Hoppa till innehållet

Dagens ETC: Insamlingen

Det här gänget ska inte få avgöra Dagens ETC:s framtid

Bild: TT (montage)

Dagens ETC

Nej, vi är inte alls trygga med att regeringen kan förhålla sig opartisk till Dagens ETC –inte när folkvalda moderater kallar tidningen ”vänsterextrem”.

Därför vänder vi oss till dig.

Hjälp oss ta ett livsviktigt jättekliv. Mer och bättre journalistik – för att Dagens ETC på fem år ska kunna öka från drygt 18 000 till 36 000 prenumeranter.

Gå till Insamlingen.

Andreas Gustavsson, chefredaktör Dagens ETC:

”Du samlar in, vi förvaltar det förtroendet med journalistik. Vi har redan säkrat mer granskning, mer inrikespolitisk ­bevakning, mer kultur, mer initierad rapportering om Ukraina, Ryssland och Nato. Vi frågar alltid läsarna. Vad tycker du? Min förhoppning är att vi snart når 4,75 ­miljoner kronor och kan genomföra samtliga tre steg, som vi ­berättar mer om på nästa sida. Vi började i oktober. Då hade vi 1,6 miljoner kronor. Idag har vi 2,56. Tack för allt stöd! När presstödet fasas ut – för så kommer det att bli – har vi kvar våra prenumeranter. Som blir fler och fler. Om du har tankar om vad Dagens ETC behöver, mejla eller ring mig.”

andreas.gustavsson@etc.se • 0708-48 57 15

Gå till Insamlingen.

Det vi gör nu avgör framtiden

Vi har tidigare berättat att den nya mediestödsutredningen föreslår ett system som ­drastiskt kommer att sänka det belopp som går till Dagens ETC, i värsta fall till noll ­kronor. Det förändrar allt. Svaret blir att göra journalistik som är livsviktig för väldigt många. Vi siktar mot dubblad upplaga. Men för att ta ett sådant jättekliv krävs resurser. Vi hoppas att du vill hjälpa oss. Här kommer några siffror som förklarar mer.

Bild: Dagens ETC

2,56

… miljoner kronor, så mycket har vi i ladorna, som Magdalena Andersson skulle säga. De satsar vi nu.

4,75

… miljoner kronor, det är omfattningen av den nya journalistiska satsningen. 3,15 miljoner återstår att samla in.

20

… miljoner kronor, drygt, får Dagens ETC i presstöd (så har mediestödet kallats hittills) ­under 2023. Störst del av detta går till löner och frilansarvoden, det vill säga direkt till ­journalistik. Nu hotas därmed finansieringen.

”Det är nog få utanför extremvänstern som skulle kalla Dagens ETC för journalistik.”

Lars Beckman, moderat riksdagsledamot, på Twitter. Som prenumerant ska du veta att det just nu pågår ett hetsande drev mot Dagens ETC, där syftet är att förminska och avfärda våra granskningar – och ifrågasätta att tidningen får presstöd/mediestöd. Beckman är alltså en av politikerna som ska fatta beslut om det nya stödsystemet.

Gå till Insamlingen.

Det här vill du att Dagens ETC ska satsa på

81,4%

Satsa på granskningar

60,5%

Satsa mer på klimatjournalistik

47,3%

Satsa mer på att bevaka inrikespolitiken

30,6%

Satsa mer på ­aktuella reportage från hela Sverige

25,3%

Satsa mer på ekonominyheter och -analyser

19,2%

Satsa mer på ledar- och debattsidor

14,3%

Satsa mer på kulturjournalistik

Källa: Läsarundersökningen gick ut på mejl till Dagens ETC:s prenumeranter. Den pågick 22 september till 6 oktober. Totalt inkom 2 129 svar. Alla fick välja upp till tre alternativ.

FÖRSTA steget

1,5 miljoner kronor... Klart!

MER GRANSKNING

Dagens ETC ska ha mer granskning. Därför ville vi bygga en klassisk ­grävgrupp. Det har vi gjort nu. En första åtgärd blev att, med hjälp av insamlingen, ­rekrytera en till grävande reporter. Dessutom tar vi in en trainee till hösten. Som läsare kommer du att märka skillnaden. Fler avslöjanden väntar.

Kostnad: 700 000 kronor under 2023

”Nu behövs den grävande journalistiken mer än ­någonsin. Jag är glad och stolt över att jobba för en tidning som satsar stort på att avslöja det andra försöker dölja – en uppgift jag kommer att göra mitt yttersta för att förvalta på ett sätt som inte bara gynnar läsarna utan samhället i stort.”

– Carolina Lundin, ­ny grävreporter

MER SPRIDNING

Ju mer vår journalistik når ut, desto fler ­prenumeranter blir vi. Det här ­handlar alltså om att sprida ­granskningar och andra artiklar. Dagens ETC har redan en ­rejäl marknadsbudget. Men vi ­behöver ­lägga till extra – för att få den där ­skjutsen som behövs. Journalistiken ska hitta fram till så många som möjligt. Det är alltid målet. 

Kostnad: 200 000 kronor under 2023

MER INRIKESPOLITIK

Den blåbruna regeringen måste följas och granskas på daglig basis. ­Samtidigt ska ­Dagens ETC följa oppositionen. Kan den lyfta sig? Vad ­svarar den när Ulf ­Kristersson kommer med ­skattesänkningar och ­obefintlig ­klimatpolitik? Fokus är inte det politiska spelet. Eller den billiga ­polemiken. Dagens ETC ska berätta hur folkvaldas ­beslut påverkar dig.

Kostnad: 500 000 kronor under 2023

”Statsråd ljuger om vad de sagt i valrörelsen och nyssnazister ­fikar i Rosenbad. Då behöver den politiska bevakningen steppa upp.”

– Olof Klugman, nu ordinarie politikreporter

Gå till Insamlingen.

ANDRA steget

1,5 miljoner kronor... Saknas: 500 000

MER EKONOMI

Det här har varit en svaghet i ­Dagens ETC, vi har helt enkelt varit för dåliga på ekonomi. Nu skärper vi oss. Dagens ETC ska tillföras ekonomirapportering av högsta klass. Med vårt perspektiv, med nyheter och granskning – och precis de kolumnister som behövs för att väga upp alla marknads­lojala ekonomisidor. Vi börjar med en redaktör och en budget som hen kan använda för riktigt tunga frilans­kontakter. Det här kommer lyfta Dagens ETC. Tänk mikro och makro, vardag och politik. Det här vill vi absolut komma igång med nu under våren.

Kostnad: 1 miljon kronor 2023

”När vi startar ­ekonomisidor är det med perspektiv du inte kan ­­­hitta i andra dagstidningar.”

– Andrea Wesslén, nyhetschef

MER KLIMAT

Dagens ETC kommer inte att ändra sig: Klimatkrisen är vår tids stora fråga. Det ska märkas i tidningen. Vi vill vara nyhets­ledande, granskande, ­kommenterande och ingripande. Det lilla och stora perspektivet. Många­­ ­reportage. Internationella röster. ­Kanske en podd? Problemen och ­lösningarna. Men för att klara det här måste vi bli en till klimat­reporter. Inte minst med en ny regering som har helt andra prioriteringar än klimatkrisen. Ja, bortsett från kärnkraft då.

Kostnad: 500 000 kronor 2023

”Många medier nedprioriterar klimatbevakning – och ­tjänar miljoner på fossila ­annonser. Dagens ETC ska vara deras raka motsats.”

– Maria Sandmon, klimatredaktör

Gå till Insamlingen.

TREDJE steget

1,75 miljoner kronor... Saknas: 1,75 miljoner

MER KULTUR

Dagens ETC har en ny kulturredaktör: Martin Aagård. Och en ny kulturreporter. Dessutom får du ­fortsätta att läsa Selma Brodrej. Vi är på mycket god väg att verkligen lyfta våra kultursidor så att de blir en ­närvarande och agendasättande konkurrent till de borgerliga tidningarnas motsvarighet. Och ja, kultur är alltid politik. Fråga bara Jimmie Åkesson. 

Kostnad: 750 000 kronor under 2023

”Nördigt, ­humoristiskt, hippt och störigt. ­Kulturen i Dagens ETC ska vara precis som kompisgänget du alltid velat ha.”

– Clara Lee Lundberg, ny kulturreporter

MER OPINION

Dagens ETC ska absolut ­fortsätta med uppskattade röster från en bred vänster. Som idag. Men! Vi ska också bygga en egen ledarsida som mer tydligt ­driver tidningens linje i en rad frågor. Det blir alltså mer opinion. Som dessutom måste synas där människor ­befinner sig. Därför ska vi utveckla nya sätt att sprida våra röda och gröna och oberoende argument. Det betyder att vi ska rekrytera en ledar- och debattredaktör.

Kostnad: 500 000 kronor under 2023

”Med intuitiv och skarp opinionsjournalistik fortsätter Dagens ETC att granska makten. Nu gör vi plats för fler radikala röster och berättelser.” 

– Max V Karlsson, reporter, ledarskribent och ansvarig för podden Tyckpressen

MER SÄKERHETSPOLITIK

Det pågår ett förödande krig i Ukraina. ­Sverige är på väg in i Nato. Ryssland är ­oberäkneligt och hotfullt. Freds­rörelsen har ­marginaliserats. Det som sker nu ­kommer att bli definierande för decennier framåt. Dagens ETC har förstärkt så att du alltid får en relevant, självständig ­rapportering – byggd på kunskap i språk, kultur och geopolitik.

Kostnad: 500 000 kronor under 2023

”Så länge Rysslands angreppskrig mot ­Ukraina fortsätter är det vår plikt att fortsätta ­bevaka och berätta.” 

– Aleksandra Pogorzelska, reporter

Gå till Insamlingen.

Ämnen i artikeln