Hoppa till innehållet

ETC-företagen

Invigning av batterilager i ETC Solpark

Bernt Ström på ETC Solpark visar den färdiga boxen. "Vi kan exportera solel på natten här", förklarar han.
Bernt Ström på ETC Solpark visar den färdiga boxen. "Vi kan exportera solel på natten här", förklarar han.

Dagens ETC

ETC Solpark är först ut i Sverige medbatterilager till solel för större skala. På lördag, i samband med Solfesten, inviger vi batterilagren.

Har vi löst solenergins lagringsproblemen nu? Nja, men vi har visat att det är möjligt! I ETC Solpark finns idag det som många pratar om men som få satt upp. Vi har satt upp två stora batterilager som gör att vi har solel även efter att solen gått ner. Det är en satsning vi gjort för att vi vill visa att det fungerar, men också för att det ekonomiskt visade sig vara lönsamt för oss.

ETC Solpark är – precis som alla andra platser där man gör el – beroende av att kunna exportera sin el enkelt och smidigt även när den ger som mest. Det betyder att vi har en transformatorstation på parken som nätägaren – Tekniska verken – satt dit och som idag klarar runt 850 kW momentant (direkt). Men nu är solcellsparken på 860 kW solceller plus en del vindsnurror och lite andra experiment som kan göra el. Vi riskerar alltså att nå toppen mitt på dagen och då ”går proppen”.

För att lösa det finns egentligen bara två alternativ. Antingen bromsar vi vår elproduktion klockan 11 på dagen och låter den gå fullt efter klockan 14. Solen ger ju alltid lite mindre när zenit har passerats. Det här är ett enkelt men rätt trist sätt att hantera problemet. Vi vill ju att all solel ska användas, inte bromsas! Den andra lösningen är då att byta till en större transformator som klarar mer el. Men kostnaderna för det är mycket stora. En transformatorstation kostar över en miljon kronor.

För oss har det här varit lite som den gamla Hasse och Tage-sketchen med kanalsimmaren Malte Lindeman. Det kommer en jättebåt i kanalen och han kunde inte simma under den och han kunde inte simma runt den så vad skulle han göra.

”Ja, vad gjorde du?”

”Jag simmade runt den”.

”Men det kunde du ju inte?”

”Nej, men vafan skulle jag göra?”

Så vad gjorde vi? Svaret blev batterilager. Ja, ungefär det som Elon Musk från Tesla hållit stora tal om (men inte riktigt levererat än). ETC Solpark har idag de första batterilagren i större skala för solel i Sverige!

Vi har valt två nya svenska företag att skapa det här ihop med oss. Box of Energy gör ett batterilager på 50 kWh (det är stort som en större kylskåp). Dessa 50 kWh hämtar sin el från parkens AC-sida, alltså el från hela parken. Vi lagrar mitt på dagen och sen exporterar vi efter klockan 17 då elpriset också blir lite högre (bra för oss) och elen används ännu mer. Solel på kvällen med andra ord.

Ferroamp heter det andra företaget och deras system är lite annorlunda. Dels mäter de hela solparken så att vi vid en viss produktion – var den än sker i parken – så lagrar de så vi aldrig ska gå över toppnivån. Elen tar den direkt från 100 kWh solceller, det vill säga vi behöver inte jobba med el som redan är växelström och omvandla den, utan Ferroamp tar direkt från solcellernas likström. Därefter styr vi själva när vi vill exportera ut denna lagrade el.

Ferroamp är mer än batterilager, deras system är nya svenska växelriktare och fasreglerare (bra när man har ojämn konsumtion på olika faser i ett hus) men vi använder det framförallt för att minska behovet av stora investeringar i nätet. Och det är ju något som egentligen nätägare borde kunna göra. Men vi orkar inte riktigt vänta på att branschen ska vakna.

Batterilager och solel blir en unik kombination som i större skala visar hur vi kan balansera produktion och export från en solcellsanläggning. Fungerar det som vi vill kommer ETC:s mikroparker runt landet kunna kopplas in på ”tunna linor” och spara rejält med pengar åt alla.

Batterilagren invigs nu den 4 juni i ETC Solpark under vår stora Solfest.

Du är varmt välkommen!

Biljetterna kostar 200, barn och ungdomar går gratis.

Fakta:

Box Of Energys system är byggt med stöd av ETC:s läsare och Bra Miljövalsfonden som delfinansierat satsningen.

Ferroamp har utvecklingsstöd av Energimyndigheten vilket gjort satsningen möjlig för oss. VI är glada att kunna vara först att hjälpa till att utveckla denna nya teknik för Sverige.