Hoppa till innehållet

Könsbytet: The True Story

”Nu är det slut på fegeriet”

Bild: Håkan Elofsson

ETC Media

Nu är utställningen Befrielsen ute på turné. Johan Jenny Ehrenberg möter människor på nya orter, som inspireras att skapa fria liv:

– Det känns fint att min personliga berättelse om att söka befrielse kan användas av andra som vill skapa sina fria liv. Nu är det slut på fegeriet!

Den här veckan öppnas utställningen Befrielsen i både Eskilstuna och Katrineholm. Nästa vecka i Norrköping. Det gör Johan Jenny Ehrenberg glad, inte minst för att hen märker att unga människor känner sig stärkta av att se den. 

– När vi ställde ut i Stockholm mötte jag flera unga flickor som var inne i en fundering på om de ville vara flickor. När man är tidigt i processen och får höra att det du tänker är hemskt, finns ett behov av att höra att det här är frihet och glädje. En positiv motståndskamp mot snäva könsideal.

– Men det roliga är ju också alla de, många äldre, som kommer bara för att de helt enkelt är nyfikna på utställningen.

Har du inte mött några negativa reaktioner?

– De finns ju alltid, olika varianter av högerextrema hot. Det drabbar alla utställningar som ifrågasätter normen och deras ideal. 

– För 40 år sedan när jag kom ut offentligt som Jenny blev jag misshandlad och nerslagen. Nu har jag framför allt mött småleenden, ibland stora leenden och från vissa ett ointresse. Jaha, du föddes som Johan och väljer läppstift och heter Jenny. Man rycker på axlarna, men säger inte usch eller fy. Så har det varit för mig. Men jag är ju medveten om hur mycket våld och hot som riktas mot gruppen trans. Det är en grupp som är ännu mer utsatt för våld än gruppen kvinnor.

Vad tror du har spelat roll för den ökade acceptansen?

– Den positiva hbtqi-kampen. Tack vare den har vi fått rätt till samkönade äktenskap, möjligheten att skaffa barn fast man är två av ett kön. Det har uppstått en motrörelse mot en konservativ bild av ”såhär ska det vara” som lett till möjligheten att berätta ”såhär är jag”. Till det kommer stödet från den feministiska rörelsen – även om jag kallar en liten del av den ”kocko-bello”.

Du har talat om att det finns en sorg i dig att du gömde Jenny i dig i 40 år. Du gjorde det på grund av hot, hat och våld – men också en rädsla för att om du släpper fram Jenny så kan det få konsekvenser med allt som byggts upp runt ETC. Nu har Jenny jobbat och till exempel suttit i bankmöten om många miljoner kronor för ETC Bygg. Hur har hon/du bemötts?

– Jenny verkar vara klokare än Johan, har lättare att prata med folk. Jag var med om en kris idag i ett av våra företag, märkte hur min röst sjönk när jag sa stopp, nu gör vi såhär. Då kände jag mig som Johan, auktoritär. Jag gillade det inte. 

Känner du dig så pass fri att du även skulle kunna klä ut dig till Johan en måndag – om den lusten skulle falla på? 

– Det gör jag, absolut! Men det är som du säger, jag klär ut mig till Johan då. Härom dagen skulle jag köra koskit och grus i en skottkärra i en hel dag, då har jag inte höga klackar och kjol, det är inget problem. Det är ett problem om någon skulle säga ”nu ska du träffa banken och då får du inte komma som Jenny”. Det skulle vara förtryck. Men sådant möter inte jag, ETC är en speciell arbetsplats, jag är privilegierad.

Känns det speciellt att utställningen öppnar i ETC Solpark på lördag?

– Ja, faktiskt. Det finns en stor rörelse som möjliggjort att ETC kunnat göra så mycket, så många människor som ställt upp bakom våra tidningar och vår insikt om att solen är lösningen. Jag hoppas möta dem nu också och att nya samtal uppstår.

Fakta/Befrielsen

Befrielsen är en utställning och en berättelse om frihet och kärlek och om de som försöker hindra den. I en unik berättelse som startade 1983 och förnyades 2023 berättar Johan Jenny Ehrenberg om den frihet vi kan få, om vi skapar den tillsammans.

Utställningen bygger på bilder av Hatte Stiwenius från 1983, som kombineras med nya bilder av Håkan Elofsson 2023. Dessutom samtal, filmer, gamla intervjuer och nya och tal till nationen. 

Här kan du se Befrielsen

Eskilstuna: Kulturhuset Royal, 15–17 maj

Katrineholm: ETC Solpark, 18 maj–1 oktober

Norrköping: Arbetets Museum, 20–24 maj

Linköping: Stadsbiblioteket, 27 maj–2 juni

Göteborg: Strawberry Hotel, 10–16 juni

Solna: Solna Kulturhus, 23 sept–11 okt

Läs mer och boka biljetter här