Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Katrineholms smaker når Kungsholmen

ETC Solpark

ETC Solpark och ETC Odla får allt mer draghjälp från Plus Katrineholm, som arbetar med att stärka den lokala attraktionskraften för företag, invånare och besökare. Nästa vecka har Plus Katrineholm en pop-up-butik i Stockholm i samarbete med matkollektivet/butiken Radici, där ETC Odla är en av flera matproducenter.

Kommentera

Mellan den 10 till 15 oktober öppnar ett femtontal passionerade matproducenter från Katrineholm med omnejd, en av dem ETC Odla, en pop up på Kungsholmen i Stockholm. Det är ett samarbete mellan Plus Katrineholm och matkollektivet Radici. Tanken är att hylla de sörmländska och lokala smakerna.
Där kommer det att finnas många smakupplevelser, allt ifrån naturbeteskött till mikrobglada grönsaker och oljor som pressats fram av rapsblomma och tallskott. Det arrangeras även en rad olika aktiviteter, som pastakurser med stenmalet havre, dryckesprovningar med smaker av druvor, örter och ogräs, även vinprovning samt föreläsningar om permakultur.

Små företag får draghjälp

ETC Odlas trädgårdsmästare Elin Starck upplever att Plus Katrineholm är väldigt engagerade i att lyfta lokala småföretag – som får en draghjälp av kommunen.
– Den här pop-up-butiken i samarbete med Radici 10-15 oktober blir något av ett test. Kanske blir det mer sådant framöver? säger hon.

kimchi
ETC Odla förädlar en del av skörden, till exempel till Kimchi.

ETC Odla, som är mest kända för sina underbart goda ekologiskt odlade tomater, säljer framför allt tomater i egen regi, direkt i ETC Solpark genom självplock eller i den egna pop-up-butiken, fredagar på St Paulsgatan 14 i Stockholm.
– Vi kanske tar med oss några tomater till Radici, men framför allt blir det förädlade produkter från ETC Odla. Till exempel en pumpachutney smaksatt med portvin, en tomatmarmelad spetsad med rom och så tar vi med Kimchi av gurka eller salladskål. Våra förädlade produkter är supergoda, vi ät rätt stolta över dem.

Tänker klimat i alla led

Elin Starck berättar att ETC Odla vinnlägger sig om att ta hand om all skörd och inte låta något gå till spillo. Skörd som inte lämpar sig för försäljning på grund av utseende eller kort datum förädlas i ETC Solpark.
– Vi tänker klimat i alla led. Vi odlar under solceller, tillverkar biokol som vi jordförbättorar med, gödslar sparsamt med egenproducerad Jordkraft och vi motverkar svinn. Vi förädlar inte det som är gott nog att sälja färskt. Vi har världens godaste tomater, det är vårt signum. Den smaken känner du även i en marmelad eller en fermenterad röra.

”Vi lyfter varandra”

ETC Solpark, där ETC Odla är en del, uppskattar den draghjälp de får av Plus Katrineholm.
– Vi märker att solparken ligger Plus Katrineholm varmt om hjärtat, eftersom vi är ett besöksmål med bra värderingar. Katrineholm har stort utbud av lokala småföretag och Plus Katrineholm är extremt driftiga och innovativa i sitt arbete med att få oss att synas. Det är vi glada för!
Elin Starck upplever dessutom att draghjälpen från Plus Katrineholm skapar en vi-känsla mellan olika mindre företag nischade på eko-odling och förädling i trakten.
– Vi lyfter varandra, istället för att var och en kämpar på sitt hörn. Det blir en sammanhållning och mer hållbart.

Radici finns på Kungsholmsgatan 20 Stockholm.

trädgårdsmästare
ETC Odlas trädgårdsmästare Emma Nordström och Elin Starck.

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.