De försörjer sig på Onlyfans: ”Har lärt mig jobba när jag är kåt”
Bild: Montage. Jonas Norén / Privat
Dagens ETC
Sajten Onlyfans ökar i popularitet och i gayvärlden finns en växande trend att lägga ut sexlivet för en betalande publik. Dagens ETC har träffat tre homosexuella kreatörer som blivit sexinfluerare, en på heltid och två på hobbynivå.
I en nyköpt bostadsrätt, en tvåa på 40 kvadrat nära Stockholms innerstad träffar jag Markus, en kille i tjugoårsåldern som egentligen heter något annat. Han har försörjt sig på sin Onlyfans (OF), ett socialt medium för främst sexuellt innehåll, i snart två år.
Det är en växande trend att visa upp sitt sexliv på nätet, särskilt bland de som vänder sig till en manlig publik, och gayvärlden är inget undantag. För den som går in helhjärtat kan det finnas stora pengar att tjäna.
Markus har byggt upp ett stadigt antal prenumeranter som för lite mer än en hundring i månaden får se honom ha sex med andra kreatörer, scrolla bland hans erotiska bilder och läsa uppdateringar om att se positivt på sin sexualitet.
Det är ju inte så accepterat ännu tyvärr. Verkligheten är läskig.
Följarna kan också sexchatta direkt med Markus och komma med önskemål på vad de vill se nästa gång.
– Mina videor och bilder kan vara råa och sexiga, men ibland också uttryck för något jag vill berätta, kanske en utmaning av samhällsstrukturer, förklarar Markus.
Vi slår oss ned i soffan i vardagsrummet. På väggarna hänger färgstarka tavlor, några har han målat själv. Sex, likväl som måleri, kan vara konst, filosoferar han. Jag är på väg att ställa första frågan när Markus tar fram en lista med stödanteckningar. Det är viktigt för honom att hans arbete inte målas ut som ”tragiskt” eller ”smutsigt”.
– Jag gör det här för att jag får en kick av det och hoppas det bidrar till ett friare samhälle sexuellt. Vi lever inte för evigt, så varför inte testa något som är spännande
Trots ambitionerna om en mer öppen attityd till sex vill han vara anonym.
– Det är ju inte så accepterat ännu tyvärr. Verkligheten är läskig. Jag är mest rädd för att människor jag älskar ska må dåligt och för att folk ska tro att det här är hela jag, jag är så mycket annat.
På flera av bilderna bakom betalväggen på Markus sida syns han svanka mot kameran eller smörja in könet med glidmedel. ”Playing with some lube”, står det i beskrivningen till ett inlägg. På filmerna tillfredställer han sig själv, med blicken stadigt in i kameran, eller så är han med andra kreatörer och växlar mellan att suga kuk, bli påsatt eller avsugen.
– Jag filmar själv två gånger i veckan och samarbetar med olika fotografer. En till två gånger i månaden gör jag större projekt med andra kreatörer.
Det finns en påtaglig medvetenhet om kameran hos honom. Beroende på vinkel anpassar han kroppen så att tittaren bättre ska kunna se.
– Sedan går jobbet mest ut på att redigera filmer och svara på meddelanden, fortsätter han. Träningen blir också en del av jobbet, jag har alltid älskat att träna och idag lever jag på att se bra ut. Men den psykiska styrkan som träningen ger går före utseende.
Han tjänar stora pengar som sexinfluerare, bättre än de flesta riksdagspolitiker och av det tar OF 20 procent. Det som blir över går in i det egna bolaget och han får ut ”en bra månadslön”, enligt honom själv. Eftersom pengarna skattas och sociala avgifter dras av vid löneutbetalning fylls pensionspotten på samma sätt som för lönearbetare. På senare tid har Markus dock valt att gå ner i lön och låta kapitalet i bolaget bli större.
Vi gjorde inte så mycket med dem annat än att skicka till andra på Grindr. Jag tyckte det var ganska synd att fler inte kunde se dem.
Under pandemin växte OF explosionsartat från 12 miljoner användare i mars 2020, till 200 miljoner i augusti 2022. Två kreatörer som blivit sexinfluerare tack vare pandemin är Seamus, 34 och Karl, 40. Ett amerikanskt par som flyttat till en mellanstor svensk stad, eftersom de gillar nordiska språk och trivs i den nordiska kulturen.
– Det var i början på pandemin och jag började träna hårdare, fick mer muskler. En fotograf som Karl stått modell för ville plåta med mig också, berättar Seamus när jag träffar paret via en mötesapp.
Karl fyller i att bilderna, där paret både poserar tillsammans och var för sig, blev kvar i datorn till en början.
– Vi gjorde inte så mycket med dem annat än att skicka till andra på Grindr. Jag tyckte det var ganska synd att fler inte kunde se dem.
Efter långa samtal om fördelar och nackdelar började de lägga ut bilderna på Twitter. De båda vältränade männen, med magrutor och välansade skägg, syns kyssas på ett foto. Med tiden kom även sexfilmer, några inspelade i parets sovrum, där solen strålar in genom fönstret och lyser upp de nakna kropparna.
– Vi bjöd på allt till en början på Twitter, sen skrev flera proffsiga fotografer till oss och sa att vi borde byta till Onlyfans för att tjäna lite pengar, berättar Seamus.
För några veckor sedan skred de till verket och öppnade ett konto på OF. Där lägger de ut filmer på när när de har sex med varandra och ibland med en tredje part.
Man vet aldrig på förhand om man gör fel och du kan bli avstängd om du får för många varningar. Det gör en lite paranoid.
Idag har de 25 prenumeranter vilket ger omkring 2500 kronor i månaden. De kan också ta emot dricks från sina följare. Pengarna är inte någon stor drivkraft, enligt paret, mer en rolig bonus. Till vardags jobbar de som personlig tränare och fitnessinstruktör och har en stabil ekonomi.
Hur känns det att få betalt för att andra ska se er ha sex?
– För mig gör det ingenting att de betalar, säger Seamus och skrattar. Ibland får vi meddelanden från följare som säger att de haft en bra runk när de tittat på våra videos. Det känns väldigt hett, jag får stånd nästan direkt. Jag är lite av en exhibitionist.
Karl blir inte lika upphetsad av att andra tittar, berättar han.
– För mig är det mer kul bara.
I maj 2021rapporterade BBC att OF misslyckats ”med att förhindra minderåriga användare från att sälja och synas i explicita videor”. Efter det ville OF rensa plattformen på allt sexuellt innehåll, vilket möttes av högljudd kritik från både kreatörer och användare.
Samtidigt rapporterade USA:s största ideella organisation för barns rättigheter (NCMEC) att OF har ett hundratal fall där barn exploateras varje år, jämfört med Twitter som har 65 tusen och Facebook som har 20 miljoner sådana fall årligen. Bara några dagar efter att man meddelat sexförbudet drogs det tillbaka, men reglerna för vad som får visas har skärpts.
För Markus, som livnär sig på sitt material, finns en rädsla för att bryta mot de nya reglerna.
– Vissa regler är lite homofobiska, tycker han. De tar ofta ned kinkygrejer som kopplas till gayvärlden, som ”ass play”. Sedan är det ju bra att de lägger upp regler mot det mest extrema så att ingen utsätter sig. Men man vet aldrig på förhand om man gör fel och du kan bli avstängd om du får för många varningar. Det gör en lite paranoid.
Vill man ha ett vanligt jobb någon gång så kanske det inte går, för att man har levt ett härligt sexuellt liv. Det är ganska sorgligt, men så är det.
Enligt en granskning som Forensic News har gjort finns anklagelser mot OF om att sajten ibland godtyckligt stänger konton, vilket lämnar kreatörerna med frysta tillgångar. De som drabbats menar att de inte brutit mot några regler och att kundsupporten ignorerar deras försök att komma åt sina pengar.
Därför frågar jag Markus om han är rädd för att bli av med inkomsten.
– Ja, man börjar övertänka allt och då blir man ju stressad. Det är en stressfylld miljö om du gör det här som ett seriöst jobb.
Än så länge har han dock bara fått varningar om att plocka ned vissa filmer, vilket han då gjort på direkten. För att vara på den säkra sidan har Markus också ett konto hos konkurrenten JustForFans, där grövre innehåll är tillåtet.
Vad händer med frivilligheten när man är beroende av pengarna från det här?
– Ibland känns det jobbigt sexuellt, lite som att jag gör det för att jag är beroende av inkomsten. Det kan kännas svårt, men lösningen är att lägga upp jobbet på ett sätt som gör mig bekväm. Jag har ju ändå kontrollen, jag har lärt mig jobba när jag är kåt och låta bli när jag inte är på humör.
Har man verkligen kontrollen när andra ska vilja betala?
– Jag har lagt undan en stor buffert, så om jag vill sluta kan jag ändå försörja mig en tid. Andra, som är i en sämre ekonomisk sits, kan nog känna att det är jobbigt. Men jag gör väldigt gärna det här ett tag till, det är kul nittio procent av tiden. Jag känner inte att det blir ett övergrepp på mig själv, då är riktiga interaktioner på klubb mycket svårare.
Är du rädd för att andra ska döma dig?
– Absolut. Vill man ha ett vanligt jobb någon gång så kanske det inte går, för att man har levt ett härligt sexuellt liv. Det är ganska sorgligt, men så är det.
Karl och Seamus är också oroliga för att bli synliga utåt som sexinfluerare. De har påbörjat en process för att skaffa barn och vill inte att deras hobby ska komma i vägen.
– Det är det enda jag är rädd för med det här, berättar Karl.
– Det är ju stor skillnad på att visa sig genom gayporr på nätet och i en tidning som alla kan läsa, fortsätter Seamus och syftar på att paret, liksom Markus, inte vill synas med sina riktiga namn och ansikten i det här reportaget.
Något Karl, Seamus och Markus har gemensamt är att de vill ändra på normerna kring sex så att det inte är lika tabu i framtiden. Deras strävan är ingenting nytt, den så kallade ”porrdebatten”, med feministiska debattörer på ena sidan och den sexpositiva rörelsen på den andra, har förts i decennier.
Jag vill få människor att leka mer med sig själva.
Porrkritikerna menar att när sex blir till industri kommer det alltid resultera i utnyttjande och våld. Alexa Wolfs uppmärksammade dokumentär om porrfilmsbranschen, ”Shocking truth”, från år 2000 avhandlade just detta och drev tesen om porrförbud. Sexinfluerarna som Dagens ETC har träffat vill istället att folk ska bli bättre på samtycke.
Markus ser över sin lista igen, hemma i den nyköpta bostaden, och börjar sedan argumentera för att en positiv inställning till sex gynnar psykisk hälsa.
– Det blir en obalans om du ska trycka undan. Jag vill få människor att leka mer med sig själva. Det är typ det bästa som finns, det finns inga krav, du lär känna dig själv bättre och lär dig att prata med andra om vad du gillar, slår han fast.