Internationella domstolen har fastslagit att Israels bosättningar bryter mot lagen. Frågan är om och när det förändrar något på den ockuperade Västbanken. Dagens ETC besöker både måltavlor för bosättares terrordåd och den utmanande Jordandalen, där det tydligt framgår hur extremister samverkar med israeliska armén för att stjäla mark.
I den palestinska byn Umm Saffa på Västbanken finns två unga människors ansikten avbildade med sprejfärg nästan var man än tittar. De sitter på husväggar, busshållplatser, skåpbilar och vid ett helt nyinvigt martyrmonument.
Abd al-Jawad Saleh, 24, sköts ihjäl av den israeliska armén i början av juli förra året efter en demonstration som hade involverat stenkastning. Några veckor senare dödade israeliska styrkor även ett barn. 16-åriga Muhammad Bayed hade kastat sten vid en demonstration och fälldes med en kula.
På årsdagen av den andra dödsskjutningen har nästan hela Umm Saffa trängt sig in på gårdsplanen utanför en FN-byggd samlingslokal i byn för att delta i en minnesceremoni. En byäldste, Sheikh Maher, kallar de två döda för martyrer i kampen för ett fritt Palestina.
– Attackerna ingår i en plan för att fördriva oss och etniskt rensa det här området för att kunna ta över det. Det är precis det här som FN-domstolen nu säger går emot de internationella lagarna.
Bönfaller omvärlden om hjälp
Demonstrationerna i Umm Saffa har riktats mot illegala israeliska bosättares markstölder. Allt började i juni 2023 när den högerextrema bosättaren Zvi Bar Yosef reste ett tält på mark som tillhör byn och tog dit sin betande boskap. Byns invånare konfronterade honom. Kort efteråt gick dussintals beväpnade bosättare till attack, brände ner flera palestinska hus och avlossade sina M16-karbiner utanför byn. Den israeliska armén ingrep inte mot bosättarna.
Ett år senare är bosättarna kvar på Umm Saffas mark. De avlägsnas inte trots att de enligt israelisk lag saknar rätten att vara där. Byborna känner att ingen tar dem och deras egendom i försvar. De israeliska styrkorna tar bosättarnas parti.
– Målet är att riva upp våra hus och trädgårdar för att sudda ut alla bevis för att den här marken tillhör oss och inte bosättarna. Vi bönfaller omvärlden att hjälpa oss, säger Sheikh Maher.
Historier om bosättarpolitiken på Västbanken har berättats i flera decennier. Palestinierna är fångade i en spiral av formellt israeliskt militärstyre, de facto laglöshet och terrorkampanjer av våldsamma fundamentalister som hävdar att Gud gett det judiska folket ensamrätt till marken. Sedan Gazakriget bröt ut har situationen försämrats ytterligare: bosättarna flyttar fram sina positioner, det dödliga våldet har ökat rekordmycket och staten har beslagtagit rekordmycket mark.
Försiktigt hoppfulla
I våras kom dock beskeden från USA och Storbritannien om att man infört sanktioner mot några av Israels mest extrema individuella bosättare och bosättningar. Däribland Zvi Bar Yosef som startade oroligheterna vid Umm Saffa.
I förra veckan kom också Internationella domstolen i Haag, ICJ, med en historisk dom om att Israels bosättningspolitik är brottslig. Israel har ”systematiskt misslyckats” med att förhindra våldet mot palestinier och agerar även som att man vill annektera de palestinska områdena. Israels regering har svarat med att kalla ICJ antisemiter som är ”kapade av islamister”.
Beskeden har skapat försiktigt hopp hos vissa palestinier här, samt hos de israeler som motsätter sig hemlandets Palestinapolitik.
– Jag var med i demonstrationen här förra sommaren när Muhammad sköts ihjäl. Det var fruktansvärt, men efteråt har ingenting gjorts mot de våldsamma bosättarna. Det är precis sånt ICJ har kritiserat, säger aktivisten Guy Hirschfeld.
Han är en av flertalet israeler verksamma i nätverket Looking occupation in the eye, eller Mistaclim på hebreiska, som är här i Umm Saffa idag. Mistaclim solidariserar sig med de ockuperade palestinierna och har sedan 2016 dokumenterat människorättsbrotten på Västbanken. Man kallar de extrema bosättarna för terrorister.
– De extrema är fortfarande i minoritet men de växer i antal. Enligt israelisk lag är det endast de nya utposterna som är olagliga, inte de godkända bosättningarna. Men terroristerna anser sig stå över all lag eftersom de har sin gud på sin sida, säger Guy Hirschfeld.
Nära kopplingar till regeringen
Dagen innan ICJ kom med sin dom mot Israel gick Mistaclim händelserna i förväg och lät publicera en stor annons i tidningen Haaretz om att man skickat in en begäran till Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, ICC. Man begär att även den domstolen skyndsamt utreder bosättarpolitiken och specifikt förhållandena i den ockuperade Jordandalen. Där har bosättare i många år terroriserat och våldfört sig på palestinierna, stulit egendom och begränsat tillgången till vatten, betes- och jordbruksmarker.
– Jag kommer lämna över allt vårt material över detta till ICC. Jag vet att det kommer ta lång tid efter det, men kanske kan vi se något bra komma ur det sen, säger Guy Hirschfeld.
Bosättargrupperna har ett nära samarbete med de högerextrema israeliska regeringsministrarna Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich, som själva är illegala bosättare och har förespråkat fördrivning av palestinier. Den 20 juli avslöjades det att Vita huset i USA har diskuterat sanktioner mot de två ministrarna eftersom de ses som ansvariga för instabiliteten på Västbanken.
Det exemplet är bara ett bland många som visar på närheten mellan den israeliska staten och de laglösa bosättarna.
Hotar Dagens ETC:s reporter
Från Umm Saffa åker Dagens ETC med Guy Hirschfeld österut till Jordandalen, en het halvöken som det är utmanande att leva i. Även här finns det bosättare, hittills 12 000 stycken. Det är också här som Israel nyligen genomfört sin störst markstöld på 30 år. Över tolv kvadratkilometer har konfiskerats med hjälp av en gummiparagraf, där man hänvisat till att marken varit obrukad och inte privatägd.
Men även privata landägare är i fara. Ute i halvöknen kommer vi fram till byn Ras al-Ain al-Auja, vars första invånare deporterades hit från andra områden i Israel och dess bosättare tog över på 1970- och 80-talen. Termometern visar långt över 40 grader när vi stiger ur bilen vid en bäck som forsar ner från ett berg.
Bäcken är den enda vattenkällan för byns människor och boskap. Men 50 meter bort sitter fem maskerade bosättare med käppar i händerna. Varenda dag kommer de hit och hotar palestinierna i sitt försök att beslagta bäcken, som de använder för att vattna sina egna djur vid en illegal utpost ett stycke bort – på privat palestinsk mark där de inte får vara.
Bosättarna kommer också fram med sina käppar till Dagens ETC när de märker att här finns en utlänning med en kamera.
– Inga foton, inga foton! Passa dig, varnar en ung man som har huvudet invirat i en scarf.
På avstånd har han känt igen Guy Hirschfeld och hans Palestinian lives matters-t-shirt. Bosättaren frågar varifrån jag kommer, vad jag heter och varför jag är i Israel. Han tar också en bild på mig med sin telefon, sedan rör han sig några meter bort och ringer ett samtal.
En patrullbil från armén är framme bara två minuter senare och stoppar vår bil. De undersöker om Guy Hirschfeld får lov att besöka området. Han arresterades tidigare i månaden och blev portad i tio dagar, men vid det här laget har besöksförbudet löpt ut.
– Helt otroligt vad snabbt de kom. Det är som att de jobbar för bosättarna. Jag sa det till soldaterna, att det är tragiskt att vi kan ringa efter dem när bosättarna begått ett brutalt våldsdåd, men då dyker de inte upp ens efter tre timmar.
Fotade fåren
I utkanten av Ras al-Ain al-Auja har israeliska och internationella aktivister en liten bas med tältsängar, där det finns folk på plats 24 timmar om dygnet varje dag. Här bjuder en bybo som även han heter Muhammad på sockrat te och baklava.
– Vi kan knappt längre gå och hämta vatten från bäcken på egen hand, eller ta dit våra får så att de kan dricka.
Det är endast när de icke-palestinska aktivisterna närvarar som byborna kan nå den livsviktiga källan. Skulle de på egen hand försöka konfrontera bosättarna, så vet de att de antingen kan bli arresterade eller i värsta fall skjutna.
Bosättarna har satt upp utposter runt hela området och varje dag kommer de från fyra håll och patrullerar utanför byn. Många av palestinierna är rädda för att gå ut.
– I morse kom flera av dem fram och tog bilder på en av våra fårflockar. När de gör så brukar de senare återvända med armén och säga att det är deras får och att vi stulit dem, säger Muhammad.
Utöver att lägga beslag på området är syftet med bosättarnas trakasserier också att underlätta för ett nytt vägbygge här. Det pågår arbete för att anlägga en sträcka som ska koppla samman några bosättningar uppe i bergen med de här nere i dalen. Vägen är avsedd att gå rakt igenom Ras al-Ain al-Auja, vilket riskerar bli en dödsstöt mot byn.
Muhammad har inte hört något om Internationella domstolens beslut långt borta i Haag. Det är vi som kommer med nyheten till honom, om att Israels bosättningspolitik är olaglig. Han nickar som att det varit en självklarhet länge.
– Vi får se vad som kommer ur det, och när i så fall. Men det här har redan blivit en väldigt svår plats att leva på nu.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.