Dagens ETC
Kan solenergin etableras och tillsammans med vattenkraften skapa ett hållbart energisystem i auktoritära stoch krigsutsatta Sudan? Ja, det tror Almahi Suliman Adam Saeed. Nyligen var han och en grupp sudaneser på besök i ETC:s solcellspark på Tjörn för att lära sig mer om solenergi.Klara Strandberg
Text
Almahi Suliman Adam Saeed driver han en konsultfirma i Sudan (Nordsudan) och en av kunderna är ett statligt bolag för eldistribution. Han är även engagerad i att ta in solenergi till Sudan och under en blixtvisit till Sverige besökte han nyligen ETC:s solcellspark på Tjörn i Västra Götaland.
– En vän till mig, Jim Salih som bor i Göteborg, berättade om konceptet med egen el och hur individer kan bli el-producenter med solceller på taket. Det var upptakten till denna resa, egen el är verkligen en fantastisk idé! säger Almahi.
Idag är Sudan ett oljeproducerande land och energin kommer från olja (20 procent) och vattenkraft (80 procent). Landet har varit krigshärjat under flera decennier och oljan är en av konfliktskällorna. År 2011 delades landet i två, Sudan och Sydsudan, och oroligheterna har till viss del lättats sedan dess, men läget är ännu inte stabilt.
Almahi anser att Sudan har goda förutsättningar för solenergi. Landet är bördigt och har gott om sjöar och floder där vattenkraften är väl utbyggd och därmed finns det redan idag gott om lagringsmöjligheter för energin i dammar. Solenergin skulle kunna fungera som ett bra komplement till vattenkraften och därmed kunna ersätta oljan, tror Almahi.
Men enligt honom finns det några givna utmaningar. För att kunna lämna den fossila energin till förmån för förnyelsebart måste både den privata och statliga sektorn övertygas om fördelarna. Att staten i dagsläget har monopol över elproduktion och distribution gör inte heller saken enklare, säger Almahi.
– Jag tror att vi skulle kunna locka den privata industrin till att investera i solenergi vilket vore jättebra för samhället. Staten borde i sådant fall inte klaga i och med att tillgången till el skulle bli stabilare utan att den behöver investera pengar.
Almahi funderar även över hur solcellerna kommer att påverkas av extremt väder, så som höga temperaturer och sandstormar.
– Men har vi ju väldigt mycket sol under årets alla årstider och det är ju helt klart en fördel, säger han.
Med sig från besöket på Tjörn tar han sina förnyade kunskaper och planerar att presentera dessa för berörda myndigheter och statliga företag.
– Jag kommer att prata med ledningen för elbolagen i Sudan och berätta om dessa fantastiska projekt för att satsa på solenergi. Jag har goda förhoppningar om att bolagen kommer förstå fördelarna, säger Almahi.
Sudans energimix 2013:
1 969 GWh från olja
8 315 GWh från vattenkraft
Källa: International Energy Agency
Klara Strandberg
Text