Daniel Suhonen: ”Regeringen är ett riktigt rövargäng”
Dagens ETC
Katalys köper det billigaste bryggkaffet, vägrar delta i kulturkriget och sågar Socialdemokraterna vid fotknölarna. När tankesmedjan fyller jämnt pratas det om mediaprojekt och ett förstatligande av bankernas vinster.
Dagens ETC möter Daniel Suhonen som kallar Joe Biden för en förtorkad gubbe och kräver en ungdomsrevolution mot det brutala klassamhället.
– Det är lätt att känna en viss uppgivenhet här den andra maj. Vi måste ställa krav.
Skalskyddet är rejält; för att komma in i Katalys lokaler passeras låsta dörrar, spärrar och en bemannad reception. Ett rött Fort Knox. Daniel Suhonen säger att det känns bra. För några år sedan var det en främmande man som vandrade rakt in på kontoret och knackade den skäggiga tänkaren på axeln för att få säga sitt. Mannen ville inget illa då men det kunde ha sett annorlunda ut.
Den fackliga tankesmedjan Katalys firar tio år och Daniel Suhonen säger till Dagens ETC att han inte är politiskt deprimerad även om det kan låta så ibland. Tvärtom är Katalys eld och lågor över vad man ser som den bästa chansen för en vänsteroffensiv på flera decennier.
Kontoret är fyllt med material inför en gala för att fira årsdagen. Daniel Suhonen sätter på en panna bryggkaffe.
– Vi brukar köpa lite olika, oftast det billigaste bryggkaffet. Det står ingen sådan kaffemaskin här.
”Total oförmåga”
Under de första åren rådde en nybyggaranda på Katalys, det var som ett vänsterfackligt startup-företag med två-tre anställda. Man kunde ta sig ett annat utrymme och samhällsandan var inte lika reaktionär, säger Daniel Suhonen.
Borgerligheten vill fortfarande förändra världen. Vad har vi egentligen för politisk vilja egentligen? Det glappar.
Han kopplar snabbt dåtiden till Socialdemokraterna idag, partiets utveckling de senaste tio åren och behovet av en kraftig vänsteropposition. Om man ska säga det snällt, säger han, har Socialdemokraterna agerat för att behålla status quo. Man har inte levererat en enda kraftfull reform.
– Nästan inget offensivt har åstadkommits. Vi levererade opinionsbildning som Socialdemokraterna inte kunde ta hand om. För tio år sedan var frågan om vinster i välfärden ovunnen, och då kastade vi oss in i det tillsammans med andra. Det drogs upp linjer som finns kvar i debatten idag, men det har inte hänt något i riksdagen. Det är klart att man hade kunnat få någon form av lagstiftning med vinststopp eller begränsningar på plats, om viljan hade funnits där. Idag är det istället Säkerhetspolisen som stoppar olämpliga friskoleägare.
Men har Katalys lyckats putta samhället – och framför allt Socialdemokraterna – vänsterut?
– Problemet är att samhället har rört sig väldigt långt åt höger. Katalys har kunnat öppna ett antal frågor som vi etablerat och vunnit genom långsamt och ihärdigt arbete. Det handlar bland annat om vinstfrågan och synen på de låga pensionerna. Vi har inte varit ensamma men drivit frågor målmedvetet, hittat allianser, och räknat på exempel och brister. Till slut har till och med borgerliga ekonomer hänvisat till Katalyslinjen om att lånefinansiera samtidigt som det har funnits en total oförmåga hos den socialdemokratiska regeringen att under åtta år göra någonting allvarligt åt de frågorna.
Burka, bögar, invandring, vräkning av barnfamiljer – det är ett slukhål. En väldigt stor del av vår offentlighet har sålt sin själ till djävulen för att få vara med i den dansen.
Klasskrig mot kulturkrig
Citera mig kreativt så att jag inte låter deprimerad, för det är jag inte, säger Daniel Suhonen.
– Men just här kan socialdemokrater lära sig något av borgerligheten, de vill fortfarande förändra världen. Vad har vi egentligen för politisk vilja egentligen? Det glappar.
Daniel Suhonen vill se en arg ungdomsrörelse som gör revolt mot ett brutalt klassamhälle.
– Man kan inte få bostäder, anställningarna är osäkra, klimatet håller på att gå åt helvete. Det är ett jävla skitsamhälle och högern har inga svar. Det behövs en ungdomsrevolution i det här landet.
För Katalys var det ett medvetet beslut att inte kasta sig in i debatten om invandring. Det handlar både om resurser och verkan.
– Kulturkriget är ett jävla slukhål, och vi har alltid varit väldigt få. Jag har pratat om invandring några gånger, och man känner direkt att vi hade kunnat få enormt mycket mer uppmärksamhet om vi tog ställning i heta frågor. Men vi har valt att inte göra det, vi har valt bort det stora utrymmet för det kommer inte något gott ur en sådan debatt. Det viktiga är en annan ekonomisk politik.
– Jag tror att man kan ha en stor invandring om man samtidigt klarar av välfärdspolitiken och kan sätta människor i arbete. Det är de frågorna som avgör om vänstern har någon politik eller inte. Burka, bögar, invandring, vräkning av barnfamiljer – det är ett slukhål. En väldigt stor del av vår offentlighet har sålt sin själ till djävulen för att få vara med i den dansen.
Hur fan kan det vara lagligt att göra enorma miljardvinster på ränteskillnader?
Men ingen skugga över de som tar fajten mot högern, säger Daniel Suhonen. Även om det är mitt i kulturkriget.
– Jag förstår den som försvarar humanitet mot de här mörka krafterna, och om tio år får man väl döma hur det gick. Men Katalys har försökt hålla liv i klasskriget, att i motvind prata om ekonomi, hur de rika drar ifrån och deras bidrag. Om vi hade kastat oss in i det andra hade Katalys gått under, det är inte vår själ och det är inte vårt hjärta. Vi hade kunnat gå om Timbro i medieutrymme men då hade vi inte gjort vårt jobb.
”Tamt är bara förnamnet”
När det är dags att prata samtid citerar Daniel Suhonen Timbros husgud Milton Friedman.
– En kris är också en möjlighet, och nu behövs en mer socialistisk politik. Det tar vi på oss. Jag tror att man måste prata om att förstatliga banker, och förstatliga vinsterna från bankerna. Hur fan kan det vara lagligt att göra enorma miljardvinster på ränteskillnader? Staten kan gott gå lite back på att förstatliga en affärsbank och ge SBAB i uppdrag att omedelbart erbjuda sparkonton med en ränta på fem procent.
Den ekonomiska politiken behöver laddas med samma enorma energi som finns i kulturkriget.
– Just nu laddas den inte med någonting, tamt är bara förnamnet. Inför engångsskatter exempelvis på elvinsterna, och skicka fram radikaler som kan lägga hårdare förslag än partiledningarna.
Inom vänstern, menar Daniel Suhonen, finns det en åsiktskontroll som inte existerar på samma sätt i högerblocket.
– Alla ska tycka lika, annars blir det enorma problem. Men det är inte så man bildar opinion. Högern är inte ett självspelande piano idag, de är en hel symfoniorkester med 300 olika stämmor av högerpolitik där man släpper fram radikala förslag för att flytta debatten. Det borde även vänstern göra, potentialen är ännu större. Titta på hur vi gjorde med matpriserna, nu har vi ett opinionsövertag som vi inte haft på flera år. Formulera en hårdare politik. Säg att staten måste reagera mot matbutikernas vinster och exempelvis dela upp Ica. Klyv alltihop. Och säg till bankerna att vi inte accepterar bankrånet med de här räntemarginalerna. Man kan ladda den ekonomiska politiken med energi och det är väl det som kommer att vara Katalys uppgift de kommande åren. Att visa vägen.
Upplagt för en vänsteroffensiv där vi ifrågasätter det som tagits för självklart i den svenska kapitalismen. Det är dags att höja tonläget.
”Coolt att vara socialist”
Det första steget är att formulera en tydligare antikapitalistisk linje där stora vinster inte är självklara, där reallöner inte kan raderas i en handvändning och där man inte finner sig i att hyrorna alltid måste gå upp medan lönerna står still.
Den tid vi lever i är som upplagd för en starkare politisk vänster, säger Daniel Suhonen.
– Nu får vi se till att man vågar utmana kapitalet. Det är vinsterna, inte lönerna, som driver på inflationen. Orimliga övervinster, avkastningskrav, vd-bonusar. Det är en girighet som tappat fotfästet totalt. Och nu har vi en borgerlig regering, ett jävla rövargäng, som är totalt tillbakablickande när det gäller klasspolitiken. De förstör miljöinvesteringar, hindrar utveckling, betalar ut hemliga elstöd och gagnar höginkomsttagare utan en spänn till fattiga, barnfamiljer och pensionärer. Det är upplagt för en vänsteroffensiv där vi ifrågasätter det som tagits för självklart i den svenska kapitalismen. Det är dags att höja tonläget.
Tänk framåt tio år till, när Katalys fyller 20 år. Vad har ni gjort då, vad har medlemmarna i fackförbudnen som finansierar fått för pengarna?
– Ehm.
Daniel Suhonen tänker efter, tar en klunk kaffe och gör intervjuns största paus.
– Det jag skulle vilja att vi uppnår är att vara större, men det är ett medel och inte ett mål. Ett större Katalys kan föra fram diskussionen. Jag hoppas också att vi är med och avsätter regeringen i nästa val. Det måste bli coolt att vara socialist, att bli vänster. Vi ska fylla vänstern med självförtroende och föra klasskriget underifrån. Den offensiva politik som vi behöver har vi till stor del redan formulerat men det kan skruvas på lite.
Den politiken är klimatinvesteringar, omfördelningspolitik, ett försvar av välfärdsstaten och en ökad lånefinansiering. Katalys vill kväva idén om ytterligare privatiseringar i sin linda, som privatiserade fängelser, och stoppa en offensiv för privatfinansiering inne i välfärdsstaten som man menar redan pågår i hemlighet.
– Sedan blir det mer offensiv välfärdspolitik, att bygga ut den offentliga sektorn med resurserna som behövs. Det stora slaget kommer att handla om välfärdsstaten, klimatet, och socialistiska idéer som att det gemensamma tillsammans gör saker bättre än privata företag. Människor ska känna att det har blivit bättre efter fyra år med en rödgrön regering. När kände folk det senast?
Nästa steg blir media?
Progressiva krafter har den bästa chansen på över en generation att vinna över den här jävla regeringen, säger Daniel Suhonen, och kallar Ulf Kristerssons (M) regering för en drömmotståndare bestående av "usla klåpare med en rasistisk och fascistisk agenda". När det kommer till kritan är det inte raketforskning.
– Med bra politik, lite propaganda och jävlar anamma så kan det här gå bra. Folk vill egentligen vara lyckliga och kära och ha sovmorgon. Man vill inte vara rädda och förakta folk, hata invandrare. Högerpolitiken är en återvändsgränd, det får många med sig men kan inte bidra till något gott.
Manifest är den norska syskontankesmedjan till Katalys. De har nyligen startat igång en mediasatsning, Manifest Media, och Katalys följer nyfiket hur det går.
– Det skulle behövas här också, tankarna har vi och jag har salufört ganska många gånger. En version av Kvartal fast bättre, med en tydlig vänsterlinje och som når folk. Sorry, men vi har inget liknande i Sverige. Det vore en naturlig utveckling av Katalys men jag har inte pengarna till det idag.
Tobias Andersson ser ut som någon från Hitlerjugend. Och låter som en också.
”Gömmer sig under sten”
Daniel Suhonen riktar skarp kritik mot medier som han menar spelar med i en ful kampanj från Sverigedemokraterna.
– Det är som att ingen uppmärksammar att Sveriges ledande medier, public service inte minst, är med i en våroffensiv från Sverigedemokraterna. Det är inte medier som intervjuar en politiker när Jimmie Åkesson syns överallt nu, det är en politiker som placerar sig i samtliga stora medier när han vill det och på sina villkor. Och medierna dansar med.
Under våren har SD pekat ut Socialdemokraterna som huvudfiende, säger Daniel Suhonen och tar upp debatten om partilotterier som fyller den socialdemokratiska partikassan med mångmiljonbelopp varje år.
– Det är jävligt allvarligt faktiskt. Man kan tycka att lotterierna är någon sådan sossegrej. Men det är ändå så att man med en finkalibrerad lagändring ger sig på att uttryckligen förstöra för det stora oppositionspartiets möjlighet att finansiera sin verksamhet. Det är en Ungern-mentalitet som satt sig i vår regering.
Daniel Suhonen tar en stor klunk kaffe och lutar sig tillbaka i den bruna lädersoffan.
– Tobias Andersson ser ut som någon från Hitlerjugend. Och låter som en också. Resten av högern gömmer sig under en sten. De använder fascistmetoder. Huvudfrågan i nästa val kommer att bli: Ska SD leda en borgerlig regering?
”Marginalanteckningar i borgerlig budget”
Det räcker inte att bara ta fighten om demokratiska rättigheter. Då blir man bara Hillary Clinton, säger Daniel Daniel och skrattar.
– Jag inspireras en del av Joe Biden. Han är en förtorkad gammal gubbe men lägger ändå fram effektiv fördelningspolitik och stora reformer. Samtidigt är den socialdemokratiska budgeten marginalanteckningar i en borgerlig budget. Socialdemokraterna tror att de kommer att vinna nästa val på att borgarna är dåliga, det är en strategi som går ut på att vinna matchen genom att motståndaren gör självmål. Det kan inte funka, man måste ha ett eget offensivt spel. Det har varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet idag.
Det är lätt att få intrycket, när vi pratar nu, att Socialdemokraterna gör precis allt fel?
Daniel Suhonen duckar ett direkt svar och säger att det finns ett batteri med viktiga frågor man kan ställa sig.
– Var är arbetarrörelsens satsning på medier? Var är mediestrategin? Man måste prova tusen olika saker och visa lite entreprenörsanda. SD har förklarat krig mot S och arbetarrörelsen, få folk att gå igång på det! På attackerna mot studieledighetslagen, förtroendemannalagen, folkbildningen och hela rörelsen. Starta riktiga medier som gör avtryck, gå in och spela propagandakriget vid sidan och formulera politiken som ger bang for the bucks.