Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Nu har vi tagit det första spadtaget i Västerås!

Bild: Bild: Henrik Mill

ETC Bygg

Många sa att det var omöjligt för en icke vinstdrivande aktör att slå sig in på bostadsmarknaden för att bygga klimatsmarta hyreshus –men bara ett och ett halvt år efter att Johan Ehrenberg genom ETC Bygg började driva idén togs i onsdags första spadtaget på huset i Västerås. –Det här är en fantastisk seger, säger Johan Ehrenberg.

Det är en solstrålande förmiddag när Johan Ehrenberg välkomnar bostadsminister Per Bolund (MP), allmänheten, lokala politiker och många av de experter som jobbat med de klimatsmarta hyreshus som nu börjar byggas i Västerås av ETC Bygg. Intresset är stort, det tält som byggts med en liten scen fylls till brädden och människor trängs även utanför.

Bostadsminstern får inleda och förklara varför han stöttar projektet:

– Det känns väldigt kul att få vara här och ta spadtaget för ett så spännande projekt, i en byggbransch som ofta säger att det inte går, att det är krångligt att det blir för dyrt. Då krävs det innovatörer som kommer från ett annat håll, som inte bara bygger klimatsmart utan även klimatpositivt som ETC Bygg gör.

Fritt för kommuner att följa

Efter en stunds scensamtal får ministern äran att ta de två första spadtagen, ett för framtiden och ett för nutiden. Publiken skålar och applåderar.

På plats finns även företrädare för Västerås kommun, som får frågan om varför de valt att satsa på ETC:s hus i sin kommun.

– Vi hade en markanvisningstävling, vi bygger 5 000 bostäder i området. Vi har satt upp kriterier som bejakar innovation och miljötänkande. När vi utvärderade så valde vi ETC Bygg, säger Anders Teljebäck, kommunalråd.

Han förklarar att det kommunala bostadsbolaget själv bygger hyresrätter utifrån miljömål och att kommunen vill lära från innovatörer.

Johan Ehrenberg flikar in:

– Vi gör ju det här av politiska skäl. När vi byggt första huset kommer vi att erbjuda våra tekniska underlag gratis till kommuner med allmännytta som också vill bygga klimatsmarta hyreshus. Kommunerna kan sätta igång och bygga 100 hus om de vill. Det här kan sätta igång jätteroliga processer!

”Vi bygger klimatsmart”

Att det gått fort från idé till förverkligande, bara ett och ett halvt år, tror Johan Ehrenberg framför allt beror på att det finns en tydlig idé bakom projektet:

– Vi bygger klimatsmart, utan vinstintressen.

Men visst har projektet stoppats upp i byråkratin ett antal gånger.

– Det handlar om att de som ska godkänna idéerna inte har kunskapen. De är inte vana vid att antalet parkeringsplatser är planerade utifrån att det ska finnas en bilpool eller att husen inte behöver vara inkopplade till fjärrvärmesystemet.

Hyrorna ska förhandlas

Hur billiga – eller dyra – hyrorna kan komma att bli är för tidigt att säga.

– Vi kommer att förhandla det med hyresgästföreningen innan vi går ut med något. Projektet har fördyrats av den M-KD-budget som slopade investeringsstödet och det kan hända saker under byggprocessen. Visar det sig att de klimatsmarta duscharna som tar tillvara 90 procent av värmen blir betydligt dyrare än planerat så kommer vi att välja att bygga klimatsmart ändå, säger Johan Ehrenberg.

Vilka de första hyresgästerna blir är ännu oklart.

– Vi har en kö på 130 personer och vi bygger 30 lägenheter. Vi får väl bygga fler hus i Västerås? Vi ska intervjua alla som är intresserade. Jag tror att man kommer att må bra av att bo här om man är intresserad av klimatsmarta lösningar, bilpool och odling. Det här är en pilot och det är viktigt att jobba med engagemang –  att blanda åldrar och var man kommer ifrån. Dessutom lämnar vi några lägenheter till den kommunala kön, enligt kommunens regler.

Fler hus ska byggas

När de två husen står klara i Västerås är planen att bygga tre hus i Växjö och därefter ett i Malmö.

– I Malmö vill kommunen att vi ska börja bygga redan 2021, vi får se om vi hinner det. Malmö är intresserade av att halva huset blir ett bondekooperativ. Vi är öppna för det, om det finns intresse, säger Johan Ehrenberg.

Tack vare en crowdfundingkampanj som har samlat in 25,5 miljoner kronor är det ena av de två husen som nu byggs i Västerås fullt finansierat. Förhoppningen är att kunna bygga båda husen samtidigt. Om inte mer pengar strömmar in från allmänheten genom crowdfunding är alternativet att låna pengar från en bank för att bygga det andra.

– Vi räknar med inflyttning efter nyår, om det blir i januari eller mars 2020 vet jag inte. Det kommer att gå fort att bygga husen, säger Johan Ehrenberg.

Ämnen i artikeln