Hoppa till innehållet

ETC-företagen

”Halvera byggutsläppen nu”

ETC Byggs hus i Västerås.

ETC Byggs hus i Västerås.

Bild: Jan Tove/Arkitektur

ETC Bygg

Tonläget i byggdebatten skruvas upp. Sex ledande forskare inom miljövetenskap kräver nu i en debattartikel att staten inför gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan. Ett krav som tidigare framförts av ETC Bygg.

Kommentera

I en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter kräver sex ledande forskare, bland dem Johan Rockström, att staten sätter ett gränsvärde för byggnaders klimatpåverkan. De hävdar att med nuvarande teknik kan byggutsläppen halveras – ändå görs det inte. Dessutom vill de att samhället fokuserar på hur många kvadratmeter som byggs. För trots att energianvändningen per kvadratmeter minskat har en totala bebyggelseytan ökat så snabbt att energianvändningen ändå ökat. Mot den bakgrunden vill de att samhället tar fram en strategi för att effektivisera användningen av den byggda ytan – så att nybyggnationen kan minska. I klartext handlar det alltså om att vi behöver bo och arbeta på mindre yta.

Forskarna konstaterar att en nyproducerad lägenhet i snitt gett upphov till 50 ton koldioxid – vilket de alltså hävdar kan halveras.

debattörer
Joakim Kaminsky och Johan Jenny Ehrenberg. Bild: Kaminsky arkitektur och ETC Bygg

ETC Bygg vet att utsläppen kan pressas betydligt mer än så. 

I en debattartikel publicerad i Fastighetssverige tidigare i år visar arkitekten Joakim Kaminsky och ETC Byggs grundare Johan Jenny Ehrenberg hur låga utsläpp som är möjliga:

För tidigare flerbostadshus ETC Bygg byggt, ger summan från de ingående byggprodukterna ett utsläpp på 118 kg CO2-ekvivalenter per kvadratmeter uppvärmd yta. 

De tillägger att val av byggmaterial och hur huset byggs dessutom spelar roll.

Ett trähus lagrar den CO2 som trä fångat upp under åren då trädet vuxit. Betong och andra döda material, som gips, kan inte göra det. 

Läs hela texten på etcbygg.se

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.