Älgarna har fått nog – verkar ha lärt sig att överlista jägarna
Dagens ETC
Skogens konung kan ha lärt sig att gömma sig under älgjakten. Enligt forskare vid Högskolan i Gävle lämnar älgarna sina områden under höst- och vintermånaderna – för att sedan återvända när jaktsäsongen är över.
Adam Daver
På flera håll i landet pågår älgjakten för fullt och hittills under säsongen har drygt 12 000 älgar skjutits. Ännu en bra bit ifrån de 80 000 till 100 000 som brukar skjutas varje år.
Nu menar biologer vid Högskolan i Gävle att älgarna, åtminstone de smartaste, kan ha lärt sig att undvika jägare under höst- och vintermånaderna.
– De verkar ha lärt sig att om de ställer sig vid husknutar eller drar omkring inne i samhällen så klarar de sig igenom älgjakten, säger Lars Hillström, lektor i biologi vid Högskolan i Gävle.
Det var sommaren 2020 som Lars Hillström och fältassistenten Petter Hillborg placerade ut 30 viltkameror i ett skogsområde utanför Ockelbo i Gästrikland. Syftet var att studera antalet älgar, men också att i förlängningen kunna identifiera specifika individer med hjälp av AI.
Under projektets gång har de samlat på sig nästan 200 000 bilder – och i samma veva upptäckt något oväntat. Älgarna tycks nämligen lämna området under de månader då älgjakten är som mest intensiv.
– När vi gick igenom bilderna den första vintern trodde vi att det var något fel på kamerorna. Vi var tvungna att kolla om de verkligen fungerade, och det gjorde de. Under perioden oktober, november och december var älgarna helt enkelt borta. Sen kom de tillbaka när älgjakten var över, berättar Lars Hillström.
Ska forska vidare
Året därpå upprepades samma mönster. Älgarna höll sig borta under höstmånaderna, för att sedan återvända i januari.
Skälet till beteendet kan vara resultatet av en evolutionär process, menar Lars Hillström. Älgarna har helt enkelt lärt sig att söka sig sig till säkrare platser när fler människor och jakthundar rör sig i skogarna.
– Älgarna har alltid haft strategier för att undvika rovdjur och sedan människan började använda skjutvapen har älgarna lärt sig att hålla sig borta. Om de istället rör sig mot mer tätbebyggda områden eller gömmer sig på små holmar så har de större chans att överleva. Så länge de inte blir dödade på annat sätt så kan de sen föra sina gener vidare. På så sätt sprider sig det här beteendet genom generationerna, säger Lars Hillström.
Kan det finnas andra förklaringar till att älgarna drar sig undan under jaktsäsongen?
– En annan förklaring skulle kunna handla om föda, att älgarna rör sig bort från skogen och närmare bebyggelse för att det finns mer mat där. Men då skulle vi nog se en mer utsträckt närvaro vid husknutarna, snarare än att det skulle ske just vid datumen för älgjakten.
Det skogsområde som Lars Hillström och Petter Hillborg har undersökt de senaste två åren är 25 000 hektar stort. Nu är nästa steg att undersöka beteendet i ett större område.
– Vi har sett samma beteende två säsonger i rad och kan med viss säkerhet säga att det finns ett mönster åtminstone i det här området. Nu har vi förlängt projektet och sökt om att få skala upp det till ett område på 500 000 hektar, och då kommer vi kunna se om det här håller i sig, berättar Lars Hillström.