ETC-företagen
Vi befinner oss i ett ganska fruktansvärt debattklimat, där pandemin inte bara förvandlats till utspelstennis mellan partierna, utan också har plöjt djupa konfliktlinjer mellan människor.Andreas Gustavsson
Text
Från och med denna vecka är vår nyhetsreporter Stina Berglund helt inriktad på att rapportera om pandemin för Dagens ETC. Vi har naturligtvis bevakat ändå sedan det här drog igång för ett år sedan, men nu ska vi göra det med fokus.
Journalistiken kan vara det som lyfter diskussionen upp från skyttegravarna som grävs djupare för varje dag.
Testa att prenumerera på Dagens ETC - det kostar bara 39 kronor och du avslutar när du vill.
Jag ser verkligen behovet av mer journalistik. Vi befinner oss i en kapplöpning mellan vaccin och smittspridning, där diverse mutationer ökar risken för en tredje våg. Men vi befinner oss också i ett ganska fruktansvärt debattklimat, där pandemin inte bara förvandlats till utspelstennis mellan partierna, utan också har plöjt djupa konfliktlinjer mellan människor.
Det väljs sida.
Någon tycker att Folkhälsomyndigheten ska släpas till Haag och att våra politiker med berått mod har låtit landets äldre dö under plågsamma former. En annan tycker att kritik av Sveriges strategi är något suspekt, något värt att håna. Och alla sitter redo med egna tolkningar av diagram och siffror. Titta, så många som har dött jämfört med Norge. Nej, titta här, jämfört med EU-snittet är det faktiskt inte så hemskt illa.
Jag kan tycka att det blir outhärdligt.
Dagens ETC kan ofta välja de hårda vinklingarna, de skarpa formuleringarna. Men vad gäller corona har jag från första dagen känt att journalistikens uppgift är att vara ödmjuk inför det globala, komplexa som sker. Naturligtvis med kritisk blick. Reda ut snarare än att tycka reflexmässigt. Som när vi granskat hur äldreboenden låtit människor dö med covid-19 utan att de ens fått träffa en läkare. Eller som när vi, i land efter land, undersökt hur viruset slår allra hårdast mot människor som bor trångt och inte har förmånen att jobba hemifrån. Eller som när vi försökt förstå hur Folkhälsomyndigheten resonerar kring munskydd.
Min övertygelse här är att det mest konstruktiva vi kan göra är att inte välja sida, att aktivt vägra den förenklade uppdelningen. Det betyder inte att Dagens ETC driver linjen att Sveriges strategi är fulländad – för med 12 500 döda har den bevisningen allvarliga brister.
Det betyder inte heller att Dagens ETC förlorar sig i haveristiska utfall mot Anders Tegnell och övriga representanter för det svenska smittskyddet.
Tyvärr sköter andra medier om den biten.
Dagens ETC ska bidra med fakta, med mänskliga berättelser, med undersökningar, med det annars orapporterade (klassperspektivet har svårt att få fäste). Stina Berglund kommer att utföra sitt uppdrag väldigt nära tidningens prenumeranter. Ställ dina frågor, hon försöker besvara dem.
Ja, här skriver jag till dig som blivande prenumerant, . Med en förhoppning att du delar min problembeskrivning, och då även tanken att journalistiken kan vara det som lyfter diskussionen upp från skyttegravarna som grävs djupare för varje dag.
För mig finns det bara en sida.
Målet är att rädda så många liv som möjligt.
Målet är att mer långsiktigt åtgärda de enorma brister i välfärden som pandemin avslöjat.
Det tror jag du skriver under på.
Bli prenumerant här.
Det kostar bara 39 kronor och du avslutar när du vill.
Andreas Gustavsson
Text