Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Johan Jenny låter AI hjälpa Befrielsen

Johan Jenny Ehrenberg.

Johan Jenny Ehrenberg.

Bild: Håkan Elofsson

ETC Media

Nu kan du inte bara läsa Johan Jenny Ehrenbergs personliga text om sin – och hela samhällets resa mot befrielse – du kan även lyssna på den.

– Jag tror att lyssnandet på en text ger något annat än att läsa. Ibland tycker jag själv att jag hör saker som jag inte hör när jag läser, säger hen.

1983 slog reportaget i Könsbytet ETC ner som en bomb. Johan Ehrenberg berättade då om att leva som Jenny. Hatet vällde fram. Jenny försvann – eller gjorde hon? 

40 år senare sker en ny resa genom fobikernas och konventionernas förtryck, men också mot verklig frihet.

Idag heter hen Johan Jenny och har dokumenterat sin resa genom ett stort reportage ”Könsbytet: The true story”, i dagstidningen Dagens ETC. Texten finns sedan en tid tillbaka att läsa på hemsidan, men nu är den även möjlig att lyssna på.

– Det är en dramatisk och väldigt personlig text. Jag tycker själv att om man låter någon läsa upp en skriven text, så kan jag höra saker som jag inte hör när jag läser den.

Du bryter på amerikansk engelska, hur kommer det sig?

– AI som vi använder är säkert baserad på i grunden amerikanska företag, och då blir det ju så språkligt i början, men det kommer ändras.

Johan Jenny menar att det kan bli en extra dimension att höra en amerikansk brytning när man pratar om så känsliga saker.

– Jag tycker det är väldigt, väldigt roligt! Det blir faktiskt intressant att höra texten bara för att den är lite annorlunda. Men det här är ju en utvecklingsfråga. Vi kommer ju att publicera fler Jenny-texter och fler Jenny-röstinspelningar, genom att vi bit för bit arbetar på det här sättet. Det här är bara första försöket.

Innebär användandet av AI en större möjlighet att nå ut till lyssnare?

– Framför allt ger AI oss möjligheten att ge mer till prenumeranter, att skapa sådant som att kunna lyssna, på ett enkelt sätt. Det är klart man når ut till fler när man kan bjuda på olika tekniska lösningar. Det är bara jättekul!


Har gått i rasande fart

Anton Borgström är IT-chef på ETC. Han konstaterar att utvecklingen av AI-baserad uppläsning har gått i rasande fart det senaste året.

– Tidigare krävdes mycket handpåläggning och trixande för att få till ett tal som var lyssningsbart rakt igenom en text, men nu har AI-modellerna blivit så bra att det går på nolltid. De har både blivit bättre på att tolka kontext och meningsuppbyggnad i en text och att sedan generera en röst med motsvarande tonalitet och satsmelodi.

Han säger att AI förenklar arbetet för både IT-utvecklare och journalister.

– Framförallt möjliggör AI-modellerna att vi kan hantera stora mängder text och data på ett sätt som inte var görbart tidigare, vilket är väldigt användbart för journalistiska granskningar. Det gör också att vi kommer att kunna erbjuda nya typer av tjänster till våra läsare. 

– Sedan har det blivit ett arbetsredskap i vardagen, jag själv använder olika AI-modeller både för programmering och för att bolla texter.

Vilka utmaningar ser du framåt?

– En utmaning är att göra sig oberoende av kommersiella företag som kontrollerar många av de kraftfullaste AI-modellerna idag. Nu använder vi OpenAI för att generera uppläsning av artiklar, målet är att gå över till öppna och transparenta modeller som vi utvecklar gemensamt. 

 

Ibland blir texten bättre

Johan Jenny Ehrenberg menar att vi bara är i början av denna utveckling.

– Jag tror faktiskt inte att vi kommer att ha ljudböcker om ett tag, vi kommer bara använda den här typen av teknik. Ibland gör en inläsning en text bättre, ibland sämre – men till det kommer dimensionen att det kan vara praktiskt att kunna lyssna medan man gör annat.

Könsbytet: The true story finns som text, möjlig att lyssna på, på ETC:s hemsida. 

Resan mot befrielse finns också som en utställning, Befrielsen.

Just nu turnerar Johan Jenny Ehrenberg runt om i landet med utställningen Befrielsen, som besöker en rad olika orter. I kalendariet ser du om den besöker i din stad.