Löfte om miljardaffärer
När statsminister Ulf Kristersson (M) för ett par veckor sedan besökte Turkiet för att övertyga Recep Tayyip Erdogans regering om att släppa in Sverige i Nato var han inte ensam. Med på resan var också representanter för försvarsjätten Saab och fem andra svenska storföretag, vilket Dagens industri berättade om i förra veckan.
Några löften om att släppa in Sverige i Nato gav inte den turkiska regeringen. Men att döma av Erdogans uttalanden gick inte svenska företag lottlösa. Han uppgav att handeln mellan de bägge länderna ska öka från 3,7 till 5 miljarder dollar om året.
Enligt Sveriges ambassadör för Natoförhandlingarna Oscar Stenström är handeln med Turkiet och Sveriges Natoprocess två helt skilda frågor.
”Det finns inget speciellt handelsben i Nato-processen eller mål om handel kopplat till denna”, skriver han till Dagens industri.
Det lugnar inte Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare i Kristna fredsrörelsen.
– Om frågorna är helt separata, varför åker de i så fall med en näringslivsdelagation? säger hon till Dagens ETC.
Lotta Sjöström Becker menar att resan sätter ljuset på att öppnandet för vapenexport till Turkiet är en av punkterna i överenskommelsen mellan de båda länderna. Det innebär att Sverige är med och beväpnar en odemokratisk regim, anser hon.
– Det visar oss att ett Natomedlemskap leder oss bort från strävan efter fred och gemensam säkerhet. En sådan bygger man på folkrätt och demokrati inte på upprustning och vapenexport.
”Sydafrikafiaskot”
Anna Tyllström, docent i företagsekonomi vid Uppsala universitet och Institutet för för framtidsstudier, tycker att Turkietresan för tankarna till den så kallade Sydafrikasatsningen 1999. Under en tid då Sverige var ivriga att sälja Jas åkte Göran Persson till Sydafrika med en lång rad näringslivsföreträdare i släptåg. Att även artister som doktor Alban var med och uppträdde på en fotbollsstadion inför tre (!) betalande åskådare bidrog till uppmärksamheten. I medierna omnämndes det hela som ”Sydafrikafiaskot” och kritiken blev massiv.
I och med de krav som finns på Sverige om att lämna ut turkiska medborgare som Turkiet betraktar som terrorister är situationen särskilt känslig, anser Anna Tyllström.
– När det handlar om grundläggande frågor om mänskliga rättigheter, då behöver det finnas transparens, säger hon.
Ulf Kristersson har avböjt att kommentera.