Utvisningen av Mahmut Tat förra helgen riskerar vara första steget i en svensk upptrappning av att tvinga iväg Säpostämplade kurder till Turkiet. Nu känner andra kurder stark oro över att de kan vara näst på tur.
– Jag vill se min son växa upp, säger Nahsan som ska utvisas – trots att Säpo inte betraktar honom utan hans fru Helin som ett ”säkerhetshot”.
Nahsan sprider ut mjölet på bakbänken och börjar knåda en degklump. Utan att sluta prata om livet och alla utmaningar har han på nolltid slängt ihop en extra chilikryddad Vegetariana som skickas in i ugnen. Den smakar utsökt.
Dagens ETC har varit här förut, i en pizzeria i en stad i Mellansverige. Nahsan och hans fru Helin öppnade stället för några år sedan. Kundkretsen har vuxit och de håller öppet varje dag från lunch till kväll. Men idag är sannolikt ett av de sista arbetspassen. Paret måste sälja restaurangen, snabbt och mot sin vilja, eftersom hela framtiden är i gungning.
– Helin är inte en terrorist. Hon har aldrig krigat, det enda hon gjort är att hon var journalist för många år sedan. Om Säpo har problem med henne, varför har de inte börjat med att prata med henne?
– Och det finns något som heter oskuldspresumtion. Att man anses oskyldig fram tills att det presenteras bevis.
”Kommer att splittra vår familj”
Nahsan framträdde med namn och bild i Dagens ETC första gången i januari i år, för att berätta att han är en av alla de kurder som nekats uppehållstillstånd och riskerar att utvisas till Turkiet. Det beror dock inte på honom utan på Helin. Säpo har förhört honom om huruvida hans fru brukar prata om PKK hemma vid köksbordet. Säpo har klassificerat henne som ett hot mot rikets säkerhet – utan att presentera bevis för varför – men hon är svensk medborgare. Därför har Migrationsverket i en sällan skådad manöver beslutat att utvisa hennes make istället.
De kommer att splittra vår familj.
I fjol sökte Nahsan asyl på grund av hotbild i Turkiet, men Migrationsverket har bedömt att han saknar en ”särskilt stark anknytning” till Sverige. Parets gemensamma son Zoran räknas visst inte. I måndags kom Migrationsverkets sista avslag, bara tre dagar efter Sveriges uppmärksammade utvisning av en annan kurdisk man till Turkiet, Mahmut Tat. Nu är paret livrädda för att Nahsan är nästa person på tur.
– De kommer att splittra vår familj, säger Nahsan. Min son börjar skolan nästa höst, jag vill vara där när han skaffar sin första skolväska. Finns det inte några mammor och pappor hos Säpo?
Kan inte sova
Hemma i parets villa, som de tagit stora banklån för att köpa och rusta upp, sitter Helin i en soffa och stryker Şilan över ryggen. Katten känner på sig när hennes ägare är orolig. Hon har lagt sig i hennes knä ikväll.
– Jag har inte sovit alls under hela natten. Jag har tappat hoppet för Sverige och känner mig exkluderad istället för inkluderad. De har tagit tryggheten ifrån mig, säger Helin.
Det är den där känslan av att vara jagad, bevakad, förföljd.
När Migrationsverkets slutliga avslag kom blev Nahsan så rädd att han var på flykt hemifrån för första gången. Han sov hos en vän och stängde pizzerian, av fruktan för att civilklädda män med brickor skulle komma dit.
– I morse gick jag ut och tittade i snön om det fanns fotspår efter folk som gått runt huset. Det är den där känslan av att vara jagad, bevakad, förföljd, den som vi haft i Turkiet, säger Helin.
Prokurdisk journalist
Hon misstänker att det är hennes gamla bakgrund som regeringskritisk och prokurdisk journalist i Turkiet som skapat problemen. Att det kommit osanna anklagelser från Turkiet till Säpo. Men hon vill inte själv framträda offentligt.
– Jag är rädd för att förlora mitt jobb och rädd för att socialtjänsten kanske tar min son ifrån mig. Det är också frågan om den här svenska, blinda tilltron till att myndigheterna vet bäst.
Helin fruktar att inte bli trodd utan misstänkliggjord av både främlingar, arbetsgivare och vänner, om hon träder fram. Hon har i princip stämplats som en fiende till den svenska staten och konsekvenserna är mycket allvarliga, men varken hon eller någon annan får veta varför eftersom Säpos uppgifter är sekretessbelagda.
”Förtroende för Säpo”
Dagens ETC har kontaktat Migrationsverket och frågat hur myndigheten kan fatta rättssäkra beslut baserat på Säpos utlåtanden, när man inte får ta del av Säpos uppgifter.
– Säkerhetspolisen är en expertmyndighet och Migrationsverket har förtroende för deras bedömningar, är det korta svaret från Annica Dahlqvist, tillförordnad presschef.
Högsta domstolen har upprepade gånger under de senaste åren avslagit Turkiets krav på utlämningar av turkiska medborgare, de som Turkiet nu återigen begärt utlämnade under Natoprocessen. Skälet har varit att personerna är svenska, att de inte gjort något som är ett brott i Sverige, eller att det finns risk för tortyr, förföljelse eller inhuman behandling i Turkiet.
Påverkas av Natoansökan?
Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, är en av många som konstaterat att Migrationsverket tycks tänka annorlunda kring att skicka människor till Turkiet, om det istället rör sig om utvisningar. Även om de personerna riskerar samma slags övergrepp i Turkiet.
– Det blir ett märkligt resultat för individer i Sverige, att det blir en väldigt stor skillnad på processen och hanteringen om man blir begärd utlämnad, eller inte, säger Paul Levin.
Överenskommelsen som Sverige, Finland och Turkiet undertecknade i Madrid i somras säger att både utlämnings- och utvisningsärenden ska hanteras skyndsamt, av de svenska myndigheterna. Paul Levin har hela tiden antagit att det inte kommer bli några utlämningar till Turkiet, men att det däremot finns stor risk för utvisningar.
Och det faktum att det senaste utvisningsärendet, Mahmut Tat, avslutades mycket snabbt har fått somliga att tro att Natoprocessen kan ha skapat en större press på Migrationsverket att hantera fallen snabbare.
– Det håller inte jag för uteslutet. I och med att det är det som Sverige har åtagit sig att göra i den här överenskommelsen, att jobba skyndsamt, säger Paul Levin.
– Det skulle vara problematiskt om Migrationsverkets bedömning i sak av fallen påverkas av Natoprocessen. Det som testas med de här fallen är ju den svenska rättssäkerheten och också de svenska myndigheternas oberoende.
”Inte gjort någonting”
Hemma i villan, framför den tända brasan säger Helin att Sverige har tagit allt som hon trodde på från henne.
– Du vet, i Turkiet hade man en kraft och en energi, för man visste att det var en diktatur. Man förväntade sig att man kunde bli mördad, torterad eller fängslad. Men det här, det är en chock. Det är absurt. De förstör en annan persons liv på grund av mig och det är en jättebelastning på mitt samvete, trots att jag inte gjort någonting.