Dagens ETC
Strax innan påskhelgen la regeringen fram ett förslag om att slopa kravet på momsregistreringsnummer för microproducenter. – Det är en posiv nyhet och om det blir verklighet skulle det bli enklare för privatpersoner att satsa på solenergi, säger Lars Holmquist, vd på Egen El.Klara Strandberg
Text
I dagsläget måste alla som sätter upp solceller och ska sälja överskjutande el att momsregistrera sig, även om man inte är en företagare.
Regeringen har länge ifrågasatts för sin politik när det kommer till solenergi och kritikerna menar att den gör det onödigt svårt för privatpersoner att sätta upp solceller och göra sin egen el.
Nu vill regeringen göra det enklare för privatpersoner och småföretagare att producera sin egen förnybara solel. För att minska administrationen för microproducenter och föreslår den att företag med mycket liten omsättning (30 000 kronor per år) ska momsbefrias. Förändringen innebär, om den går igenom, att microproducenterna slipper momsregistrera sig, fakturera moms, samt att redovisa och betala in moms på sin försäljning.
– Det är ett något oväntad förslag, men mycket välkomnat! Om förslaget går igenom försvinner en av de saker som många villaägare och bostadsrättsföreningar upplever som knepigt när det gäller solceller, säger Lars Holmquist på Egen El.
Även Johan Ehrenberg, ägare Egen El, välkomnar förslaget.
– Det är ett mycket bra förslag och innebär att onädigt krångel försvinner, säger han.
Om förslaget blir verklighet ökar möjligheterna för en solrevolution i Sverige, säger Lise Nordin, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet, till Supermiljöbloggen.
– Jag är glad att momskravet nu tas bort. Det har aldrig varit så enkelt och lönsamt att sätta upp solceller på sitt villatak. Slopad moms tillsammans med regeringens rekordsatsning på investeringsstöd och garanterad skattebefrielse även för den som säljer el ut till nätet ger möjligheter för solrevolutionen.
Förslaget skickas nu på remiss för att utgöra underlag inför budgetpropositionen för 2017 och regeringen hoppas att ändringarna ska träda ikraft 1 januari 2017.
Läs regeringens pressmeddelande här.
Klara Strandberg
Text