Om det enda kravet vore att banken inte upplåtits till penningtvätt vore problemet inte särskilt svårt. Det finns flera mindre och alternativa banker som erbjuder konton och olika sparformer där pengarna garanterat inte kommer i närheten av penningtvätt.
Kort, Swish och BankID?
Men vill du ha ett betalkort – vilket är nästintill nödvändigt i dagens alltmer kontantlösa samhälle – så minskar dina alternativ betydligt. Ekobanken, en av de mer kända alternativa bankerna, har inget eget kort. För att använda deras mobilapp krävs dessutom att du har ett BankID – vilket bara de större bankerna ger ut. Vill du kunna swisha också? Då återstår bara ett fåtal banker att välja mellan. De flesta är storbanker.
Problemet med penningtvätt är utbrett även i Sverige och förekommer förmodligen i mindre lokala banker också. Men att din bank hjälpt till att gömma större summor pengar undan skattmasen – eller bara känt till det utan att agera – kan man däremot undgå hyfsat lätt. Det menar Jakob König, som är expert på finansiella tjänster hos Sveriges Konsumenter.
– När vi pratar om de stora skandalerna som har varit nu senast i Baltikum och exempelvis ”Panama papers”, då är det ju storbankerna som är inblandade i det. Det är för att de har den typen av verksamhet som är exponerad för den risken. Det är affärsbanker som har många företagskunder, det är ofta genom företag som den här typen av transaktioner görs, säger han.
Man kan också titta på vilken typ av kunder banken riktar sig till. Även de mindre eller alternativa bankerna har ju företag som kunder, men de är oftast av en annan typ än hos de stora.
– Regionala banker och banker som är mer värdedrivna har lägre risk. Ekobanken har ju också företagskunder, men med en annan inriktning. Länsförsäkringar har framförallt lantbruksföretag. Banker som riktar sig till privatpersoner, till exempel Ica-banken, eller Landshypotek, där tror jag inte att risken för penningtvätt inte är så stor, säger Jakob König.
Många som byter till alternativ som JAK eller Ekobanken har ofta en till bank för att få betalkort eller Swish.
– Det är en vettig lösning tycker jag, säger Jakob König.
Mindre risk med liten bank
Men om du går steget längre och tittar på vilka verksamheter som bankerna lånar ut pengar till så blir valet svårare igen. För att inte tala om bankernas fonder.
– Även mindre aktörer kan inom vissa delar av verksamheten ha lika stora risker som större banker. Exempelvis Ica-banken har ett fondtorg där man erbjuder en massa fonder som investerar i ohållbara branscher, men har du pengarna på deras bankkonto så används de pengarna främst till att låna ut pengar till andra privatpersoner eller till bolån. Men i Nordea går pengarna även till stora företag som ibland har avancerade upplägg via skatteparadis för att undvika skatt, säger Jakob König.
För att minska risken för penningtvätt och skatteflykt är det alltså bäst att välja en mindre aktör som inte har stora kunder, och inte heller verkar i många länder. Ju mindre bank desto mindre risk.