Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Kan solcellernas växelriktare placeras utomhus?

Bodil Eriksson (runda bilden) upplever att hon fick svar på alla sina frågor om solceller, när Lars Holmqvist och Gahangir Sarvari redde ut begreppen. Nu är hon sugen på att skaffa en solcellsanläggning.

Bodil Eriksson (runda bilden) upplever att hon fick svar på alla sina frågor om solceller, när Lars Holmqvist och Gahangir Sarvari redde ut begreppen. Nu är hon sugen på att skaffa en solcellsanläggning.

ETC Sol

Frågorna haglade när ETC Sol nyligen bjöd in till en informationskväll om solceller: Kan växelriktaren stå utomhus, kan man räkna med Grönt avdrag i kalkylen och vad händer om elpriserna är negativa?

Gahangir Sarvari och Lars Holmqvist redde ur begreppen.

Kommentera

Det är inte nödvändigt att sätta sig in varken tekniken eller principen för hur solceller genererar el, för att beställa en solcellsanläggning till det egna taket – men det är en stor fördel.

Det finns sedan drygt ett år tillbaka många nya företag som erbjuder offerter.

– Ofta är det svårt att förstå sig på offerter med många sidor med teknisk information. Jag märker det, eftersom jag får många mejl från människor som har frågor, så därför bjöd jag in till den här informationskvällen. Dessutom är det ju roligare om man förstår vad som görs på taket och vad det innebär, inledde Gahangir Sarvari, VD för ETC Elproduktion.

Med sig hade han Lars Holmqvist som har arbetat med solceller sedan 2013 för både ETC Sol och Eon. Han gick igenom vad som krävs för att själv kunna göra en bedömning av de egna förutsättningarna, och förklarade att det handlar om fem steg: Att inventera takytorna, deras storlek och material, göra en skiss för hur solcellerna skulle kunna sitta så soligt som möjligt utifrån skuggfaktorer i omgivningen. När du ser hur många paneler som är lämpliga kan du uppskatta produktionen. Då kan du matcha produktion med förbrukning och du får fram en lönsamhetskalkyl.

Grönt avdrag?

En deltagare frågade om det är möjligt att få grönt avdrag för att sätta upp solceller både på villan och sommarstugan.

– Ja. Maxbeloppet är 50 000 kronor per person och år. Är ni två ägare får ni alltså upp till 100 000 på ett år, och det kan vara bra att installera i sommarstugan och villan olika år för att få ut maxbelopp, svarade Lars Holmqvist.

– Du får inte bara skattereduktion när du sätter upp anläggningen, utan dessutom 60 öre per Kwh du skickar ut på elnätet när för att du inte själv förbrukar elen som produceras, plus 5 öre per Kwh för nätnytta, men maximalt 18 000 kronor per år.

Negativa elpriser?

En deltagare frågar om negativa elpriser kan innebära att en ägare av en solcellsanläggning kan bli skyldig pengar för att ha solceller.

– Ja, i teorin är det så. För några veckor sedan, när det blåste mycket och vindkraften producerade maximalt uppstod negativa elpriser. Men du har fortfarande 65 öre per kWh i skattereduktion, och det är mycket ovanligt att du har minuspriser lägre än så. I praktiken är det alltså inget problem för den som har en liten anläggning. Negativa elpriser drabbar främst större anläggningar, som solparker, svarade Gahangir Sarvari.

Rimligt i kalkyl?

En deltagare undrade om privatpersoner kan räkna med att grönt avdrag och skattereduktion på 65 öre per kWh kommer att finnas kvar – om det alltså är rimligt att ta med i sin kalkyl.

– Det beslutas politiskt och kan naturligtvis ändras. Men skattereduktionen kommer högst troligt att finnas kvar, det finns inget parti som helt vill ta bort den, svarade Gahangir Sarvari.

Kan tekniken vara utomhus?

Växelriktare och batterier, måste man ha dem inomhus? frågade en annan deltagare.

– Växelriktaren kan sitta utomhus. Det är dessutom en fördel, för den låter lite och ljudet kan vara störande inomhus. Batteriet måste däremot placeras frostfritt. Det kan vara inomhus eller i till exempel ett garage.

Bodil fick svar på sina frågor

Informationskvällen pågick ett par timmar och besökaren Bodil Eriksson upplevde att den gav svar på de frågor hon hade:

– Det var väldigt informativt! Det var en bra översikt över hur man kan planera sina solceller. Det var skönt och lätt att ställa frågor här. Jag känner att jag fick en helhetsbild av solceller och batterier och vad det innebär att ha det ena eller det andra.

– Jag var sugen redan innan. Nu pratade jag med Gahangir Sarvari och fick ett löfte om att ETC Sol kommer att kontakta mig om fyra veckor. Det känns bra!

Läs hela texten på etcel.se

  • Energilagring/hembatterier. Tisdag den 3 september kl. 17.00-19.00.
  • Planera din solcellsanläggning. Tisdag den 17 september kl. 17.00-19.00.
  • Alla föreläsningar äger rum på St Paulsgatan 14 i Stockholm. Deltagande är gratis för ETC El-kunder och det bjuds på kaffe. Du måste dock boka din plats eftersom antalet platser är begränsat. För dig som inte är ETC El-kund kostar föreläsningarna 500 kronor per gång.
  • Testa ditt tak i ETC El:s enkla Solcellskalkyl

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.