Dagens ETC
Det har gått drygt fyra månader sedan ETC startade en sajt för klimatkompensation. Under den tiden har 100 personer gått in och betalat pengar för att uppväga för sina utsläpp. – Det är investeringar i barnbarnens framtid, säger Johan Ehrenberg, upphovsperson.Klara Strandberg
Text
Nackabon och bibliotekarien Martina Tillbom är en av de människor som hittills valt att använda ETC:s klimatkompensation.
– Jag vill försöka undvika att flyga, men nu har jag ändå bestämt mig för att göra resor, och då vill jag göra något för att lindra mitt dåliga samvete, säger hon.
På sajten (klimatkompensation.etc.se) fyller användarna i om de vill kompensera en resa med flyg eller bil, ett matintag eller kontorsmaterial. Pengarna som användarna betalar går oavkortat till att nya solceller sätts upp i ETC-företaget Egen El:s solcellspark i Katrineholm. Martina Tilbom hittade ETC:s sajt för Klimatkompensation i en annons i Dagens ETC och har hittills klimatkompenserat för två flygresor.
– Jag klimatkompenserade för den körresa jag gjorde till Tyskland i somras och för en resa till London som jag ska göra i november.
Skapar ren energi
Johan Ehrenberg, initiativtagare till ETC Klimatkompensation, är glad över att sajten används. Han menar att den gör skillnad på riktigt, inte bara för att den stillar dåligt samvete.
– Det viktiga med klimatkompensation är att det inte bara blir en fråga om att bota eventuellt dåligt samvete. Vi kompenserar inte utan skapar ny ren energi som ställer om på riktigt. Kompensationerna är investeringar i våra barnbarns framtid.
”Försöker göra det jag kan”
Klimatkompensering är en av saker Martina Tillblom gör för att minska sina egna utsläpp. Hon har även valt att inte äga en egen bil, äter ekologisk mat när det finns och försöker spara på både el och vatten hemma.
– Det finns ju alltid mer man kan göra, men försöker göra så mycket jag kan, säger hon.
Så räknas klimatkompensationen ut:
För 500 kr i klimatkompensation sätter ETC upp 100W solceller i Egen El:s solcellspark.
Dessa solceller producerar 100 kWh per år och reducerar, utifrån den nordeuropeiska elmixen, utsläppen med cirka 700g per kWh.
Det innebär att ett år efter du betalat 500 kronor i klimatkompensation har minskat koldioxidutsläppen med 70 kg.
Efter tio år 700 kg. Och efter 20 år 1 400 kg.
För att inte gå alltför långt i framtiden räknar ETC därför med att du ska kompensera ditt utsläpp på 10 år.
Klara Strandberg
Text