Hoppa till innehållet

Befrielsen

”Don´t change sex, change the society!”

00:00
00:00

Befrielsen i Barcelona har fått stor uppmärksamhet från både besökare och media.

ETC Media

”Om vi inte stoppar högern kommer vi att åter behöva söka oss till psykiatrin”, säger Johan Jenny Ehrenberg när hen blir intervjuad i katalansk media om Befrielsen. En konstutställning som inte bara är en visuell tidsresa, utan också en uppmaning till att vi måste agera i nuet, innan det är försent.

Kommentera

Många besökare har kommit för att lyssna till den gripande livsresan Befrielsen (Free, història d’un canvi de gènere) med Johan Jenny Ehrenberg. Det är en resa i kärlekens anda som visar att världens syn på trans har förändrats. Med hjälp av fotografier tagna 1983 av Hatte Stiwenius och 2023 av Håkan Elofsson får besökarna se och lyssna till en fängslande historia om kärlek, identitet och politiskt motstånd. Den unika tidsresan dokumenterar inte bara Johan Jenny Ehrenbergs personliga liv som trans, utan reflekterar också över samhällets normer.

"Jag måste säga att jag inte riktigt tror på teorin att allt formas i barndomen", säger Johan Jenny Ehrenberg Bild: Kaira Kalda

Utställningen har visats på Utopia 46 i Barcelona och är just nu på fotofestivalen FineArt i Igualada fram till den 16 mars. På båda konsthallarna har Johan Jenny Ehrenberg haft samtal med filmvisningar. Hen har också träffat journalister för att få dela sin livshistoria och sätta fokus på trans med utgångspunkt i dagens hårda politiska klimat. Och det mediala intresset från den katalanska pressen har varit stort – både i webb-tv, tidningar och radio. Medieplattformar som Hoy Barcelona och Orgull Barcelona lyfter utställningen "Free: Història d’un canvi de gènere” som ett viktigt besöksmål.

Filmvisningarna har dragit en stor publik. Filmen och all övrig material har översatts till katalanska. Bild: Gunilla Welin

Reaktionära krafter växer

Den starka medieuppmärksamheten har gett utställningen en central plats i dagens samtal om kön och politik. Trots att utställningen visar en positiv resa – från hat och hot till glädje och kärlek – så sätter de personliga intervjuerna med Johan Jenny Ehrenberg ämnet i ett större samhällsperspektiv.

I en filmintervju med Vilaweb berättar Johan Jenny Ehrenberg om sin egen personliga kamp, och lyfter upp den politiska aspekten.
– Ja, jag har bytt kön, men det är inte hela historien; det har redan gjorts av många före och efter min förändring. Dagens historia handlar om segern över hat och rädsla, om en vänster som svikit oss igen, om en feminism som inte klarade provet och om fascister som är så rädda att de skriker högt, säger hen och pekar särskilt på de reaktionära rörelserna som har vuxit över hela Europa och även Trump som har blivit president i USA.

Filmen Befrielsen (Free, història d’un canvi de gènere) har också visats för skolklasser. Bild: Manolo Azor

Change the society

I intervjun varnar Johan Jenny Ehrenberg för att högerextrema rörelser kan komma att inskränka individens frihet.
– Om vi inte stoppar högern kommer vi att åter behöva söka oss till psykiatrin, säger hen och menar att konstutställningen inte bara handlar om det förflutna. Den är också en uppmaning till att vi måste agera i nuet, förändra samhället, innan det är försent. Eller som Johan Jenny Ehrenberg själv uttrycker det i filmintervjun med gayles.tv:
– Don´t change sex, change the society!

Johan Jenny Ehrenberg berättar också att hens egna transresa började tidigt.
– Jag måste säga att jag inte riktigt tror på teorin att allt formas i barndomen. Visst är det sant att jag tvingades vara en stark pojke eftersom jag var tvungen att försvara min bror, som var ett år äldre men svagare. Jag spelade fotboll och var stark. Men min mamma märkte att hennes kläder försvann och att garderoben blev rörig.

Många djupa samtal har väckt tankar och känslor hos de som har varit där. Bild: Jose Miguel Sanchez Muñoz

Viktig politisk fråga

– Jag tror, som Simone de Beauvoir sa om kvinnor, att "man inte föds trans, man blir det". Det finns människor som anser att en trans är ett naturens misstag, men att vara trans är en politisk fråga, säger hen och pekar på ett exempel från verkligheten om hur det är att leva som trans idag:

– I Frankrike kunde jag inte köpa en tågbiljett om jag inte angav att jag var man eller kvinna! Men jag är inte kvinna, jag är inte man. Jag är trans, säger Johan Jenny Ehrenberg bestämt. 

Curatorn Tere Guix tillsammans med Johan Jenny Ehrenberg i ett samtal. Bild: Kairi Kalda

Rösterna som måste bli hörda

Förutom webb-tv och tidningar så har också radiointervjuer gjorts i Catalunya Radio och RAC1. Utställningens curator Tere Guix och transaktivisten Clara Palau lyfter båda fram vikten av att göra transpersonernas röster hörda innan man själv bildar sig en uppfattning.

– När en transperson förklarar vad transidentitet är och vad det verkligen betyder för dem, då förstår man genast. Det spelar ingen roll om du är 59 år, som Clara var när hen kom ut som trans, eller yngre, säger Tere Guix.

Johan Jenny Ehrenberg tillsammans med curatorn Tere Guix som har projektlett utställningen i Katalonien. Tere är också konstnär och har inspirerats av utställningen i sina kommande konstverk. Bild: Manolo Azor

Stolt och lycklig

I Igualada kan besökarna se utställningen Befrielsen (Free, història d’un canvi de gènere) fram till den 16 mars, men förhoppningen är att den ska visas på fler platser runtom i Europa framöver. Befrielsen är mer än en utställning. Den rör om i grytan, väcker känslor och ger upphov till tankar och samtal hos allmänheten, konstintresserade och även skolklasser. Genom uppmärksamheten i medierna har den också blivit en del av samhällsdebatten i Katalonien.

Och på vägen säger Johan Jenny Ehrenberg att transresan har gjort hen till en bättre människa.
— När jag stiger upp på morgonen och ser den gamle Johan i spegeln och en timme senare tar taxin som Jenny, känner jag mig stolt och lycklig.

Nu hoppas vi att fler vill visa Befrielsen utomlands, säger Johan Jenny Ehrenberg. Bild: Manolo Azor

Uppmärksamheten i katalansk media har varit stor om Befrielsen. Här kan du läsa, se och lyssna på alla intervjuer som har gjorts om utställningen eller med Johan Jenny Ehrenberg. 

Just nu visas utställningen i Igualada fram till den 16 mars.
Följ turnéplanen på etc.se/befrielsen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.