"Så fort jag går neråt i vikt så är folk trevligare mot mig. Oerhört fascinerande."
"Hade ALDRIG fått jobb hos ett av de stora skönhetsmärkena om jag inte hade varit över medelsnittet.”
"Bara skillnaden hur jag blir behandlad om jag har sminkat mig eller inte är enorm."
Och forskningen visar att det ligger någonting i det. Studier visar att den som upplevs som attraktiv får högre lön, fler vänner och mildare straff.
Men forskningen om hur utseendet påverkar människor väcker känslor. Det visade inte minst den uppmärksammade studien vid Lunds universitet tidigare i år, där studenter rasade för att de fått sina utseenden bedömda utan att be om det.
Niclas Berggren, nationalekonom och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning, har undersökt vad det som bedöms som skönhet har för ekonomisk betydelse. I tre studier som kom 2009-2017 kom han tillsammans med kollegor fram till att normvackra politiker får fler röster.
Han kallar fenomenet för en typ av diskriminering som inte belyses så mycket.
– Det har varit andra aspekter som har lyfts fram när diskriminering har diskuterats. Det jag själv tycker har varit roligast med vår forskning är att jag ställt mig frågan hur jag själv bedömer politiker, och andra människor, på vilken grund? Jag skulle tro att det är en så stark del av hur vi fungerar som människor att många inte reflekterar över det och att det därför inte har lyfts fram som ett problem, säger han.
Tycker om att se på skönhet
Niclas Berggren säger att det är svårt att få svar på vad det beror på att personer som anses vackra får fördelar. En tes är att väljare tycker om att se på vackra politiker på tv, en annan är att skönheten förknippas med vissa egenskaper, såsom social förmåga, kompetens eller ideologi.
I studien om politiker fick panelen även svara på hur kompetenta politikerna såg ut. Resultatet visade att skönhetseffekten fanns kvar även när kompetens stoppades in som en variabel.
– Det är inte för att personerna tror att de som är vackra har mer kompetens som man väljer dem, utan det är någonting med skönheten i sig. Det kan vara att man tycker om att titta på vackra människor, men det kan också vara så - och det visar en del studier på - att vackra människor är bättre på social interaktion, att förhandla till exempel. Då kanske man tror att de politikerna kommer att vara mer effektiva i att driva igenom sin politik, säger han.
Den omdiskuterade studien i Lund visade att studenter vid Lunds universitet som enligt normen ansågs vackra fick högre betyg än studenter som inte ansågs vackra. För de kvinnliga studenterna kunde forskaren visa att det rör sig om utseendediskriminering.
Men det var inte resultatet i sig som väckte mest uppmärksamhet, utan att studenterna har fått sina utseenden graderade. Forskaren har anmälts till nämnden för utredning av avvikelse från god forskningssed vid Lunds universitet.
Alla bedöms efter utseende
Men det handlar också om vad som sker hela dagarna när människor möter varandra, säger han.
– Faktum är att vi blir alla bedömda på basis av vårt utseende hela tiden, det är det den här forskningen visar. Nu blev någon upprörd av att doktoranden hade låtit bedöma utseendet. Men jag tycker att man ska bli upprörd över det han visar. Att människor hela tiden bedöms utifrån skönhet, vare sig vi vill eller inte. Det är först när vi får forskning på området som vi kan klargöra det och ta nästa steg. Att diskutera hur vi kan komma ifrån problemet, säger han.
Dagens ETC efterlyste berättelser om människors erfarenheter av "pretty privilege”.
Här är några av svaren (några har kortats):
"Jag kan i vart fall garantera att jag i min ungdom ALDRIG hade fått jobb hos ett av de stora skönhetsmärkena om jag inte hade varit över medelsnittet (enligt dem). Nu jobbar jag i en härlig skitig bransch där ingen kunde brytt sig mindre om hur jag ser ut."
"Känner absolut igen det. Jag är tjock, men har schyssta drag. Så fort jag går neråt i vikt så är folk trevligare mot mig. Oerhört fascinerande."
"Är man stöpt enligt ”reglerna” har man det lättare för sig. Har själv vägt 150 kg och väger nu runt 70 kg. En helt ny hjälpsam och plötsligt trevlig värld som öppnats."
"Pretty privilege är en grej. Bara skillnaden hur jag blir behandlad om jag har sminkat mig eller inte är enorm. Sedan blev jag bättre behandlad när jag inte var tjock. Kunder var trevligare mot mig, det var lättare att få vänner och jobbintervjuer oftare gick i hamn än nu. Jag tycker själv att jag ser bra ut och får säkert också pretty privilege till en viss gräns mot vad vissa andra tjocka som kanske anses mindre attraktiva."
"Märker ganska stor skillnad på vilket bemötande jag får när jag är sminkad och uppklädd jämfört med när jag inte är det. Får snabbare och bättre service, folk är mer tillmötesgående, håller upp dörrar och ler och så vidare. När jag är ofixad är jag i princip osynlig.”