ETC El
Kaj Andersson och Eva Kraft drömde om att lägga solceller på sin ladugård från 1700-talet. Men skulle det gå rent tekniskt? Nu, två månader senare, ligger solcellerna på plats.Klara Strandberg
Text
På sin tomt i Rävlanda har Kaj Andersson och Eva Kraft tre bostadshus, ett där de själva bor, ett där Evas son bor med sin familj och ett som de hyr ut. Tillsammans har husen en relativt stor energiförbrukning som Kaj Andersson och Eva Kraft länge funderat på att försöka minska.
– Vi har hela tiden varit överens om att om vi menar allvar med den klimatpolitik vi står för måste vi göra något konkret, därför har vi länge funderat över att sätta upp solceller på vår ladugård. Nu efter sommaren kom vi till skott och kontaktade Egen El för en offert, berättar Kaj Andersson.
En teknisk utmaning
Ladugårdstaket är stort och på det hela taget optimalt för solceller, men inför monteringen fanns en stor utmaning.
– Byggnaden är från slutet av 1700-talet och på den tiden lades taken på ett annat sätt än de gör i dag, berättar Kaj.
Taket ligger på stockar som är saxade i nocken, på dessa är det glest brädat, skyddat med spån och utanpå vilar tegelpannor. I det befintliga taket fanns ingenting att fästa solcellerna i. Efter en hel del funderande kom Kaj tillsammans med Egen El fram till att enklast var att ta bort raddorna av tegel och spåntak som ligger ovanpå de tjocka stockarna. På stockarna monterades reglar och ränndalar som solcellerna sedan kunde monteras i.
– Nu är solcellerna, som Egen El monterat, på plats. Jag tycker det har varit en relativt smidig process. Arbetet hade dock tagit längre tid om det inte vore för att jag är pensionär och har kunnat arbeta med projektet under dagtid.
55 kvadratmeter solceller
Anläggningen är på 55 kvadratmeter, 8,82 kW, och väntas generera 7 350 kWh per år.
För Kaj och Eva kommer energin från solcellerna räcka till en fjärdedel av de tre husens totala konsumtion.
– Vi är väldigt nöjda. Det är roligt att det äntligen blev av, säger Kaj.
Klara Strandberg
Text