ETC El
ETC:s egen el-spark i Hästveda har vuxit rejält och består idag av 220 kW. I september invigdes parken och nu är den i princip färdigbyggd. – Vi kan visa att solenergi är någonting för alla, säger Hans-Inge Reimers som byggt parken.Klara Strandberg
Text
Solcellsparken i Hästveda började byggas 2012 och är i dag nästintill färdigställd. Hans-Inge Reimers ansvarar för bygget av parken och det praktiska, medan ETC Elproduktion har det ekonomiska huvudansvaret.
– Jag tycker det är otroligt roligt att vi kunnat visa att solenergi är något för alla, särskilt roligt är det att skolorna i kommunen är intresserade av att använda parken i undervisningen, säger Hans-Inge Reimers som driver företget Pvir, som sätter upp och monterar solceller.
Inspiration från Tyskland
Det var lite av en slump att Hans-Inge började arbeta med solceller. Ursprungligen väcktes inspirationen genom en vän som arbetat med solceller i Tyskland. Hans-Inge ville testa om det gick även i Sverige. Parken i Hästveda beskriver han också som något av en tillfällighet.
– Den lokala intresseföreningen för solceller sammanförde mig och Johan och därefter bestämde vi oss för att bygga park här i Hästveda. Idag är den mycket uppskattad och har blivit ett landmärke för Hästveda, säger Hans-Inge.
Överlägsen energiform
Enligt honom är solenergi överlägset alla andra energislag. Dels på grund av att det det mest miljövänliga sättet att framställa energi, men även för att alla kan vara med.
– Solenergi är bra för att den är flexibel, alla kan vara med och bidra. Dessutom behöver man inte vara bunden till storföretag för att bli solels-producent, vilket är ytterligare en fördel, säger Hans-Inge Reimers.
Klara Strandberg
Text