På sommaren ökar risken för att barn och unga rekryteras till kriminella gäng. Men i Vallby, Västerås, delar organisationen Mamma united ut mellanmål, för att skapa trygghet och öka vuxennärvaron.
– Jag tycker det är bra. Som förälder kommer man känna sig lite mer trygg eftersom det finns folk som har koll. Det här ger mycket effekt, säger Dilshad Ravand som bor i området.
Anja Nordenfelt kommer bärande på en låda med knäckemackor.
Hon är på väg till Allmogeplatsen, där Mary Kang och Khalif Mahed har börjat dukat upp dagens mellanmål: äpplen, bananer, saft.
Mackorna hälls upp i en skål.
Några barn kommer fram. De tittar nyfiket på vad som erbjuds.
– Det är bara att ta. Vill ni ha ett glas saft?
Här, vid lekplatsen i Vallby, Västerås, står de varje måndag och fredag hela sommaren och delar ut gratis mellanmål till barnen. De kommer från den ideella organisationen Mamma united.
Hungriga på sommarlovet
Mamma united grundades av Anja Nordenfelt 2020. Huvudverksamheten är att hålla kurser för mammor, och sprida kunskap om myndigheter och andra samhällsaktörer.
Men för två somrar sedan hörde Västerås kommun av sig med en förfrågan. De hade märkt att många kriminella hade avtjänat sina straff och var på väg ut ur fängelset. Kommunen var orolig för att dessa personer nu skulle försöka rekrytera barn och unga till kriminella nätverk. Så de undrade om inte Mamma united kunde göra en trygghetsinsats.
– Då började vi fundera lite kring vad vi skulle kunna göra. Ska vi kvällsvandra? Men vi kom på att det skulle vara bättre att dela ut ett mellanmål.
Det fyller nämligen flera syften: dels ökar det vuxennärvaron i området, dels stöttar det föräldrar som har det tufft ekonomiskt, när skollunchen uteblir.
– Det finns en andel barn som inte har möjlighet att äta sig mätta under sommaren.
Så startades initiativet som kallas Mamma united trygg. Mellanmålen delas ut i socioekonomiskt utsatta områden och på platser där många barn vanligtvis rör sig, där det finns risk att kriminella försöker rekrytera.
”Alla hjälps åt”
Dilshad Ravand kommer förbi med sina två döttrar, Elin och Linn.
Döttrarna får varsitt glas mangosaft. De har matchande klänningar och glittriga skor, men de ska inte på kalas, de är bara fredagsfina.
– Lite frukt och saft, det är en liten grej som kan betyda väldigt mycket, säger Dilshad Ravand.
Han är själv uppväxt i Vallby och bor fortfarande i närheten. Han berättar att det har varit stökigt i området, speciellt på kvällarna, men att det de senaste åren har blivit bättre. Det tror han beror på att det finns mer för de unga att sysselsätta sig med nu. Till exempel byggdes nyligen en ny fotbollsplan.
– Det finns saker och ting att göra. Det ser man resultat av, det har mycket effekt. Och sedan byggde de fritidsgården. Och Ica hjälper till också, där kan många unga få praktikplats, säger Dilshad Ravand.
– Ja, vi får ju frukt av Icahandlaren, han sponsrar oss med det, säger Anja Nordenfelt.
– Ja, alla hjälps åt. De underlättar väldigt mycket för hela området, säger Dilshad Ravand.
Vill utbilda mammorna
Men Mamma united började alltså egentligen som något annat.
Tidigare jobbade Anja Nordenfelt inom en annan organisation som hjälpte barnfamiljer i utsatta områden. Hon märkte då att det fanns kunskapsbrister hos många mammor – de visste inte till vem i samhället de skulle vända sig om de hade problem med något.
– Tyvärr är det många som är mer nyetablerade svenskar, som inte har bott här så länge, som kanske inte har den grundläggande samhällskunskapen som man behöver för att kunna påverka, för att kunna göra rätt val för sig själva och sina barn.
Det var för att förändra detta som Anja Nordenfelt startade organisationen. Mamma united håller fortfarande kurser för mammor och bjuder in myndigheter och samhällsaktörer som får berätta om vad de gör och hur och när man kan kontakta dem. Till exempel kommer personer från vården, polisen och socialtjänsten.
– Vi vill försöka nå ut till en grupp människor som ibland har en låg tillit till samhällsviktiga funktioner och myndigheter, säger Anja Nordenfelt.
Pappa united
Mary Kang, som delar ut mellanmål i Vallby i sommar, gick Mamma united-kursen i våras. Hon tycker att den var bra och lärorik.
– Jag har fyra barn och jag fick mycket ny information av den här utbildningen.
Hon har även berättat för vänner och släkt om det hon har lärt sig, och många av de hon pratat med har i sin tur velat gå kursen.
Men också pappor har varit intresserade. Därför startade Anja Nordenfelt Pappa united, som ett pilotprojekt. De har haft en grupp pappor och en av de papporna var Khalif Mahed.
Också han är nöjd med utbildningen:
Han berättar att det kom många pappor som var ganska nya i Sverige.
– Det är många som är rädda, de tänker att om jag går till socialen kommer de att ta mina barn. Men när socialen kommer och berättar hur de jobbar så känner sig många lugna.
Men även han, som har bott i Sverige i nästan åtta år, lärde sig nya saker. Dessutom fick både Mary Kang och Khalif Mahed nya vänner genom kursen.
– Tidigare hade jag inte så många kontakter men när jag gick utbildningen fick jag många kompisar, säger Khalif Mahed.
De har också båda två fått möjlighet att jobba för Mamma united i sommar.
– Jag känner mig glad, jag går till jobbet, jag träffar nya personer varje dag. Det är jättebra, säger Khalif Mahed.
Vill vidga verksamheten
Klockan börjar närma sig tre på eftermiddagen. Mary Kang och Khalid Mahed har stått vid mellanmålsbordet i nästan två timmar och strömmen av barn som kommer för att hämta mellanmål har börjat sina.
– Det är nog många som är och badar, säger Anja Nordenfelt.
Hon vill utöka Mamma united. Både nå fler kommuner och vidga verksamheten.
I dag har de, utöver kursen och insatsen med mellanmålen, även något som kallas Mamma united community. Där får kursdeltagare möjlighet att fortsätta träffas, även efter att kursen är slut.
– Då träffas man en gång i månaden och så får mammorna själva vara med och utveckla formen, berätta vad de vill veta mer om. Vi har haft cykelkurser och simkurser till exempel.
”Inget tomtebloss”
Men en av utmaningarna är att få ekonomin att gå ihop. Hur verksamheten finansieras ser lite olika ut – i vissa kommuner kommer pengarna framför allt kommunen, i andra sponsrar fastighetsbolag, stiftelser eller företag.
Ibland välkomnar kommuner insatserna men saknar resurserna att sponsra dem.
– Det preventiva får ofta stryka på foten för det akuta, säger Anja Nordenfelt.
Samtidigt krävs också mycket arbete för att nå ut till mammor och pappor. Det är en rekryteringsprocess, och Mamma united har kontakt med skolor och BVC. Anja Nordenfelt jämför det med valarbete.
– Man behöver vara som Hacke hackspett i julkalendern, man behöver vara på många olika ställen och vara ihärdig med att rekrytera. Det gå inte att vänta sig att de kommer springande till oss, utan vi måste komma springande till dem.
Men det sprids också genom de som redan gått kursen, som att Mary Kangs vänner och släktingar blev intresserade när de fick höra om den från henne.
– De som gått kursen blir som våra ambassadörer, säger Anja Nordenfelt.
När det kommer till just mellanmålen hoppas de kunna fortsätta även under resten av året. Det har de gjort i andra områden, och bytt ut saften mot varm choklad när kylan kommer.
– Vi är väldigt måna om att det här ska vara långsiktigt, inte bara ett tomteblossprojekt.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.