder, och framför skärmen har det stått en egyptisk myndighetsbil med president Abdel Fatah al-Sisis hjälteporträtt på.
Regimen har utnyttjat tillfället för att försöka både grön- och vitmåla sin skamfilade fasad.
Men för Mitzi Jonelle Tan och andra aktiviteter har det ändå känts viktigt att vara på plats under mötet.
– Mitt personliga skäl för att delta är att jag vet att vi måste pressa rikare nationer på alla sätt vi kan. Cop27 är bara ett av stegen i klimatkampen, men vi måste utnyttja det tillfället för att utkräva ansvar, säger Mitzi Jonelle Tan.