Hoppa till innehållet

INFO OM ETC

Nettonollpolitiken är en myt

ETC-företagen

Klimatet är vår tids ödesfråga. Mitt under en extrem värmebölja lyfter ETC nyhetsmagasin myterna bakom 1,5-gradersmålet, klimatrörelsens läge – och hur maten kan odlas fossilfritt.

Under tre decennier har forskare hävdat att tekniska lösningar, marknaden och begrepp som ”nettonollutsläpp” kommer att lösa klimatkrisen. Tre av dessa forskare skriver nu i ETC nyhetsmagasin att de har kommit till den fruktansvärda insikten att de inte har varit en del av lösningen – utan en del av problemet. De skriver om sin oro i en lång och resonerande text som leder till slutsatsen: ”Nuvarande nettonollpolitik kommer inte att hålla uppvärmningen under 1,5 grader, för det har aldrig varit avsikten med den. Den drevs, och drivs fortfarande, av ett behov att beskydda den rådande ordningen, inte klimatet.”

Veckans tidning har klimattema. Vi möter aktivisterna som lagt om sina liv för att sätta aktivismen först. För dem handlar det inte om att ”offra” ett bekvämt liv, det handlar om att skapa ett liv som känns meningsfullt – på riktigt. Men vart är den växande rörelsen Extinction Rebellion på väg? Från ett fokus på icke-våld diskuterar rörelsen nu att bredda begreppet till att innefatta skadegörelse. I Storbritannien har det redan skett. Vi intervjuar bland annat Karin Sunde Persson som ”tyvärr” tror att det är nödvändigt att klimatrörelsen går den vägen:
– Tittar vi historiskt är det bara då saker börjar förändras. Det var väldigt starkt att se kvinnorna i England som gjorde det. Men det är komplext, tar vi det steget blir vi behandlade på ett annat sätt. Klimatet kommer att hårdna. Vi måste vara väldigt bra på att ta hand om varandra för att kunna utkämpa den tuffa strid som ligger framför oss, säger hon.

Vi lyfter också det hisnande exemplet om de ryska datjorna. När människor tilldelas odlingslotter i riktigt stor skala förändras matproduktionen och samhället får en helt annan motståndskraft. 
Klimatkommentaren diskuterar de röda linjer som behöver dras i politiken. Kulturen belyser klimatböckerna i vår tid – och ledaren reder ut varför den extrema värmeböljan inte förvånar.

Dessutom har Andres Lokko hittat seklets mest perfekta socialrealistiska diktverk, Jenny Damberg guidar till bästa boksällskapet i hängmattan – inklusive några titlar som manar en att stiga upp och ta tag i det som måste och kan göras. Vi möter sommarprataren i en aktuell podd som utmanar Sommar i P1:s snäva urval, Fadumo Osman och på vinjetten I Backspegeln reder Mats Deland ut varför människor njuter av att straffa.
Korsord, frågesport – och en krönika om kristallernas nya status under pandemin.

Trevlig helg och trevlig läsning!

 

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin

Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Ämnen i artikeln