De vill inte att Sverige stöttar Israel i deras namn
”Många äldre och unga aktivister har funnit varandra, vilket både är fint och sorgligt, eftersom det tyder på hur länge den här kampen har pågått”.
Bild: Carlos Zaya
Dagens ETC
De motsätter sig Israels agerande i Gaza och Sveriges stöd till Israel. Under måndagen höll Judiskt upprop en manifestation mot vapenhandeln med Israel.
– Vi är många judar som står emot Israels agerande i Gaza. Vi vill inte att den svenska regeringen ska stötta Israel för att göra oss en tjänst, den ska inte göra det i vårt namn, säger Jonatan Kaye.
Alexandra Loonin och Jonatan Kaye var med och bildade nätverket Judiskt upprop hösten 2023, efter att kriget i Gaza bröt ut. Uppstarten bottnade i ett dubbelt behov. Dels behövdes ett sammanhang för judar som är kritiska till Israel, dels ville man tillsammans verka för eldupphör i Gaza.
– För mig går det ihop med mina värderingar i livet, som delvis kommer från judendomen. Vi ska värna liv och reparera världen. Allt annat är för mig otänkbart. Samhället går nu mot en utveckling som är farlig och leder till fruktansvärda krigsbrott, säger Alexandra Loonin.
Alexandra och Jonatan var med och skrev den debattartikel i Göteborgs-Posten som blev startskottet för Judiskt upprop. I samband med publicering startade författarna också ett Instagramkonto för att samla ”judiska röster på socialistisk grund”. Medlemmarna kommunicerar via en Whatsapp-grupp som i nuläget har samlar över 100 medlemmar från hela Sverige.
Demonstrerar och bildar community
– Vi arbetar både offentligt, till exempel genom att skriva artiklar och delta i Palestina-demonstrationer, men jobbar även på att stärka vårt sammanhang genom gemensamma högtidsfiranden och middagar, säger Alexandra Loonin.
När Dagens ETC pratar med Alexandra och Jonatan håller de på att förbereda sig för manifestationen nätverket arrangerar på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Fokuset är att stoppa vapenhandeln med Israel.
– Vi jobbar annars för ett permanent eldupphör i Gaza men just ikväll vill vi fokusera på att Sverige ska stoppa all vapenhandel med Israel och jobba för ett EU-gemensamt vapenembargo, säger Jonatan Kaye.
Vill se empati från Kristersson
Under måndagen då manifestationen hålls behandlas ett betänkande om svensk vapenhandel med Israel i riksdagens utrikesutskott. Både MP och V kräver att all vapenhandel med Israel hävs. Dagens ETC har tidigare skrivit om att Försvarsmakten har ett avtal med det israeliska vapenföretaget Elbit och att vapensikten från svenska Aimpoint används av Israel i Gaza.
Förutom stoppad vapenhandel med Israel vill Alexandra och Jonatan att regeringen tar ett tydligare ställningstagande för de civila offren i Gaza.
– Jag önskar att vi hade haft en statsminister som uttryckte empati med alla svensk-palestinier som genomgår en fruktansvärd tillvaro just nu, säger Alexandra.
– Israels agerande har gått långt förbi självförsvar, när de dödar civila och hindrar nödhjälp från att nå Gaza, fortsätter Jonatan.
Judiskt upprop vill samtidigt påverka det judiska sammanhanget i Sverige så att det inte domineras av pro-israeliska och högerperspektiv, säger Jonatan.
– Men det finns många inom judiska församlingar som gör ett stort arbete för att höja takhöjden, fortsätter han.
Judiskt upprop sällar sig till de många Israelkritiska nätverk som bildats för att verka mot våldet som Gazaborna utsätts för. Bland dem finns USA-baserade Jewish voice for peace, men liknande grupper finns också i Finland, Danmark och Tyskland.
– ”Aldrig igen” som användes efter Förintelsen har jag alltid tolkat som att det ska gälla aldrig igen för alla människor. Men efter att kriget bröt ut den sjunde oktober har det mest handlat om att ”Aldrig igen” enbart ska gälla för judar, säger Jonatan, och fortsätter:
– Jag ser också stor tystnad från många andra svenska medborgare och delar av samhället där människor ställs emot varandra på ett djupt obehagligt sätt.
Antisemitismen växer i Sverige
Parallellt med kriget i Gaza har antisemitismen växt sig större i Sverige. Under hösten 2023 identifierade Brottsförebyggande rådet (Brå) nära fem gånger så många hatbrott med antisemitiska motiv än samma period året innan.
– Självklart oroar jag mig för antisemitism när vi har en statsminister som ljög en förintelseöverlevare rakt i ansiktet och en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna. Jag skräms av vad den politiska utvecklingen gör med samhället, säger Alexandra, och fortsätter:
– Alla minoriteters utsatthet ökar när grupper ställs emot varandra i ett narrativ som endast rasistiska krafter tjänar på.
Jag slutade gå till synagogan eftersom jag inte kände mig bekväm med jargongen
Judiskt upprop vill arbeta tillsammans med palestinska grupper och andra organisationer för att bygga ihop sina kamper.
– Många äldre och unga aktivister har funnit varandra, vilket både är fint och sorgligt, eftersom det tyder på hur länge den här kampen har pågått, säger Jonatan.
För Alexandra Loonin har Judiskt upprop betytt mycket och inneburit ett nytt judiskt sammanhang i Sverige.
– Något jag saknade då jag slutade gå till synagogan eftersom jag inte längre kände mig bekväm med jargongen, hur ledande personer talade om palestinierna, den politiska inriktningen och vad man delar på sociala medier. Till slut kunde jag inte förmå mig själv att gå tillbaka, säger Alexandra Loonin.
Inför kvällens manifestation mot vapenhandeln har medlemmar från Judiskt upprop skrivit tal och övat in en kampsång på jiddisch. De förväntar sig en varm, innerlig och allvarlig stämning, säger Alexandra. På tröjorna som de bär under kvällen står det ”Inte i vårt namn”.
– Det är viktigt för oss att visa att vi är många judar som står emot Israels agerande i Gaza. Vi vill inte att den svenska regeringen ska stötta Israel för att göra oss en tjänst, den ska inte göra det i vårt namn, säger Jonatan, och tillägger:
– Många håller tysta och är rädda för att trampa på judiska tår, men var inte tyst för våran skull, gör det inte i judiska namn, för alla judar tycker inte att Israel gör rätt. Det finns en mångfald och bredd i det judiska livet i Sverige.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.