Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Vårt solcellsstaket är färdigbyggt

Sidan mot väster.
Sidan mot väster.

Dagens ETC

Men det här staketet på plats kan du se titta ut över ägorna på kvällen med kaffekopp i handen och veta att solcellerna på västra sidan ger el hela tiden.

Egen Els staket är klart! Detta är ett staket tänkt för en villatomt eller liknande. Ett staket med två sidor. Ena sidan mot öster. Andra sidan mot väster. Lodrät placering.

Men det här staketet på plats kan du se titta ut över ägorna på kvällen med kaffekopp i handen och veta att solcellerna på västra sidan ger el hela tiden.

Staketet är ett försök att visa nya typer av solcellsinstallationer som kommer bli allt vanligare (menar vi) nu när själva solcellerna blivit billigare.

Förut var alla tvungna att räkna på perfekt placering mot söder för att få igen en solcellsinstallation ekonomiskt. Men alla har inte söderläge. Och ibland står det en enveten björk hos grannen precis där staketet skulle vara. Då kan man bygga friare genom att helt enkelt sätta upp fler paneler.

Ett staket med öst/västlig placering ger ca 20 procent mer solel än om man placerar halva ytan på ett södertak. Men då har man ju förstås satt upp dubbelt så mkt solceller på staket (båda sidor).

Den lodräta placeringen sänker årsproduktionen, men det gör å andra sidan att man får mer el när solen står lågt, jämfört med vanlig installation. Dvs senhöst, vinter och tidig vår. På helåret kommer alltså vårt staket med dubbla antalet paneler ge 20% mer än vårt perfekta södertak.

Staketet är byggt i trä (ja, vi gillar trä som du kanske vet). Givetvis kan man bygga med annat material. I de flesta kommuner är staket under 120 cm bygglovsfria. Men kolla för säkerhets skull med din stadsarkitekt.

Till staket som är totalt 3600W och drygt 10 meter långt har vi använt en 3 fas växelriktare men två stycken olika MPPT ingångar. Då kan man ha östsidan på den ena och västsidan på den andra. Båda sidorna ger el sålänge solen är uppe, men givetvis ger sidan mot solen mest under de timmarna.

Vi räknar med en årsproduktion på 2340 kWh på denna anläggning. Solcellsstaketet kostar ca 50 000 kr exklusive bygget. Hälften av pengarna har Naturskyddsföreningens Bra Miljövalsfond stött bygget med.

Solel är framtidens stora melodi. Vi på Egen el vill inspirera dig att använda den på olika sätt. Har du egna  tips så skicka gärna in. Mejla egenel@etc.se