Polisforskaren Stefan Holgersson menar att utredningen är ett illa underbyggt karaktärsmord som misslyckats med att granska myndighetens processer och rutiner. Han kritiserar bland annat det faktum att det var rikspolischefen Anders Thornberg som tillsatte utredaren, den tidigare chefsrådmannen Runar Viksten.
– Det är helt orimligt att den som ska granskas också tillsätter granskaren, säger Stefan Holgersson, som var kritisk även när Thornberg tillsatte en intern utredare efter påskkravallerna, vilket TV4 rapporterade om.
”Det är dålig hänsyn”
Utredningen kring Löfving-Staaf-härvan motiverades av den kritik som riktats mot myndighetens hantering av en rad arbetsrättsliga frågor. Frågan väcktes efter att Linda Staaf berättat för en säkerhetschef och en polismästare om en intim relation med Mats Löfving där hon, enligt utsago till kollegorna, utsatts för förföljelse och våld. Anklagelserna ledde till att Löfving anmäldes för både misshandel och kvinnofridskränkning, varefter Staaf tonade ner anklagelserna och menade att relationen med Löfving var av yrkesmässig karaktär. I flera medier har hon i närtid kallat relationen “privat men ytlig”, men nekat till att det skulle röra sig om en kärleksrelation.
– Att Linda Staaf har ändrat sin historia är ju någonting som sänker hennes trovärdighet. Det är därför magstarkt att slutsatserna i utredningen till så stora delar bygger på den information hon lämnat till utredaren eller till säkerhetschefen och polismästaren, säger Stefan Holgersson.
Han menar att det utifrån uppgifterna i utredningen – där Staafs utsagor ställs mot Löfvings nekande — inte är klarlagt att de hade en intim relation. Utredaren Runar Viksten menar dock att det är ställt utom allt rimligt tvivel.
– Utredningen bygger till stor del på intervjuer – till väldigt liten grad på dokument och informationskällor. Det säger mycket om inställningen i kombination med sättet att förlita sig på information från en part och samtidigt förkasta Löfvings ord, säger Stefan Holgersson.
Stefan Holgersson riktar också kritik mot att utredningen resonerar kring Löfvings eventuella tjänstefel och personliga egenskaper.
– Utredningen genomsyras av att man resonerar kring jäv samtidigt som det pågick en förundersökning om grovt tjänstefel. Att Viksten diskuterar Löfvings ledarskapsstil är inte heller relevant. Han resonerar också kring misstänkt destruktiva intima relationer på personlig nivå – det har ingenting att göra med myndighetens ansvar för korrekthet och rättssäkra processer. Att gå in på integritetskänsliga frågor om vilka förhållanden Löfving ska ha haft... Det är dålig hänsyn till Löfving som person och hans närstående, säger Stefan Holgersson.
Varför skulle Polismyndigheten vilja kasta Mats Löfving under bussen?
– För att det enklaste för myndigheten är att ha en syndabock och det blev Löfving. Då slipper man ta tag i mer övergripande problem och rikspolischefen undkommer kritik. Det här är inte bara ett enskilt fall utan ett systemfel inom polisen.
Utredaren: ”Det är struntprat”
Sedan Mats Löfvings död har Polismyndigheten anmält sig själva till Arbetsmiljöverket och utredningen plockades under söndagen ned från polisens hemsida. Utredaren Runar Vikström står dock fortsatt bakom sin utredning när han bemöter Holgerssons kritik kring utredningens fokus.
– Det är struntprat. Jag har ett vitt mandat där det ingår att titta på jäv och ledarskapsfrågor. Det är inte första gången Holgersson är ute och svamlar.
Löfving nekade konsekvent till att ha haft en relation med Staaf, ändå skriver du att en intim relation står bortom rimligt tvivel.
– Det är min uppfattning som jag framför allt grundar på uppgifter som Linda Staaf har lämnat till säkerhetschefen Ari Stenman. Det är en väldigt detaljerad uppteckning som han gör på vad hon säger på färsk gärning. Alla som läser igenom den öppna delen av den promemorian måste ju inse att det luktar jäv lång väg.
Finns det ytterligare stöd, som inte bygger på Staafs egna utsagor?
– Löfving har ju sagt att det bara är prat, men Staaf har sagt att det är en romans. Hon är ju primärkälla.
Varför vägde hennes ord så mycket tyngre än Löfvings?
– Därför att han inte gav en rimlig förklaring utan nekade i sten. Sedan får var och en göra sin bedömning, men för min del är det ingen tvekan.
Hur ser du på att polisen, i egenskap av arbetsgivare, publicerat allvarliga och integritetskänsliga brottsanklagelser mot Löfving utan att det finns en dom?
– Som journalist måste du väl tycka att det är bra att redovisa underlaget för kritiken. Vad hade rapporten annars haft för trovärdighet? Jag står bakom vad som står i utredningen.
Dagens ETC har, genom polisens mediecenter, sökt rikspolischefen Anders Thornberg som valt att avvakta med att ge fler intervjuer kring utredningen.