Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Katrineholms kommun väljer biokol som rening

Ett lager biokol placeras i varje dike för att binda tungmetaller och rena dagvattnet.

Ett lager biokol placeras i varje dike för att binda tungmetaller och rena dagvattnet.

ETC Solpark

Nu tar Katrineholms kommun steget att använda biokol i regnvattenbäddar, som en rening av dagvatten.

– Vi har högt ställda mål, försöker vara så cirkulära som möjligt och köper biokolen lokalt, från ETC Odla, berättar platschefen Niclas Sandberg.

Kommentera

Onsdagen den 28 augusti var trädgårdsmästarna Elin Starck och Emma Nordström från ETC Odla på plats när Katrineholm kommun inledde arbetet med att för första gången använda biokol i regnbäddar för att rena dagvattnet.
– Biokolen har ju många fördelar. En av dem är att det renar vatten genom att binda tungmetaller, säger Elin Starck.
ETC Odlas biokol tillverkas i solparken i Katrineholm och säljs både till hobbyodlare och till kommuner.
– Vi tycker att det är väldigt roligt att Katrineholms kommun väljer vår biokol för att rena dagvatten. Det ska bli spännande att följa, säger Emma Nordström.

Dyrare att låta bli

Att ta hand om dagvatten blir allt viktigare. Klimatförändringar och en större andel hårdgjorda ytor i städerna bidrar till en ökning av dagvatten som måste ledas bort. För att förhindra överbelastade VA-ledningar behöver dagvattnet fördröjas inom avrinningsområdet och för att minska föroreningsutsläpp behöver dagvatten renas från tungmetaller och näringsämnen. Det är bakgrunden till att biokol allt oftare används i regnbäddar, som här i Katrineholm.
– Det allra bästa för miljön hade förstås varit att skogen fått stå kvar. Men när vi behöver exploatera en yta som denna känns det fantastiskt att vi gör så bra vi kan. I asfalten vi står på har vi ersatt petrolium med lignin. Vi använder biokol i regnbäddarna. Det är inte en billig produkt, men det hade varit betydligt dyrare att låta bli, säger Niclas Sandberg.

Nicklas Sandberg (i förgrunden) tycker att det känns fantastiskt att Katrineholms kommun arbetar med biokol som binder tungmetaller, för att rena dagvatten.

Runt alla vägar och tomter i det område som just nu byggs i Katrineholm löper diken, totalt en dryg kilometer. Alla diken fylls upp med makadam. Därefter cirka en centimeter biokol och på toppen en sandblandad, mager jord för att fylla ytorna med ängsblommor och träd.
– Ungefär 7,5 procent av varje dike utgörs av biokol. Det sägs vara vad som krävs för att rena regnvatten som ju kontamineras av biltrafik och annat, säger Niclas Sandberg.

”En fantastisk produkt”

Elin Starck och Emma Nordström återvänder till ETC Solpark där tomater ska bindas upp, tjyvas och skördas i växthusen. Elin Starck visar biokolpannan där flis hettas upp under pyrolys för att bli biokol. Hon förklarar:
– Vi använder biokolen i våra egna odlingar eftersom odlingsresultatet är helt otroligt bra! Men vi säljer även en hel del till hobbyodlare och till kommuner. Vi är glada för alla nya kunder, för vi har kapacitet att sälja ännu mer än vi gör idag. Biokol är en fantastisk produkt med många användningsområden.

Läs hela texten på etcsolpark.se

Elin Starck vid säckarna där biokolen matas ut från anläggningen i ETC Solpark.

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.