Djursholmsvillan säljs med lyxhamn – på allmän mark
Dagens ETC
Den 48-årige Monacosvensken brukar göra miljonaffärer via skatteparadis. Nu försöker han sälja sin Djursholmsvilla för rekordpriset 175 miljoner inklusive ”egen båtplats”. Men den 21 meter långa hamnanläggningen verkar vara svartbyggd på kommunens mark.
• Dagens ETC kliver över ett stängsel och trampar rakt in i ännu en infekterad lyxfastighetsaffär.
• Vem är den mystiske affärsmannen och varför försöker stjärnmäklaren stoppa granskningen?
• Video: Se när Dagens ETC:s reporter försöker ta sig fram till piren och kontakta fastighetsägaren.
”Citerar du mig begår du ett brott”, skriver toppmäklaren Eric Bremberg i ett mejl. Efter en helt vanlig telefonintervju vill han nu hindra vår publicering. Orsaken till de kalla fötterna är att vi varit ute vid det aktuella huset i Djursholm och dokumenterat den misstänkt svartbyggda båtpiren. Efter att mäklarannonsen seglat upp till mest klickad på Hemnet är försäljningen inne i ett känsligt läge. Det har kommit in ett bud på 162 miljoner men säljaren har höjt priset och begär 175 miljoner. Om han lyckas blir det den största villaaffären i Sverige på mycket länge.
Video: ”Här har någon satt upp ett staket”
00:00
00:00
00:00
Bytte namn 1998
Vem är den svenske mannen i Monaco som är i färd med årets bostadsförsäljning? 1998 bytte han namn till Kevin Kapland och bodde i Västerås samt Sundbyberg innan han flyttade till Storbritannien. Där var han under en tid skriven i Londons lyxigaste skyskrapa the Tower. 2007 sålde han ett av sina bolag i Storbritannien och använde en del av pengarna till att investera i en amerikansk hedgefond.
Det visar dokument från en domstolsförhandling i New York där han var målsägande i ett bedrägeriåtal. Kevin Kapland förde över 100 000 dollar från ett konto på Barclays bank i St Helier på kanalön Jersey, ett ökänt skatteparadis.
2014 utvandrade han till Monaco, ett land som också erbjuder förmånliga skatteregler för förmögna. Kevin Kaplands nuvarande adress är en lägenhet i den luxuösa skyskrapan Tour Odéon i Monte Carlo med en pool på taket. Men där slutar spåren.
”Vi ska inte riva den”
Dagens ETC hittar ingen bild på Kevin Kapland eller några andra uppgifter i sociala medier. Efter flera veckors kontaktförsök ringer vi upp hans mor som är folkbokförd i Djursholmsvillan.
– Det var inte vi som byggde den där bryggan. Ni får kontakta den förra ägaren. Han byggde den, det är många som bygger båtplatser utan bygglov, säger hon i telefon.
Vad säger du om att ni kan tvingas riva piren?
– Vi ska inte riva den. Människor är så dumma i huvudet. Ska ni riva hela Sveriges båtplatser?
Hon vill inte berätta något om sin son och säger att han inte är intresserad av någon intervju.
– Men du kanske är avundsjuk. Du har sett vilket hus han har. Alla är avundsjuka här i Sverige.
Landets dyraste område
En grupp vita svanar glider ljudlöst över den lätt krusade vattenytan i Djursholms finaste vik. Här i landets kanske mest exklusiva villaområde bor gamla pengar granne med nyrika techmiljardärer. Dagens ETC följer strandkanten, som ägs av kommunen, kliver över ett lågt staket och promenerar över en sandstrand – men strandlinjen kapas av en 21 meter lång stenbeklädd pir som löper från villaträdgården ut i vattnet. Runt hamnanläggningen har någon byggt ett generöst tilltaget trädäck och en hissanordning för båt. Ovanför hamndelen breder en välklippt gräsmatta ut sig upp mot den voluminösa villan på 625 kvadratmeter. En av ”de mest ståtliga sjöfastigheterna” i Djursholm lovar mäklarannonsen.
– Vattenkontakten och läget, nästan på en udde, gör det till ett ovanligt objekt. Allmänheten har nog dålig koll på försäljningssummorna i Djursholm. Det säljs rätt mycket fastigheter underhand till höga priser som inte publiceras på Hemnet, säger mäklaren Eric Bremberg på telefon.
Det är helt enkelt inte rimligt att folk ockuperar kommunens mark.
De senaste åren har en tolv meter lång båt legat förtöjd vid villan, visar satellitbilder som Dagens ETC tagit del av. Mäklarannonsen beskriver det som en ”unik sjötomt liknande en udde med lätt sluttande gräsmatta mot egen båtplats”.
– Det finns en olovlig brygga på fastigheten som är väldigt omtalad. Men hamnanläggningen, som jag skulle beskriva den, ligger på kommunens mark, säger Eric Bremberg.
Enligt honom har båtpiren inget med fastigheten eller dess värdet att göra.
– För de som tittar på fastigheten är vi rätt så tydliga med att en del av strandlinjen inte tillhör fastigheten. Den kan nyttjas av fastighetsägaren men också av allmänheten.
Mäklarbilderna ger intryck av att det ingår en egen pir?
– Man kan få intryck av det. Men så är inte fallet.
”Ockuperar mark”
När en tjänsteman på Danderyds kommun såg mäklarannonsen reagerade hen på formuleringarna i annonsen och visade den för Dag Björklund, tillförordnad plan- och exploateringschef.
– På plats kan man få uppfattningen att båtanläggningen tillhör fastigheten. Men det gör den inte. Det är helt enkelt inte rimligt att folk ockuperar kommunens mark.
Mäklaren Eric Bremberg uppger att säljaren säger sig ha ett avtal med kommunen, men har inte fått se dokumentet. Dag Björklund hittar inget avtal i kommunens register. Det gör inte heller Riksarkivet i Härnösand som letat igenom Lantmäteriets fastighetsdata som går tillbaka flera sekel.
”Enligt Lantmäteriets fastighetsdata kan jag inte se att det finns servitut rörande båtplats”, skriver arkivarien Bo Wiklund i ett mejl.
Då ska den tas bort.
Enligt flera juridiska experter krävs bygglov om byggnationerna klassas som båthamn samt eventuellt även dispens från strandskyddet. Även vid själva byggprocessen krävs ytterligare tillstånd för så kallad vattenverksamhet från Länsstyrelsen.
I fallet med den nu bortforslade helikopterplattan i Täby var det Länsstyrelsen som fattade ett rivningsbeslut. Det kan bli aktuellt även med rivning av piren i Djursholm, meddelar Dag Björklund på Danderyds kommun.
– Om man olovligen tagit någon annans mark och det inte finns avtal, ja, då ska den tas bort.
Vinst på 107 miljoner
Det är inte bara bristen på avtal – även det höga priset väcker frågor. Den fastighetsförsäljning som senast kom i närheten av samma prisklass var Täbyvillan med den svartbyggda helikopterplattan. Det huset låg ute för 150 miljoner men annonsen är nu borttaget från Hemnet. Villan i Djursholm köptes av den nuvarande ägaren 2014 för 48 miljoner och han har investerat ytterligare 20 miljoner i en omfattande renovering, uppger mäklaren. Om han får huset sålt för 175 miljoner ger det en vinst på 107 miljoner.
– Det är en ganska normal värdeökning i Djursholm, säger mäklaren Eric Bremberg.