Sandra som under tio år ville bygga ett eget Tiny House har under åren samlat på sig kunskap och låtit det mogna i tankarna. För 1,5 år sedan föll alla bitar på plats och hon började att bygga sitt självförsörjande hus. Snart är hon klar och då är planen att flytta huset till en liten gård på Österlen för att stå intill hennes pojkväns Tiny House. Och då kommer de sista pusselbitarna att falla på plats.
De flesta skulle nog säga att Sandras hus är litet, men det är också optimalt planerat. På bara 18 kvadratmeter har hon fått plats med allt, till och med kök, badrum och gästsäng. Det är sparsmakade men kreativa kvadratmeter som hon har designat till perfekt boyta.
– Mindre hus ger färre rum att städa och mindre att underhålla. Det blir billigare, du sparar tid, energi och pengar, säger Sandra.
Inget är överflödigt. Varje detalj är genomtänkt och har en funktion och det är också så Sandra beskriver sig själv – minimalistisk. Prylar är inte så viktiga i hennes liv.
– Jag har rum för det som känns viktigt och tillför något i mitt liv, säger hon och visar hur gästsängen kan byta skepnad på nolltid, från soffa till en sovplats. Och dessutom med plats för förvaring under den. Fiffigt!
Sandra har haft hållbarhet i tankarna hela vägen genom bygget, ända ner till botten. Släpet har hon köpt begagnat av en bekants bekant för bara 10 000 kronor, ett nytt sådant kostar mellan 50 000 till 100 000 kronor. Fönster och dörrar är återbruk från Blocket och hon har valt allt byggmaterial omsorgsfullt med hänsyn till miljön.
Många av möblerna är tillverkade av spillvirke som ändå skulle kastats. En del är platsbyggda så att hon inte behöver köpa nya möbler.
– Jag gillar inte slit och släng, eller till och med köp och slängmentaliteten. Jag vill ha grejer som håller länge, menar hon.
Sandras hus är som ett litet ekohus på hjul. Hon har prövat olika miljövänliga lösningar och också byggt lervägg i badrummet.
– Jag hade varit nyfiken på lera som byggmaterial länge och ville integrera det i mitt hus. Men lera är ett tungt material och nackdelen är att när man bygger på hjul måste man hålla ner vikten och därför kunde jag bara bygga en lervägg, säger hon.
Sandra har byggt sitt hus från grunden och det har därför tagit sin tid, men hon har låtit huset växa fram i den takt som hon har orkat med och när hon har haft tid.
– Vissa gör den här resan fort och andra gör det ännu fortare, men för mig har det känts skönt att låta det ta 1,5 år. Jag ville ha ett tempo där jag inte skulle bränna ut mig, säger Sandra.
En utmattning för några år sedan gav Sandra nytt perspektiv i livet.
– Med utmattningen insåg jag också att jag vill bo så här. Med ett litet hus får jag minimala boendekostnader och behöver inte jobba heltid. Jag kommer att vara skuldfri och samtidigt ha mitt drömboende, säger hon.
Vänner som kommer på besök har blivit positivt överraskade och sagt ”oj vad stort det är. Det här kommer faktiskt att funka”. Andra har varit skeptiska.
– Men det är som med kläder. Det finns inte ”one size fits all” och så även med hus. Den här boendeformen passar inte alla men för mig känns det perfekt, säger Sandra som också menar att den här resan har förändrat henne inombords.
– Det har varit en emotionell resa parallellt med att huset har vuxit fram rent fysiskt. Stundtals har det känts svårt och utmanande, men processen har stärkt mig väldigt mycket.
I höst ska Sandra fortsätta att snickra klart på sitt fina och välplanerade lilla hus innan hon i slutet av året kan flytta in. Och då kommer ännu en pusselbit i Sandras liv att falla på plats. Den här gången en hållbar sådan.
Så här byggde Sandra sitt ekohus på hjul
Sandra Junhammar bar länge på en dröm om att bygga sitt eget lilla hus på hjul. Genom en bekant köpte hon en trailer. Sedan byggde hon sitt lilla Tiny House nästan helt själv i Tranås.
Storlek
Huset är 18 kvadratmeter och mäter 2,15 x 8,45 meter invändigt. Lägsta takhöjd är 210 centimeter och högsta 270 centimeter. Längden på huset är 8,8 meter och bredden är 2,45 meter. Höjden ligger på strax under 4 meter vid nock.
Konstruktion
Stommen är av trä. Sandra har använt sig av iCell cellulosaisolering som tillverkas av ocirkulerade returtidningar som i sin tur har tillverkats av rena cellulosafibrer från svenska barrträd.
Runt fönster och ytterdörrar har hon använt lindrev som består av 100 procent linfiber. Den både andas och transporterar fukt på ett naturligt sätt.
Konstruktionen är diffusionsöppen och tillåter huset att ”andas”. Sandra använde en ångbroms från Ekologiska Byggvaruhuset istället för en konventionell ångspärr av plastfolie. För att stabilisera upp konstruktionen har Sandra satt upp formaldehydfria OSB/3 Egger Ergo Board på väggarna.
Fasad och tak
För att hålla ner vikten på huset är fasadens bastupanel av gran. Taket har utvändigt papp och invändigt pärlspont laserad med egenblandad linoljelasyr (1/3 linoljefärg, 1/3 linolja och 1/3 skonsam förtunning).
Fönster
Sandra köpte och monterade begagnade 3-glas fönster och ytterdörr via Blocket.
Badrum
Tre av badrumsväggarna har klätts med överblivna våtrumsskivor. På den fjärde väggen sitter lerskivor och lerputs från Ekologiska Byggvaruhuset, målat med äggoljetempera. Leran buffrar fukt vilket är bra för inomhusklimatet (luftfuktigheten) och det förhindrar även att fönster och speglar immar igen. På badrumsgolvet ligger en ftalatfri våtrumsmatta och taket är detsamma som i resten av huset, alltså vitlaserad pärlspont. Till badrummet har Sandra själv byggt en skjutdörr.
Badrumsinredning
Sandra har satt in en torrtoalett från Separett, modell Tiny med urintank. Urinen kan användas som gödning för odlingar (se ”odlingar”). Hon har också köpt ett begagnat sittbadkar.
Kök
I det lilla köket finns en köksbänk från loppis. Hon har höjt den med en infälld diskho. Bänkspisen med ugn och fyra plattor går på gasol och är av modellen Cuisine från Sunwind. Det finns också en kokplatta på vedkaminen. Köksfläkten går på 12 volt och är även den från Sunwind, modell Cuisine.
Sovplats
Sandra har byggt en sovloft med generös takhöjd för en 140-säng. Under loftet blir det en utdragbar garderob samt utrymme för sittpuffar och förvaring av saker hon vill lägga undan för säsongen.
Vatten och avlopp
Sandra kommer att samla och filtrera regnvatten. Vagnen har en enkel lösning med vattentank och 12V-pump till kökskran och dusch. Vattnet värms på kaminen eller spisen till en början, men det finns möjlighet att komplettera med en varmvattenberedare framöver.
Odlingar
Med gråvattnet kan Sandra vattna odlingarna. Torrtoaletten har också en gödselfunktion. Det är en urinseparerande torrtoalett där urinen späds ut med vatten som sedan kan användas som gödning till odlingarna. Resterande komposteras under minst ett års tid, i en speciell kompost, tills det blir jord.
Uppvärmning
Huset värms upp med en vedkamin från Nordpeis av modellen Orion, som även har kokplatta. Den kommer att kompletteras av en solluftfångare. I framtiden blir det förmodligen någon form av underhållsvärme också, men Sandra har inte bestämt sig för vad det blir ännu.
Elektricitet
Solceller på taket och batterier (12V-el).
Sandras tips till dig som vill bygga Tiny House
1. Specificera vad du vill och varför – så tydligt och detaljerat som möjligt. Hur vill du att din livsstil ska se ut i huset? I vilken miljö vill du bo? Vilken standard och stil vill du ha? Skapa en konkret målbild – det är den som hjälper dig att hålla motivationen uppe.
2. Fundera över vad du är villig att offra/investera för att realisera din dröm om ett Tiny House. Tid? Pengar? Hårt arbete? Målet är att besvara hur du kan realisera ditt mål.
3. Skapa en visionboard med bilder som inspirerar och påminner dig om ditt mål. Placera den så att du ser den dagligen, gärna intill sängen – då blir det en påminnelse om vart du är på väg, både i början och slutet av dagen.
4. Gör en plan som känns realistisk för dig, både när det gäller tid och pengar. När ska huset vara klart? Sätt en deadline och detaljerade delmål, men kom ihåg att vara flexibel och snäll mot dig själv då saker inte alltid blir som planerat.
5. Läs på och inspireras av andra. Hur har de gjort och varför? ”Utbilda” dig själv om du saknar kunskaper sedan tidigare – gå en kurs, kolla instruktionsvideos, ta hjälp av någon som kan eller träna genom att bygga mindre saker. Sök kunskap och våga prova i praktiken.
6. Rensa bland prylarna och sluta shoppa nya. I ett Tiny House finns det bara plats för saker du faktiskt använder och/eller verkligen gillar. Genom att successivt rensa ut överflödet underlättar du övergången till din nya livsstil samtidigt som du kanske kan tjäna en liten slant.
7. Börja nu, även om du inte är redo. Skissa på idéer. Rensa ut några prylar. Spara undan en slant. Ta ett litet steg för att närma dig din dröm idag, nu! Så tar du ett steg till imorgon. Och ytterligare ett dagen därpå. Till slut har du ditt Tiny House! För även en resa på 1000 mil börjar med ett enda steg.
Text NINA GERGI • Foto GUNILLA WELIN