Johan Jenny Ehrenberg visar solceller ovanför odlingar, så kallad agrovoltaics, där solcellerna förutom att producera el berikar odlingen eftersom nattens dagg rinner ner under dagen.
ETC Solpark
Anneli Rehnberg har under en tid känt mörka tankar. Men när hon besökte ETC Solpark och deltog i Solvandring med Jenny vände det:
– Jag har känt mig så pessimistisk. Men här insåg jag att det händer väldigt mycket positivt. Faktiskt fick vandringen mig att känna ett hopp.
Anneli Rehnberg och hennes man Leif-Åke Fritz bor på Dalarö strax utanför Stockholm. De har i många år prenumererat på tidningen Kloka hem som ges ut av ETC. Redan 1993 byggde de sitt egna ekohus och hade länge funderat på att besöka ETC Solpark.
– Vi värnar om miljön, det är ett gemensamt intresse, säger Leif-Åke.
Efter rundturen på tre timmar i ETC Solpark i Katrineholm pratar Anneli Rehnberg och Leif-Åke Fritz om vad de upplevt.
– Solparken var större än jag trodde, och roligare. Jag visste inte att det fanns så mycket olika saker här, konstaterar Anneli och fortsätter:
– Helhetstänkandet tycker jag är fint. Det är inte bara el, det är trevligt också, med odlingar, konst, djur, café och nytänkande. Det känns att här har man vågat experimentera, inklusive att våga göra lite fel.
Leif-Åke håller med.
– Jag gillar hela Johan Jennys idé. Att bygga upp något på ideell basis nästan, för viljan att sprida kunskapen. Elbolaget gör inte vinst, överskottet går till att sätta upp nya solceller, jag gillar det!
Anneli fyller i:
– Det är inte bara teknik det är också politik, och man kan ställa kontroversiella frågor till Johan Jenny om man vill.
Glimt i ögat
Starkast intryck gjorde berättelsen om ETC Byggs klimatpostiva hus på Anneli Rehnberg:
– Jag inser att det hänt väldigt mycket sen vi byggde vårt hus och jag fick för mycket ägg när vi skulle blanda äggoljetempera. Jag har lite svårt att hänga med i siffror om KW och Kwh, men det gör inte så mycket. Jag fattade helheten och blir rätt upprörd över att politiker tänker mer på att vinna val än att göra det som är bäst för mänskligheten. Det har gjort mig ganska pessimistisk, men det var härligt att träffa Johan Jenny med den envisheten, glimten i ögat och kunskapen. Det var mycket som var intressant för mig.
Vissa saker förvånade. Leif-Åke:
– Jag var inne på toaletten och såg ett tvättställ i trä. Jag tyckte att det var jättetufft!
Han uppskattade även utställningen Befrielsen:
– Det är kunskap som behövs för att få bort fördomar. Utställningen var jättefin, den borde bli permanent.
Väckte tankar
Vandringen väckte tankar om vad Anneli och Leif-Åke ska göra framåt. Leif-Åke berättar:
– Vi har börjat tänka på parhus från ETC Torp, vi tänker på ålderdomen. Vi bor så fint nu, vi är friska, men har många trappor. På sikt kanske det blir ett parhus från ETC Torp. Det skulle kunna bli ett generationsboende med våra vuxna barn.
De blev dessutom väldigt sugna på att redan nu bygga ett staket av solceller, för att stänga ute rådjur från sina köksträdgårdsodlingar.
– Det skulle vara väldigt kul!
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.