ETC Medlem
Det var den frågan vi ställde oss på ETC för att själva kunna ställa om – och för att kunna hjälpa alla prenumeranter att göra likadant. Svaret hittade vi i Nederländerna. Där finns Fairphone. Nu har fler än 3 000 personer valt att börja använda deras telefon som inte bara är smart utan också minimalt belastande för människor, resurser och klimat.Den som börjar jämföra nederländska initiativet Fairphone med ETC-företagen kommer snart att hitta gemensamma nämnare. Som att projekt startar i en crowdfunding, det vill säga att användare finansierar något – en etisk telefon, en ny rödgrön dagstidning, ett hyreshus i trä – som de tror kan åstadkomma positiv förändring. Eller som att målet aldrig bara är att sälja mycket till många, utan snarare att försöka påverka både marknaden och privatpersoner att aktivt engagera sig för positiv förändring.
”Delade värderingar”
Det blev ETC som tog Fairphone till Sverige för fem år sedan.
– Vi kände direkt att vi delade värderingar med dem, säger Kent Vilhelmsson, som länge arbetat med projektet på ETC.
– Det handlar om hur de arbetar för att minimera konlfiktmineraler, om hur de tänker kring klimatkrisen, hur de är ute efter cirkulärt användande av mobiltelefoner istället för slit och släng.
Om vi tar detta med konfliktmineralerna, hur säker kan jag vara på att Fairphone inte arbetar med aktörer som orsakar misär runt sina gruvor?
– Fairphone har gjort så att de slutit avtal med kollektivt styrda företag i Kongo, just för att undvika krigsherrar. Men de är samtidigt öppna med att det idag inte finns hundraprocentiga garantier, fast det är ditåt de strävar, och när Fairphone visar att det faktiskt är möjligt så har andra tillverkare följt efter. Apple och Tesla jobbar också aktivt med den här frågan idag.
Vad betyder cirkulärt?
– Hela tanken med Fairphone är att den ska vara så kallat modulär. Du ska kunna byta ut batteri, kamera och andra väsentliga delar. Den ska gå att reparera och uppdatera. På så sätt förlängs livslängden. Dessutom arbetar man aktivt med återvinning, för att ta ansvar för telefonen när den till sist slutar fungera.
ETC har valt att även erbjuda ett abonnemang, ETC Mobil. Varför?
– Vi drog slutsatsen att det inte räcker att erbjuda en etisk telefon. Du måste ju också veta att den el du använder till den inte kommer från fossila bränslen. Så vi tog fram ett abonnemang som kompenserar för det och mer därtill, genom att en del av kostnaden går till att sätta upp nya solceller. Hittills motsvarar det 800 tak med solceller. Det är vad alla användare tillsammans har åstadkommit. Och det är ju rätt fantastiskt.
ETC erbjuder nu tredje generationen Fairphone. Hur bra är den egentligen? Den konkurrerar ju med telefoner från företag som kan satsa miljarder på sin utveckling.
– Det är riktigt bra telefon, Fairphone har verkligen lärt sig av tidigare misstag. Det ser man nu också recensionerna som kommer från oberoende aktörer. Nej, den är inte mest prestandastark på marknaden. Men den klarar allt en smartphone ska klara av. Plus att den är klimatvänlig och etisk. Det amerikanska affärsmagasinet Forbes utsåg den till årets telefon.
Vad skiljer tredje generationen från tidigare?
– Kameran är betydligt bättre, likaså skärmen. Överlag är telefonen snabbare och mer stabil. Den känns helt enkelt som en modern telefon som mycket väl kan mäta sig med andra i samma prisklass.
Kommer mina vanliga appar att fungera även på Fairphone?
– Jadå, det är en Android, så alla dina vanliga appar ska finnas. Och det är inte heller svårt att göra bytet från Iphone.
Kent, du har under flera år arbetat med att ta Fairphone till Sverige. Vad har du lärt dig om den här branschen? Du har ju dessutom tidigare bevakat den som journalist.
– Jag har lärt mig hur sällsynt det är med transparens. Fairphone är helt unika. Vad gäller andra tillverkare är det nästan omöjligt att ens få svar på sådana frågor. Det har också blivit uppenbart hur annorlunda Fairphone driver sin verksamhet jämfört med andra techföretag. De har inte som mål att generera vinst. Det är istället en rörelse som ordnar workshops och försöker tvinga hela branschen att gå i rätt riktning.
Få pengar för gammal mobil
Kent Vilhelmsson har nu gått vidare från ETC. Nu är det Johanna Skagerberg som har tagit över projektet med Fairphone och ETC Mobil. Det utvecklas hela tiden, säger hon.
– Nytt är att det cirkulära blir ännu tydligare för kunden. Den som beställer en Fairphone med ETC Mobil får 200 kronor för att skicka in sina gamla mobil och 700 kronor om det skulle vara en Fairphone 1 eller 2.
– Det om något visar hur seriösa Fairphone är med att sluta cirkeln, som de uttrycker det.
Hållbarhetschefen: ”Miljoner telefoner blir liggande”
Fairphones hållbarhetschef Miquel Ballester Salvа:
– Miljoner telefoner hamnar till sist i lådor i svenska hem. Det kan vara relativt nya telefoner som fortfarande fungerar eller gamla och defekta. Vi vill nå människor i samma ögonblick som de köper en ny telefon, för att påminna dem om vad de har där i lådorna. Syftet är att de ska skicka dessa telefoner till oss så att vi kan återanvända eller återvinna materialen.
Vad blir effekten?
– Att vi sluter cirkeln, att vi sparar väldigt viktiga resurser. Det är egentligen enkelt. Ju mer vi kan återvinna, desto mindre behöver vi ta från planeten,
Vad betyder samarbetet med ETC?
– Vi behöver hjälp att nå ut. ETC har en unik relation med många i Sverige. Nu får de hjälp att agera hållbart.
Från hopp till handling
• Så kan vi ställa om – tillsammans. Läs mer om projektet här.
Byt till ETC Mobil – på tio år sparar du 1,9 ton koldioxid
• 1 200 abonnenter ger vardera 240 kronor/år. Det blir 264 000 kronor till solceller.
• Det motsvarar 60 000 W och producerar 60 000 kWh per år.
• Per abonnent blir det 50 kWh/år.
• Mobiltelefonens användning berдknas till 300 kWh per år, inklusive servrar, mobilnät med mera. Mobilabonnemanget blir då helt solcellsdrivet efter 5 år och fortsätter sedan göra mer solel än användaren behöver.
• Efter tio år har man minskat utsläppen med totalt 1,9 ton koldioxid.
3 000
… Fairphone-telefoner har ETC sålt sedan samarbetet inleddes med Fairphone, som totalt har levererat fler än 100 000 telefoner.
Hårda fakta om Fairphone 3
• Operativsystem: Android 9
• Prestanda: Qualcomm Snapdrag 632-chipset och 4 GB arbetsminne
• Lagring: 64 GB inbyggt lagringsminne och stöd för SD-minneskort
• Skärm: 5,65 tums-skärm med full HD-upplösning
• Kamera: 12 MP kamera på baksidan, 8 MP kamera på framsidan
• Uppkoppling & nätverk: 2,4 och 2,5 GHz WiFi, Bluetooth 5 + LE, NFC-stöd, 4G och dubbla nano sim-kortsplatser
• Sensorer och anslutningar: USB-c, fingeravtrycksläsare, 3,5 mm hörlursuttag
• Storlek: 158 x 71 x 9,89 mm
• Vikt: 189 g