Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Nu säljer vi Kimchi av gurka: ”supergod”

ETC Solpark

ETC Odlas pop-up-butik på St Paulsgatan 14 i Stockholm fortsätter att ha öppet varje fredag 11-17 under hela oktober. Där säljs tomater, grönsaker och förädlade produkter. ”Vi har packat ett stort antal burkar med Kimchi av gurka. Den är supergod, den är vår stolthet”, säger Elin Starck, trädgårdsmästare.

Kommentera

ETC Odla har både växthus och frilandsodlingar i ETC Solpark i Katrineholm. Där bygger de upp jorden med biokol och en egenproducerad klimatsmart och pyralidfri ekologisk näring (Jordkraft). Tomater är huvudgrödan och trädgårdsmästarna Elin Starck och Emma Nordström odlar ett 40-tal sorter som valts ut för att de är särskilt goda.

Odlingen är inte bara ekologisk, dessutom anstränger sig trädgårdsmästarna för att inget ska gå till spillo.

– Vi förädlar allt som inte är fint nog att säljas genom självplock i växthuset eller i vår Pop-up-butik fredagar 11-17 på St Paulsgatan 14 i Stockholm, säger Elin Starck.

Allt mer förädlas under hösten

Eftersom det börjar bli sent på odlingssäsongen behöver allt större del av skörden förädlas. Det märks i det som skickats till Stockholm den här fredagen.

– Ett stort lass Kimchi av gurka. Oj, vad god den är! Vi gör Kimchi av salladskål också, men min favorit är den med gurka, säger Elin Starck.

Kimchi är en blandning av fermenterade grönsaker där huvudingrediensen normalt är kinakål. Kimchi kommer ursprungligen från Korea, men är nu ett utbrett livsmedel i stora delar av Asien.

Vitaminer frigörs i Kimchi

Elin Starck förklarar att växter som växer nära markytan har ett naturligt högt innehåll av mjölksyrabakterier och därför är kål extremt bra som bas i fermenterade recept. 

På kålens yta växer ett enormt antal mjölksyrabakterier som får de bästa tillväxtförhållandena när kålen skärs ner i mindre bitar och ytan därmed ökas. Saltet som tillsätts under processen hjälper till att pressa saften ur kålen och frigöra sockerarter som bakterierna kan leva av. Kålen pressas ner i ett glas som sluter tätt. Vitaminerna och mineralerna som frigörs med juicen kommer normalt att försvinna ut i atmosfären (oxiderar), men tack vare att mjölksyrabakterierna trivs i en miljö utan syre (anaeroba förhållanden) så bevaras därmed en hög andel av kålens vitaminer och mineraler. 

Förutom kinakål , andra grönsaker och salt innehåller Kimchi typiskt sett chilipasta, ingefära och vitlök men kan göras i en mängd olika varianter med olika smaker.

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.