Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Malmöbygget: Nu monteras väggarna av halm

Byggchef Fredrik Fagerberg skär bort en bit av det membran som skyddar mot väder under byggfasen, för att visa den pressade halmen.

Byggchef Fredrik Fagerberg skär bort en bit av det membran som skyddar mot väder under byggfasen, för att visa den pressade halmen.

ETC Bygg

Världens första höghus i trä och halm håller på att byggas av ETC Bygg i Malmö. Nu har halmväggarna anlänt och monteras. ”Det är ett av de klimatsmartaste husen jag känner till”, säger Fredrik Fagerberg, byggchef och utvecklare.

Kommentera

Höghusbygget i Hyllie/Malmö växer fram, fyra våningar i taget.

Fredrik Fagerberg tar byggtrappan upp till första lägenhetsplanet för att visa halmväggarna. Han säger:

– Vi håller på att uppföra det som kommer att bli världens högsta halmhus. Eller ett ganska stort KL-trähus. Det beror på vilka superlativ man vill använda. Men störst i världen är alltid bra. 

Halmväggarna består av industripressad halm från EcoCocoon som byggts till väggar i ETC Byggs egen fabrik i Hultsfred. Ett tunt membran sitter utanpå halmen. Fredrik Fagerberg tar fram en kniv och skär loss en bit. Han förklarar att membranet är ett skydd mot väder under byggfasen. Men tillägger att det egentligen inte behövs.

– Både trä och halm tål att utsättas för fukt, regn och snö under byggfasen. Halm är väldigt bra på att hantera fukt, minst lika bra som trä. Även om det hällregnar från sidan, som det ofta gör i Malmö, så torkar det väldigt snabbt, när huset väl är tätt. Vi har ett skydd här ändå, vi kan kalla det hängslen och livrem.

Han tillägger att det viktigaste om man använder ett regnskydd under byggtiden, är att det inte är i plast.

– Det kommer alltid in fukt någonstans. Då måste materialen kunna andas. Om du hade satt en plast här ovanpå istället, som hade varit lite billigare, då hade du kunnat få problem med svarta små prickar.

 

Halmen sitter innanför stommen i korslimmat trä, KL, i de yttre väggarna. Halmen både bär och isolerar.

– Vi kallar de yttre väggarna för klimatskalet. Vi väljer industripressad halm för att det har ett mycket bättre klimatavtryck jämfört med träull, som vi använt i tidigare byggen av våra hyreshus i Västerås och Växjö, för att isolera ytterväggarna.

Fredrik Fagerberg förklarar att halmstommarna är uppbyggda av något som kan jämföras med legoblock i halm, dessa finns i olika dimensioner såsom 30, 40, 60, 80 eller 120 centimeter breda och i valfria höjder. Tack vare en kombination av dessa kan man åstadkomma i princip vilka totala längder upp till 12 meter, som man önskar. Det är alltså inte halmbalar som läggs på varandra utan halmen har pressats i en kontrollerad process, till väggar.

– Halmelementen vi tittar på här, består av en regelbit i varje hörn. Här innanför sitter en träregel och det finns reglar även i ytterhörnen. Och så sitter det några plywoodhyllor som avgränsningar, plus plywood i toppen och botten av varje väggelement.

Han förklarar att den industrialiserade processen gör att halmen är ett kraftfullt material.

– Det är 150 kilo per kubik i densitet på halmen, när den pressats i de här väggarna. 

Det betyder att de väggelement som just nu monteras i Malmö tar en hel del last. 

– Du kan bygga upp till fyra våningar med bara sådana här väggar i industripressad halm som lastbärande. Vi på ETC Bygg har byggt flera lägre hus med halmväggar som bärande, både de som kallas ETC Torp – och jag och min bror har dessutom byggt ett hus till vår mamma. Halm är beprövat av väldigt många andra också.

 

Halmvägg
Halmen har många bra egenskaper. Den både bär och isolerar.

Fredrik Fagerberg berättar att han får många frågor om det här höghusbygget är ett experiment och hur de kan veta att det fungerar.

– Vi använder beprövade material och gör dessutom väldigt många tester där vi simulerar materialens åldrande i ett 120-årsperspektiv. Vi ingår i en rad olika forskningsprojekt. Att bygga ett höghus är omgärdat av ett omfattande regelverk och våra material och metoder är väl prövade enligt Boverkets krav på hållfasthet, brandskydd och så vidare.

Använder biobaserade material

ETC Bygg anstränger sig hela tiden för att hålla klimatavtrycket nere under byggprocessen och använder biobaserade material som dessutom lagrar in kol. Fredrik Fagerberg förklarar att halm är bättre än trä utifrån aspekten att ett träd växer upp under väldigt många år innan det kan avverkas, medan halmen är en ettårig gröda.

Om halm blir vanligare i byggen framöver, vilket Fredrik Fagerberg hoppas, betyder det att det går åt mindre trä och att lantbrukare får avsättning för en restprodukt.

– Bäst är ju att använda svensk halm ifrån närområdet. Det hoppas vi kunna göra i kommande byggen. Nu har vi köpt in pressad halm från EcoCocon, som levererar från Litauen.

 Kan leverera till andra

Intresset för halm som byggmaterial växer och ETC Bygg har uppfört en väggfabrik i Hultsfred, där de hoppas få beställningar på väggar i halm till andra byggföretag.

– Vi har varit lite upptagna de första åren med att göra det som ETC Bygg har haft i pipeline. Men nu har vi vuxit och skalat upp lite grand, så vi kan leverera till andra byggherrar också.

Läs en längre version av texten på etcbygg.se

ETC Bygg är vårt bolag som tar in pengar från allmänheten och ­förvandlar dem till klimatsmarta hyreshus. Du sparar i andelar som återköps till insatt summa när du vill avsluta ditt sparande.

Avkastning för år 2024 är 5,5 procent.

spara i våra hyreshus

Ditt sparande har säkerhet i form av B-aktier i vårt publika bolag ETC Bygg AB. Sparande i B-aktier omfattas inte av statlig insättningsgaranti.

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.